Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZESTAWY NAPRAWCZE WAH TYŁ
Autor Wiadomość
parkers 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-03-2006, 18:15   wahacze tylne i belka

Witam, właśnie zakończyłem walkę (dwie osoby) z tylnym zawieszeniem. W założeniu była wymiana amorów a doszło do wymiany tuleji wahaczy no i od razu poleciały tuleje metalowo-gumowe na belce. Trzy popołudnia w garażu i ( niesamowite) urwałem tylko dwie śruby z mocowania stabilizatora na wahaczu. Temat był opisywany na forum ale jeśli ktoś chciałby jakieś szczegóły z tej walki to śmiało.
     Moneta

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 27-03-2006, 22:25   

parkers, jak poszło Ci odkręcenie śrub amorów{górne,ile tam jest miejsca,bo za bardzo się nie przyglądałem}.Też na dniach mam zamiar wymienić.

parkers 

Wysłany: 28-03-2006, 09:04   amorki

Witam. Amory odkręcasz od wnęki koła, musisz zdjąć nadkole i zobaczysz otwór śruby amora. Potrzeba długiej 13 nasadowej. Wcześniej lepiej zejść pod auto i kilka razy polać wd-40 lub podobnym po gwincie tej śruby. Z wymianą amorów to akurat nie problem. Pozwdzenia

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-03-2006, 11:22   

bob96 napisał/a:
...Niestety był problem z demontowaniem wahacza ponieważ śruba tak trzymała że nawet młot 5 kilowy nie mógł sobie z tym poradzić.

Problemem jest zawsze podparcie.
Nie ma takiej części w aucie której nie dałby rady młotek 3kg.
Z tym ze walenie po wahaczu który jest przykrecony przez gumy nic nie daje bo energia idzie w kosmos.

Podparcie wahacza od zewnątrz młotem 5-8kg i uderzanie mniejszym i musi zejść.

Ja to zrobiłem wyjmując tylko bak.
Nie wypinałem hamulców.
Po wyjęciu śruby opusciłem 10cm wahacz i wszystko wymieniłem pod autem.
Około 3h czasu na dwie strony
     Moneta

parkers 

Wysłany: 28-03-2006, 13:00   wahacz

Zgadzam się z przedmówcą. Trzeba z zewnątrz przyłożyć 5 kg młot i drugim takim walnąć od środka ( bak oczywiście zdjęty) - za drugim uderzeniem śruba poszła. Niestety w moim przypadku aby wymienić tuleje i łożyska na wahaczu musiałem całego wyjąć i na wcześniej przygotowanych ( wytoczonych ) tulejach wybić a nowe założyłem na prasie bo wbijanie młotem może ( a nawet na pewno) uszkodzić łozyska.

picek 

Wysłany: 28-03-2006, 13:55   

Z tymi śrubami to nie miałem problemu.Do łbów przyspawałem podkładki 30mm.Breszka na wagę i bez problemu.

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-03-2006, 18:57   

Szalki można wybić czymkolwiek (nawet dużym śrubokrętem).
Natomiast wbijamy tuleją (z gładkim równym czołem) o średnicy zewnętrznej równej szalce. Tuleja musi być z materiału miekkiego jak mosiądz czy brąz.

Bieżnia wewnętrzna z koszykiem i wałeczkami musi wchodzic na śrube(tuleje) suwliwie czyli powinna sie wsuwać ręką.

Tego nie można zepsuć 8)
     Moneta

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-03-2006, 01:03   

kurde martwie sie.....jutro bede robił wachacze z tyłu zakupiłem zestaw naprawczy niemieckiej firmy CX!Autko ma przejechane na tych wachaczach 270 000tys!Bedzie cieżko!!!

aristo 

Wysłany: 20-07-2006, 23:49   

Planuję regenerację tylnych wachaczy, nie umiem znaleźć opisu a linki ze starego forum nie działają. Może ktoś odesłać mnie do miejsca gdzie to jest ładnie napisane.

