Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z hamulcami
Autor Wiadomość
flimbo 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 18-11-2006, 14:40   problem z hamulcami

Witam
mam problem z hamulcami w moim tipo (93) z abs. chodzi mi o to że podczas ostrego hamowania odczuwam bardzo silne i głośne stukanie. Na normalnej nawierzchni wszystko jest ok ale na mokrej lub oblodzonej jest strasznie. Samochód hamuje ale na pedale czuje bardzo silne uderzenia. co to może być przyczyną ?

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 18-11-2006, 15:10   Re: problem z hamulcami

flimbo napisał/a:
Witam
mam problem z hamulcami w moim tipo (93) z abs. chodzi mi o to że podczas ostrego hamowania odczuwam bardzo silne i głośne stukanie. Na normalnej nawierzchni wszystko jest ok ale na mokrej lub oblodzonej jest strasznie. Samochód hamuje ale na pedale czuje bardzo silne uderzenia. co to może być przyczyną ?

heh, wiesz wlasnie jak dziala ABS na sliskiej nawierzchni to wlasnie tak czuc go, poprostu jakby ktos walil po pedale hamulca ;]

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-11-2006, 15:25   

jak wpada w poślizg (a ABS wykryje zablokowanie jakiegoś koła) to właśnie podbija Ci z powrotem peda hamulca, może przy tym stukać; podbija Ci by w efekcie wyszło z tego coś jak hamowanie pulsacyjne, by odblokowywać koła z poślizgu; nie powinno być tego zbyt głośno słychać, ale na pedale będzie czuć;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

flimbo 

Wysłany: 18-11-2006, 22:55   

jeździłem samochodami z abs-em ale w moim tipo niestety to jest o wiele bardziej silniejsze.
nie wiem może to jest wina fiatów ale w innych tak bardzo nie czuć tego.

striff 

Wysłany: 18-11-2006, 23:27   

nie wiem jak w Fiacie ale z tego co pamietam w Vectrze MK1 odglos podczas hamowania na sniegu z ABS'em byl taki jakbys zamiast kol plozy ktore hacza o twarda nawierzchnie ;) )

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-11-2006, 13:50   

W Astrze u mojego taty podczas hamowania jest mocno słyszalny odgłos pomp od ABS-u,no i po nodze też nieźle daje.
     assistance   Moneta

flimbo 

Wysłany: 19-11-2006, 23:28   

ok . dzięki za pomoc. Myślałem że to jest jakaś awaria . ale możliwe że tak ma być.
dzięki

saigon 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-11-2006, 09:24   

A czy jak ruszasz to po osiągnięciu około 5 km/h nie występuje u ciebie taki dzwięk jakby fiacik zamruczał? U mnie tak jest i mechanior powiedział że to właśnie ABS się "uzbraja".

Odpowiedz do tematu