Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ABS
Autor Wiadomość
mottle 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 19-07-2006, 19:35   ABS

Zaświeciła mi się dzisiaj kontrolka od ABS jaka może być tego przyczyna ?
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 19-07-2006, 21:44   

Zabrudzone czujniki, zabrudzone "zebatki" na piastach koła lub tarczy. Przerwany gdzieś kabelm lub nie łączący dobrze.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-08-2006, 16:53   

uszkodzeie ABSu ;D

a na poważnie to najczęściej rzeczywiście kabelek/wtyczka brudne/przerwane...

gorzej jak czujnik w ogóle nic nie informuje potem bo Ci ABS będzie blokował koła i nici z niego;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 16-08-2006, 08:05   

Mi tez nieraz sie zapala kontrolka ABS-u i zużyia klocków a ani ABS-u nie mam ani klocków z kablami :haha: :badgrin: :lol:

marcin_m 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-08-2006, 19:54   

A to dobre. Ja mam ABS od kupna nie miałem czsu dojść z nim do ładu, też świeci i nie działa.

mac 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 14-10-2006, 17:24   

Czy czujnik ABS można kupic bez problemu?

Został uszkodzony mechanicznie przy wymianie amortyzatorów...

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-10-2006, 10:11   

Mikus, jak Ci się zapala ta od klocków - tam to działa na zasadzie jakiegoś może tranzystorka czy czegokolwiek podobnego... w każdym razie na kablu jak się pojawi masa - znaczy kablem, który ma iść do czujników w klockach, dotkniesz nim masy - to wtedy zamykasz obwodzik i świeci kontr. od klocków; 'czujniki' w klockach to też drutki wtopione w kolcek i podłączone do tego w/w kabla; klocek się zetrze i dojdzie do drutka to zwiera do go masy i świeci; możliwe, że kabel do 'czujników klockowych' Ci gdzieś dynda pod maską i zwiera do masy albo izolacja mu pękła i zwiera albo w samej desce Ci gdzieś zwiera, stąd świeci;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 16-10-2006, 14:02   

no możliwe, tylko pod maska juz prowadziłem poszukiwania takowego kabelka, i nic "niepotrzebnego" nie było, bo pierw chciałem załozyć klocki z kablami, ale ostatnio ta kontrolka ucichła, tylko ABS mi nieraz mrugnie jak wjade w dziure, albo krzywo stoje (na wzniesieniu). :) Taka natura Fiata

Wes27 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-10-2006, 18:49   

witam
mam tez problem z ABS jest lato działa bez zatrzezen ale jak jest zima to sie zaswieca kontrolka i przestaje działac. przychodzi komus do głowy co moze byc przyczyna tego?
     assistance

POPEY 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 18-10-2006, 13:44   

Czy dzialanie ABSu moze byc polaczone w jakis sposob z czujnikami zuzycia klockow? bo w alfie podobno tak jest ze jak sa zuzyte klocki i czujnik juz masuje do tarczy to odlacza ABS moze w fiatku jest to samo? ja nie moge znalezc kostki diagnostycznej ABSu i potrzebuje schemat albo info. gdzie ona jest TIPO 2.0 16v 92r
     Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 18-10-2006, 14:06   

hmmm za dużo koksu wcinasz?

ABS - Absolutny Brak Szyji :) :lalala:

www.budowork.pl
     assistance

POPEY 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 19-10-2006, 16:16   

Jak babcie lubie mowil mi to mechanik ktory juz dwa dni robocze bawil sie z moim ABSem
     Moneta

Odpowiedz do tematu