Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z piszczeniem hamulców tylko w lewym kole...
Autor Wiadomość
ender 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-02-2008, 20:48   Problem z piszczeniem hamulców tylko w lewym kole...

witam!

Mam taki problem: od wczoraj w lewym przednim kole coś skrzypi przy hamowaniu jeszcze bardziej i tak jakby hamulec lepiej trzyma. Generalnie coś strasznie trze i aż mi się słabo robi jak to słyszę co może być przyczyną? i przy okazji bo znalazłem w innym temacie skoro była wymieniana pompa hamulcowa a pedał trzeba bardzo mocno cisnąc żeby auto stanęło to kwestia odpowietrzenia układu tak? czy ja jako laik raczej kompletny dam radę to sam zrobić? w tym miesiącu dałem już 500zł na rozrząd i szczerze wolałbym trochę ograniczyć koszta...
     assistance

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 17-02-2008, 20:52   

nawet mechanik z 30 letnim stażem sam nie odpowietrzy układu - do tego potrzeba dwóch osób- reszta jest prosta

polansky 

Wysłany: 17-02-2008, 20:56   

Jeśli chodzi o piszczenie to mogą piszczeć klocki, jeśli trze może np. ocierać blacha osłaniająca tarczę lub jeszcze coś innego. Najlepiej byłoby ściągnąć koło i zobaczyć co tam widać.
Do odpowietrzenia hamulców będziesz musiał poprosić kogoś o pomoc. Jedna osoba podpompowuje pedałem hamulec, a druga po podpompowaniu popuszcza odpowietrznik przy zacisku/cylinderku ( bodajże na klucz 8 :?: ) po kolei przy każdym kole i tak kilka razy dopóki z odpowietrznika nie będzie wypływał sam płyn hamulcowy ( bez powietrza), trzeba pamiętać jeszcze, żeby kontrolować przy tym poziom płynu w zbiorniczku na pompie, bo jak spadnie za nisko to nam się na nowo hamulec zapowietrzy.

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

ender 

Wysłany: 17-02-2008, 21:01   

ok wielkie dzięki jeszcze takie pytanie czy jest jakiś sposób na zapieczoną śrubę? bo chciałem to koło zdjąć i właśnie sobie spojrzeć ale jednej śruby nie mogę odkręcić a nie chce śruby uwalić :o
     assistance

yoyo 

Wysłany: 17-02-2008, 21:02   

polansky, zapomniałeś jeszcze dodać że odpowietrzamy od począwszy od najdalszego koła od zbiorniczka czyli: prawy tył. lewy tył. prawy przód, lewy przód

sheriffnt 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-02-2008, 21:04   

Witam
ender napisał/a:
ok wielkie dzięki jeszcze takie pytanie czy jest jakiś sposób na zapieczoną śrubę? bo chciałem to koło zdjąć i właśnie sobie spojrzeć ale jednej śruby nie mogę odkręcić a nie chce śruby uwalić :o

Popukaj młotkiem w śrubę, ale postaraj się nie zniszcyć łba, by było za kluczem chwycić, wczęsniej spróbuj podlać np. WD 40, naftą, albo olejem napędowym.. i uzyj wiekszego, najlepiej nasadowego klucza z przedłużką. Powodzenia :)

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

ender 

Wysłany: 17-02-2008, 21:13   

kurde własnie uzyłem WD40 potłukłem młotkiem kręcę w dobrą stronę :D i nic.. jakiś jeszcze może pomysł?
     assistance

sheriffnt 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-02-2008, 21:17   

Podlej, popukaj, poczekaj i próbuj znowu, musi puścić..., weż dłuższy klucz.
Tłuczenie młotkiem wzdłuż osi śruby ma za zadanie poluzowanie trochę gwintu i miejsca styku łba śruby

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 17-02-2008, 21:24   

kokakolą potraktuj... ale taką prosto ze świeżo otwartej butelki żeby dużo CO2 było

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

ender 

Wysłany: 17-02-2008, 21:38   

po ropę (coca-cole) to już dziś nie pójdę a już mnie łapa boli... za cholerę nie idzie... kręcę kluczem z przedłużką z rurki w sumie ok metra i nic... pomóżcie...
     assistance

yoyo 

Wysłany: 17-02-2008, 21:46   

jak pod metrowym kluczem nie idzie to nie wróżę wielkiego powodzenia - najważniejsze żeby nie ciągnąć, bo ukręcisz śrubę, zapieczony gwint trzeba "zerwać" jednym mocnym szarpnięciem (skokiem na klucz)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-02-2008, 22:59   

wulkanizaotrzy mają pneumatyczne fajne klucze co biją i kręcą zarazem, każda śruba się poddaje, coś jak wiertarka z udarem...

piszczeć mogą faktycznie klocki, może tłoczki się przypiekły, musiałbyś poczytać na forum i dokładnie to obejrzeć bo może czas na czyszczenie zacisków, smarowanie tłoczków smarem i cala ta zabawa niezła; ja co jakiś czas to robię profilaktycznie;
odpowietrzenie też ważna sprawa, czasem kilkuktrotne;
a brałeś pod uwagę stan gumowych elastycznych odcinków hamulcowych? bo jak są starsze to mogą się tak przytykać (poczytaj o nich! koniecznie) i będą jaja do momentu aż np stracisz hamulce na zakręcie czy gdzieś a wtedy może się łatwo sprawa rozwiązać :? , ja w takiej sytuacji miałem szczęście, może trochę mi się udało wyjść, ale nie polecam nikomu
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-02-2008, 08:40   

Jak Unk mówi, pozostaje klucz pneumatyczny (on tak jak by "bije" - to dużo daje), lub jeżeli to nic nie da to pozostaje grzanie palnikiem. Tylk z grzaniem to trzeba ostrożonie robić i nie za dużo.

ender 

Wysłany: 18-02-2008, 16:29   

śruba ustąpiła aczkolwiek za hamulcami pojechałem do warsztatu... cóż nie za bardzo chciałem się zabierać za coś co mogę zepsuć :o ale to ostatnia inwestycja potem będę już sam dłubał bo budżet się kurczy...
     assistance

Odpowiedz do tematu