|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Hamulec reczny nie działa |
Autor |
Wiadomość |
bodzio_dr
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-11-2006, 11:28 Hamulec reczny nie działa
|
|
|
Mam taki problem z recznym ze go poprostu nie ma. Posiadam tipo 2.0 z tarczami z tylu i klocki jak i tarcza jest nowa, linki wszystko jest a hamulca niestety nie ma. Co tam w srodku moglo sie wyrobic?Naciskajac hamulec nozny kola tylne hamuja.Czy da sie to jakos naprawic rozkrecajac caly zacisk? |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 07-11-2006, 11:32
|
|
|
A masz dobrze wyregulowana linke od recznego?? Moze poprostu wystarczy ja podciagnac sruba regulacyjna ktora masz pod drzwignia recznego. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-11-2006, 11:48
|
|
|
zaluźna linka i nie zaciska |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
|
bodzio_dr
|
Wysłany: 07-11-2006, 17:40
|
|
|
Linka jest naciagnieta, wyglada to tak, ze linka ciagnie do konca za ta dzwigienke w zaciku a hamulca nie ma. Co tam w srodku moglo sie wyrobic? |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 07-11-2006, 17:50
|
|
|
A nie zapiekły Ci się przypadkiem te dźwigienki do których przyczepia się linki przy zaciskach?
Spróbuj odpiąć linkę i kombinerkami (no chyba że masz dużo pawera w łapie) spróbuj poruszyć tą dźwignią w przód auta.
U mnie właśnie w tym był problem, te dźwigienki były tak zapieczone, że ani drgnęły.
Jak będą zapieczone czeka Cię demontaż i czyszczenie zacisku (należy przygotować dużo WD40 *] )
Pozdrawiam |
|
|
Artur
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-11-2006, 18:24
|
|
|
Ja tez mialem zapieczona dzwigienke a do tego sprezyna byla juz taka slaba ze nie odbijala a do Fiata nie mozna jej dokupic ale pasuje od golfa 3 i jest lepsza bo mocniej odbija |
_________________ Tipo 1.6 i.e lpg |
|
|
|
|
bodzio_dr
|
Wysłany: 08-11-2006, 00:41
|
|
|
Wlasnie taki jest problem ze te dzwigienki bez poblemu sie ruszaja w jedna i druga strone a tloczek sie nie rusza. Naciskajac hamulec nozny tloczek bez problemu wychodzi. Wydaje mi sie ze cos w srodku zacisku jest co sie wyrobilo. Czy mozna to jakos naprawic? |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-11-2006, 07:36
|
|
|
Szczerze powiem, że jeszcze się nie spotkałem aby tam coś się mogło wyrobić.
Jak opisujesz to wydaje mi się, że może w takim razie złamał Ci się ten bolec, który popycha tłoczek - ale byłoby to bardzo dziwne....
Nie pozostaje Ci nic innego jak rozebrać zacisk. Tłoczek się wykręca, a pod nim znajdziesz gwintowany bolec, który odpowiada za ręcznym.
Przy rozbieraniu i składaniu zacisku uważaj by nie uszkodzić uszczelek, lub od razu zaopatrz się w tzw. zestaw naprawczy.
Pozdrawiam |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 08-11-2006, 10:44
|
|
|
Co prawda mam bębny i nie wiem zbytnio jak jest z zaciskami w TT,ale jak miałem dużego Fiata (zasada działania podobna) to też miałem wszystko OK a hamulca nie było.Tłoczek jest wypychany przez płyn "bezpośrednio",a linka wypycha go przez "śrubę" i dlatego np. przy wymianie klocków z przodu wciśniemy tłoczek,a z tyłu trzeba wkręcić.Problemem były źle założone podkładki które po puszczeniu ręcznego miały z powrotem wypchać tą śrubę,a ona po wepchnięciu została i tyle.Proponuje rozebrać zacisk i zobaczyć co tam jest porobione. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|