|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Piszczy przy hamowaniu - nowe klocki i tarcze |
Autor |
Wiadomość |
Putin
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-11-2012, 18:56 Re: Piszczy przy hamowaniu - nowe klocki i tarcze
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | Jak w temacie po wymianie tarcz i klocków przednich na nowe zauważam coraz częstsze piszczenie z przodu i dośc głośno to się dzieje Coś jest nie tak czy to klocki się docierają |
Mam podobny problem. Czy twoje klocki przestały już piszczeć? |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-11-2012, 00:16
|
|
|
A jak przed założeniem tarcz umyłeś je zmywaczem do hamulców ? Powinno się tak zrobić bo tarcze są zabezpieczone przed korozją i jak ich nie umyjesz to później tak się dzieje |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
camp21
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 68 Skąd: Landsberg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 26-11-2012, 08:58
|
|
|
Przed założeniem tarcz i klocków, tarcze przetarłem rozpuszczalnikiem i lekko zmatowałem papierem wodnym.
Klocki przetarłem troszeczkę grubszym położonym na płaskim stole.
Nie mam najmniejszych pisków.
Robię tak od lat, podpatrzyłem u starego mechanika. |
_________________ www.irekmo.pl
Rover 75 2.5 V6 |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-11-2012, 18:06
|
|
|
To dobrze zrobiłeś słuchaj Kolego ja założyłem do swojego Tipka nowe tarcze i klocki i też mi tak cholernie piszczały zrobiłem za podpowiedzią Kolegi Dziura "betono-terapię" wyciągnąłem klocki przetarłem nimi po równym szorstkim betonie ( płytka chodnikowa ) i klocki przestały piszczeć na około 150 km potem znowu więc w końcu kupiłem nowe klocki a stare poszły do kosza i problem minął |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
Putin
|
Wysłany: 26-11-2012, 22:52
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | Putin, tak wyrobiło się to jakoś |
To jest szansa że i u mnie przestaną. Choć doprowadza mnie to do szewskiej pasji.
robertRK napisał/a: | A jak przed założeniem tarcz umyłeś je zmywaczem do hamulców ? Powinno się tak zrobić bo tarcze są zabezpieczone przed korozją i jak ich nie umyjesz to później tak się dzieje |
Wyobraź sobie że umyłem je rozpuszczalnikiem i acetonem. Były suche i czyste jak talerze z reklamy płynu do naczyń. (można było na nich palcem piszczeć)
Spróbuje rozebrać i nałożyć trochę smaru na tylną część klocka, tą która styka się z tłoczkiem, Tomexy które zamontowałem nie mają blaszek, które rzekomo likwidują piski. (wierze w te blaszki jak w zderzak Łągiewki) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|