EGON: 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-07-2006, 22:40   

mam brata w ASO a mój szef ma warsztat i jak przyjeżdza jakiś fiat z tym na wymiane w 70% trzeba ciąć grzać palnikiem itp. nie polecamnikomu tego samemu robić :red_kartka:

aristo 

Wysłany: 31-07-2006, 09:31   

EGON napisał/a:
mam brata w ASO a mój szef ma warsztat i jak przyjeżdza jakiś fiat z tym na wymiane w 70% trzeba ciąć grzać palnikiem itp. nie polecamnikomu tego samemu robić :red_kartka:

ja nie mam brata ani wujka ani szefa w ASO i poradziłem sobie, ale roboty faktycznie sporo.
Najpierw postatnowiłem zapytać ile mnie to ma kosztować u mechanika, podjechałem zapytać ile ma kosztować regeneracja tylnych wachcaczy i koleś zaśpiewał 1000 zł (myślałem że umrę ze smiechu). Nie miałem palnika a nawet kanału wszystko robiłem na trawie na ogródku ;) ścigałem całą tylną belkę o pomalutku wszystko robiłem. Łożysk nie trzeba było nabijać młotkiem - wystarczyło skręcić śrubami - ładnie wchodzą. Niestety przy okazji okazało sie że musiałem wymienić przewody hamulcowe. Ale teraz już jest OK

[ Dodano: 05-08-2006, 13:08 ]
NIEOPLACALNA REGENERACJA TYLNYCH WACHACZY ???!!!!
Wachacze tylne można kupić już za 100 zł !!!
http://allegro.pl/item118...ep_orginal.html

Wachacze tylne allegro
Biorąc pod uwage koszty zestawów do regeneracji (50-70 za zestaw) i dodatkowo koszty (czas) naprawy, a tutaj mamy nowe oryginalne kompletne wachacze za 100 zł to jasno z tego wynika że ta regeneracja się już nie opłaca !!!
Dodatkowo trzeba zuważyć że często zestawy do regeneracji są wątpliwej jakości a sam proces regereacji również niesie ze sobą ryzyko np. uszkodzenia łożysk lub uszczelniaczy.
Sam ostatnio robiłem regeneracje wachacza jakbym wiedział że za 100 zł można kupić kompletne wachacze....... :x

Tomilee 

Wysłany: 06-08-2006, 22:22   

Właśnie jestem w trakcie regeneracji i jak zobaczyłem, że za 100 zł jest cały wahacz to mnie mocno zastanawia, na jakich podzespołach (łożyskach) jest on wykonany. Powiem, że najgorsze w tym całym zabiegu jest wybicie tej .... śruby, w moim przypadku zablokowała się i koniec żadne metody z ww. nie podziałały, siedziała sobie dalej i nic z tego sobie nie robiła. Dopiero po zdjęciu całej belki zawieszenia i grzaniu grzaniu i jeszcze raz grzaniu i dolewaniu oleju śrubsko wyszło bez użycia wielkiej siły. Po wybiciu okazała się dokumentnie skorodowana tak, więc nawet młotek 5 kg nie był w stanie jej ruszyć. Więc jak ktoś ma podobny problem z tą śrubą to proponuje naruszyć uszelnienia a następnie wlewać penetranty/olej i całość podgrzewać palnikiem (może być na propan-butan do butli turystycznej) aż do gotowania się wlanych substancji, wtedy mamy pewność, że te specyfiki dotrą do każdego możliwego miejsca.

aristo 

Wysłany: 09-08-2006, 20:03   

Tomilee napisał/a:
Właśnie jestem w trakcie regeneracji i jak zobaczyłem, że za 100 zł jest cały wahacz to mnie mocno zastanawia, na jakich podzespołach (łożyskach) jest on wykonany. Powiem, że najgorsze w tym całym zabiegu jest wybicie tej .... śruby, w moim przypadku zablokowała się i koniec żadne metody z ww. nie podziałały, siedziała sobie dalej i nic z tego sobie nie robiła.........

Piszą że są oryginalne .... jeśli tak to sam widzisz walenie młotem, grzanie palnikiem, sciąganie tylnego zawiasu jest zbedne, wystarczyłoby uciąć te śrube (nawet brzeczczotem) z jednej i z drugiej strony. Nawet jak nie chce drgnąć śruba to można spróbować troche rozszerzyć mocowanie wachacza (tyle żeby wyjąć uciętą śrubę powinno się dać na tyle rozszerzyć).
I za cenę niewiele większą mamy calutki nowiutki oryginalny wachcacz, który teoretycznie powinien być lepszej jakości od regenerowanego. Jak sam zobaczyłem tę ofertę to mnie scięło bo sam dwa tygodnie temu sciągałem cały tylny zawias dokładnie w tym samym celu.

Carol 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 02-09-2006, 17:23   

Wczoraj zaczęłem regenerować wahacz tylny prawy i niech mnie już robię dwa dni tylko mi już zostało wziąc kogoś do pomocy i włożyć go na miejsce ja kupiłem zestaw za 100zł a tu cały wahacz za tyle a ja się z nim tyle męczę.

Odpowiedz do tematu