|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jak sprawdzić czujniki ABS-u?? |
Autor |
Wiadomość |
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 27-02-2008, 15:25 Jak sprawdzić czujniki ABS-u??
|
|
|
Witam. Mam taki problem w moim tipolocie - nie działa ABS i kontrolka ABS-u też nie świeci. Przy gwałtownym hamowaniu koła się blokują. Słyszałem od paru osób że to mogą być uszkodzone czujniki ABS, ale jak to sprawdzić... Co prawda ten system nie jest tak bardzo potrzebny, ale skoro już jest, to niech chociaż będzie sprawny |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-02-2008, 18:28
|
|
|
odpowiedź masz tu http://forum.tempra.org/t...iala-vt9817.htm
ale musisz mieć oscyloskop i kogoś kto wie jak go obsłużyć
pomógłbym Ci ale obecnie nie mam oscyloskopu no i trochę za daleko
podepnij oscyloskop do kabli czujników lub do samych czujników i popatrz;
sprawdź też ale to już multimetrem zwykłym między kablami od czujników a miejscem gdzie się schodzą (zapewne wtyczka od centralki abs'u) czy nie są przetarte kable między czujnikami a wtyczką do centralki; |
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 28-02-2008, 18:44
|
|
|
Hmm, ale żeby kontrolka się świeciła, skoro ABS nie działa?
Jeśli by czujniki nie działały i cały ABS, to chyba by się świeciła kontrolka, czy nie? Czy się mylę?
Czy to by oznaczało, że ABS w ogóle nie jest "włączony", skoro nic się nie świeci i nie działa?
Albo żarówka jest spalona. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 28-02-2008, 19:00
|
|
|
Czytałem też trochę o czymś takim jak bezpiecznik od ABS. Gdzie takie coś się znajduje?? albo jeśli da się go wyłączyć, to gdzie jest włącznik?? |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 28-02-2008, 19:23
|
|
|
O ile pamiętam, to bezpiecznik ABS jest obok skrzynki z bezpiecznikami, na podstawce. Ale pewny nie jestem. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-03-2008, 11:29
|
|
|
zazwyczaj kotrnolka abs w autkach świeci się podczas testu a potem cały czas tylko jeśli jest usterka i jest wyłączony; jeśli w ogóle nie świeci to pewno brak zasilania;
poszukaj faktycznie bezpiecznika ew po schematach rozpiski wtyczki do centralki ABSu (aj nie mam abs to tu nie znam, w np BMce abs ojcu robiłem) podłącz sobie wprost zasilanie na piny wtyczki tam gdzie powinno iść, tak na próbę, choć poprzez jakiś bezpiecznik... bo może to kable też |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|