Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klocek hamulca przód
Autor Wiadomość
Robert-k 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-09-2006, 21:04   Klocek hamulca przód

Witam
Mam pytanko .
Trze klocek zew. w czasie jazdy . Po zdięciu zacisku okazuje się , że pracuje w bardzo minimalny sposób . Tarcza i klocek noszą rdzawe naloty. Po wciśnięciu pedała hamulca klocek pracuje ( przy wyjętym zacisku ) . Hamulec nie blokuje i nie ściąga podczas hamowania . Gdzie szukać przyczyny tarcia ? Dziękuje :D

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-09-2006, 21:58   

Krzywe tarcze albo kolcki zle leza to pesymistyczna wersja

Optymistyczna to taka
Zacznij mocniej deptac na hamulce jesli masz rdzawy nalot i przestnaie ocierac :-) nie boj sie nacicnac mocniej :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

keves 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 25-09-2006, 00:00   

Witam.Celuję w zapieczone trzpienie zacisku hamulcowego....po prostu nie pływa.Sprawdz czy po zdjęciu zacisku dwa trzpienie ,które trzymają zacisk poruszają się swobodnie.Jeśli są zapieczone...trzeba je rozruszać.

** Dodano: 25-09-2006, 01:10 **
[quote="MupiK"]Krzywe tarcze albo kolcki zle leza to pesymistyczna wersja

Tu bym polemizował ,co do krzywych tarcz;w tym wypadku będzie czuć wibracje przy hamowaniu ,lub pulsowanie pedału hamulca.W temacie klocków;faktycznie może być to przyczyną ,potrafią się zapiec w uchwycie...

Robert-k 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-09-2006, 20:51   

Myślę że masz rację co do zapieczonych trzpieni.
w sobote sprawdze całość :?:

unknown 

Wysłany: 28-09-2006, 00:29   

to normalna po latach czynność eksploatacjna chyba :D
wczoraj robiłem bo grzały;
rozbieram zacisk (no, nie wyjmuję tłoczka całkiem :D ), te 2 trzpienie spężynkowe/wałki z gumami - gumy zdejmuję, duuuuuuuużo wd40, czyszcenie, pływa w środku;
tłoczki - wysuwam na max ale by nie wypadły, ściągam gumę (zsuwam w stronę zacisku) zalewam / smaruję tłoczki płynem hamulc, , pod gume też wstrzyknąć, gumę zakładam, tłoczki żabką wciskam, wypompuję pedałem i wciskam, taki zabieg + 'smarowanie' w międzyczasie powtórzyć kilka razy; dodatkowo wszędzie ładnie zaciski pilnikiem, zacisk,szczęski jak i mocowanie, klocki ładnie pilnikiem wszędzie spężynki nawet dogiąć trochę......
po tym wszystkim ustaje grzenie się i tarcie; na pół roku :D
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

emeres 

Wysłany: 05-10-2006, 21:10   

keves może mieć rację. ja w swojej temptówce miałem zapieczone 2 dolne trzpienie po obu stronach - ponoc jak mechanicy wymieniają klocki to wyciągają tylko górny trzpień a na dolnym wisi obejma(żeby było szybciej). dlatego dolny częściej się zaciera ale równie dorze może być inny powód zapiekania.

Był Fiat Uno 1.0 LPG
Jest Fiat Tempra 1.6 gaźnik 93r LPG 215 000 km
Jest fiat Brava 1.6 16v 98r LPG 180 000 km
     assistance

Tobi 

Wysłany: 06-10-2006, 19:41   

Hmm a jaką długość ma tłoczek w temprze? Nie chciałbym, żeby przy najbliższym czyszczeniu mi wypadł :)

Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

emeres 

Wysłany: 06-10-2006, 21:58   

wystarczy wysunac tlok na 1cm tak zeby odchylic gumke i strzykawka zalac plynem hamulcowym U mnie tloczki byly ok ale bolce (dolne) na ktorych przesuwa sie zacisk byly zapieczone Jak nie chca ruszyc to mozna w obejmie od tylu wywiercic dziure i wybic je wybijakiem U mnie jeden poszedl a drugi sie ukrecil i wymienialem cala obejme

Był Fiat Uno 1.0 LPG
Jest Fiat Tempra 1.6 gaźnik 93r LPG 215 000 km
Jest fiat Brava 1.6 16v 98r LPG 180 000 km
     assistance

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 17-10-2006, 07:31   Re: Klocek hamulca przód

Robert-k napisał/a:
Witam
Mam pytanko .
Trze klocek zew. w czasie jazdy . Po zdięciu zacisku okazuje się , że pracuje w bardzo minimalny sposób . Tarcza i klocek noszą rdzawe naloty. Po wciśnięciu pedała hamulca klocek pracuje ( przy wyjętym zacisku ) . Hamulec nie blokuje i nie ściąga podczas hamowania . Gdzie szukać przyczyny tarcia ? Dziękuje :D

Wyjmij klocki i wyrównaj metalowe krawędzie pilnikiem . Nie od rzeczy jest też oskrobać nożem z nalotów jarzmo hamulca - w miejscach , gdzie przylegaja do niego klocki . ( broń boże smarować jakimiś smarami , bo po przedostaniu się na tarcze spowoduje brak hamulców , a poza tym po krótkim czasie nazbiera się na nim kurz i skutek będzie odwrotny do założonego )
Wytłumaczenie jest proste : metalowa część - do której klejona jest okładzina cierna - jest wytłaczana na prasie i później w żaden sposób nie jest obrabiana . Pozostałe ostre krawędzie powodują klinowanie się w jarzmie . I o ile siła nacisku tłoczka jest na tyle duża , że hamulec normalnie działa , o tyle - po cofnięciu się tłoczka - klocek się nie cofa bo opory są za duże .
     assistance

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 18-10-2006, 05:39   

Po to są gumki aby smar się nie wydostawał i wypada czasem sprawdzić ich stan.Ja okresowo jak mi się nudzi biorę spraya na bazie grafitu i poprzez cieniutka rurkę wstrzukuję pod gumki troszkę-i nie ma problemu.

Odpowiedz do tematu