|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
słaby ręczny hamulec na jednym kole ..... |
Autor |
Wiadomość |
ancesol
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-07-2008, 23:08 słaby ręczny hamulec na jednym kole .....
|
|
|
Czy ma ktos pomysl co moze byc powodem slabiutkiego recznego hamulca na 1 tylnym kole??? napomne ze w kabinie juz maksymalnie podkreciłem regulacje linki -tej na dzwigni ham.recznego, tak bardzo ze musiałem popuscic nieco bo łapalo drugie ,,zdrowe" koło
Ostatnio zmieniałem piaste z łożyskiem tego szwankujacegotylnego koła, pista niby wg. ksiazki w sklepie OK ???/ |
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-07-2008, 23:25
|
|
|
Popusc o 3/4 reczny w kabinie, potem musisz przejść się na tył do tego koła co cienko hamuje i tutaj potrzebna jest ci 2 osoba. Podnosisz tył żeby koło było w powietrzu, osoba naciska ci hamulec a ty sprawdzasz czy to koło hamuje dobrze - przy lekko naciśniętym musisz nie być w stanie nim ruszyć. Wykluczasz tutaj rozluźniony samoregulator szczęki tylnej.
Prawdopodobnie masz za słabo naciągniętą linkę ręcznego w miejscu zamocowania jej do szczęki hamulcowej. Taki trójkąt co rozgałęzia ci linkę ręcznego na dwa koła ma pewną możliwość wychyłu w celu wyrównania różnicy naprężeń, ale tutaj może to być poza jego zasięgiem. |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 04-07-2008, 23:44
|
|
|
dcfan napisał/a: | Prawdopodobnie masz za słabo naciągniętą linkę ręcznego w miejscu zamocowania jej do szczęki hamulcowej | plus może samoregulator do dupy i jedno już łapie, a drugie nie dochodzi |
|
|
dcfan
|
Wysłany: 04-07-2008, 23:48
|
|
|
mrk69 napisał/a: | plus może samoregulator do dupy i jedno już łapie, a drugie nie dochodzi | toteż mówię, żeby wcisnął mu ktos hamulec - jak na ręcznym nie dochodzi to na nożnym też nie będzie, ja tak miałem oba koła z tyłu. wtedy trzeba dobrze polać wd40 samoregulator i go podciągnąć na luźnym żeby bęben wchodził na lekki wcisk na szczęki i voila! |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 04-07-2008, 23:50
|
|
|
dcfan, no tak..nieprzytomny trochę jestem....powodzenia ze zdejmowaniem bębnów jak masz trochę już przejechane Sam się męczyłem.... |
|
|
dcfan
|
Wysłany: 05-07-2008, 14:45
|
|
|
Grunt to nic na siłę!
mrk69, u mnie samoregulatory były tak cofnięte na maxa, że bębny ze sporym rantem same spadły od uderzenia młotka 250g |
|
|
|
|
stasu
Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 141 Skąd: ŁÓDŹ
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-07-2008, 00:02
|
|
|
samoregulator też tak mam niby go podkręcałem ale to tylko na przegląd bo po ok 5 km wraca do normy czyli nie działania |
_________________ Zielona perełka 1.7 D w krainie gładkich autostrad ale części żyją i szukają nowego właściciela |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|