|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Blokujące się hamulce |
Autor |
Wiadomość |
dru
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-08-2011, 20:03 Blokujące się hamulce
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam taki problem że przednie hamulce się zaczynają blokować zaciskać w miarę jeżdżenia tzn w ciągu 10 15 minut .Wiem że wystarczy poszukać ,szukałem ale objawy nie pasują w 100% do znalezionych wyników są trafione w 75%.
Zaciski po demontażu wyczyszczone ,sprawne cofają się normalnie.Stan płynu ok.Nie ma wycieków. Pedał hamulca w czasie hamowania rośnie i twardnieje (bez skojarzeń) i po 15 minutach jazdy dotykając pedał hamulca można zobaczyć reflektory z przodu a przednie tarcze świecą piękną czerwienią.
Mam tylko pytanie: czy może to być zablokowany korektor siły hamowania? bo ostatnio woziłem dość ciężkie rzeczy aż reflektory patrzyły w niebo. |
_________________ Było:
Fiat 126p dwa razy
Yugo Koral 45
Polonez 1.6 GLE
Jest:
Fiat Tempra SW 1.6 ie |
|
|
|
|
Mlody19
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2010 Posty: 18 Skąd: Giżycko
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 04-08-2011, 21:07
|
|
|
Kolego korektor siły hamowania, nie ma nic wspólnego z przednimi hamulcami, zobacz czy prowadnice w zaciskach dobrze chodzą i czy masz proste tarcze. A i jeszcze jedno kiedy miałeś wymieniany płyn hamulcowy, bo może być już stary i szybciej się będzie gotował, to też może być przyczyna |
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 04-08-2011, 21:16
|
|
|
kolego wymień wężyki gumowe,są stare i sie rozwarstwiły!
** Dodano: 04-08-2011, 22:18 **
kilka groszy a zobaczysz że pomoże!wymień tylko przód na począrtek |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
dru
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-08-2011, 08:10
|
|
|
Dzięki Panowie za podpowiedż .
Wymieniłem te wężyki z przodu, układ odpowietrzyłem, zaciski wyczyszczone , niestety problem się pojawia , Może nie tak gwałtownie i brutalnie jak przed wymianą ale mimo wszystko po 15-sto
minutowej jeżdzie pedał jest twardszy niż przed wyjazdem a auto delikatnie hamuje. |
_________________ Było:
Fiat 126p dwa razy
Yugo Koral 45
Polonez 1.6 GLE
Jest:
Fiat Tempra SW 1.6 ie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|