Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uciekajacy pedał hamulca Tipo
Autor Wiadomość
miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 09-01-2007, 19:41   

A jak z moim testem?

Carol 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 09-01-2007, 21:02   

Przez ostatnie dwa dni nim nie jeździłem tylko tata jeździł oczywiscie o testowaniu zapomniał a ja sie za niego wezmę jutro. Pierwsze co to go dokładnie odpowietrze. Zrobie rundkę i jeszcze raz odpowietrze oraz zrobie test.

** Dodano: 10-01-2007, 18:11 **
Wzęłem sie dzisiaj za niego i odpowietrzyłem tylko tył ponieważ nie miałem oczkowej 7 do przodu :sciana: ale z tylu nie było powietrza zrobiłem test przy 40 km/h na piachu pedał w podłoge. Prawy przód wziął pierwszy a w połowie hamowania wziął lewy przód a tył wcale droga hamowania 7-8 metrów

** Dodano: 10-01-2007, 18:14 **
klocki z przodu 60% a okładziny z tyłu 40% ręczny chodzi jak talala.

Krzysiek Dedra 
witamy nowego

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 21-01-2007, 13:52   hamulec

Hej. mam ten sam problem z moja dedra. Mam ja od dwóch lat i problem nie został rozwiazany mimo wymiany pompy i to dwa razy raz na nową raz na używaną i oprócz tego raz wymieniałem zestaw naprawczy ...... czyli gumki w pompie...... tył mi nie hamował okazało się że pękła mi spręzyna od korektora wymieniłem tył hamuje ale hamulce ogólnie są do dupy!!! Po przejżeniu forum lanci i po podejzeniu waszego to wydaje mi sie że winny jest albo kruciec wystajacy z serwa jego długość jest regulowana albo wina jest w samym serwie ewentualnie w doprowadzeniu odciśnienia do nie go. jak coś jeszcze wymysle to dam znać

Pozdrawiam
Krzysiek

Carol 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 21-01-2007, 21:58   

Dzięki po prostu niechce wymienić pół samochodu a i tak to samo będzie.

Rudiger 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 21-05-2007, 06:25   

Witam
U mnie jest podobnie. Hamulce są jak brzytew. Ale jak stoję np. na światłach, pedał wciśnięty lekko lekko, to po chwili zaczyna mięknąć i zjeżdza prawie do samej podłogi po czym twardnieje. Podejrzewam pompę i gumowe uszczelnienia, bo wszystko co gumowe to się mi psuje w Tipo :sciana:
Raczej się nie zdecyduję na zestawa regeneracyjny. Kiedyś chciałem być chytry i kupiłem zestaw (6zł) do mego PF 125p. Auto jest z 1974, więc pompa zaczęła puszczać. Zregenerowałem ją. Teraz znowu cieknie i będę wymieniać na nową i tyle.

Niedługo mnie coś trafi z tym Tipo. Ciągle trzeba coś robić :sciana: ciągle coś stuka, puka i jest do wymiany. Jakaś paranoja.......

BeerfaN 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-05-2007, 09:45   

Korektor siły hamowania - jak dupa wozu siedzi nisko (załadowany) to wtedy korektor puszcza więcej płynu na tylne hamulce i mocniej hamują.

Wywalenie korektora skutkuje tym, że tył szybciej hamuje. Plus taki, że mniej siły wkładasz w hamowanie czyli heble są "na czuja" lepsze. Minus - przy gwałtowniejszym hamowaniu tył (w ziemie nawet często), podczas gdy przód ma jeszcze daleko do blokady. Słowem - na zakręcie przy hamowaniu może Cię tył pojazdu wyprzedzić 8)

Kiedy zmieniałeś płyn hamulcowy?

** Dodano: 21-05-2007, 11:46 **
Minus - przy gwałtowniejszym hamowaniu tył (w ziemie nawet często) blokuje się, podczas gdy przód ma jeszcze daleko do blokady.

159A3.0000.75.37.430

Rudiger 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 14-09-2007, 09:58   

U mnie pomogła wymiana pompy hamulcowej (90zł + 2 godz. pracy własnej) i wymiana płynu przy okazji. Na zwykły DOT3 nota bene. Problemy miękkiego pedału znikły. Aha, przymierzając się do własnoręcznej naprawy polecam 2-3 dni wcześniej namoczyć śruby wkręcone w pompę oraz odpowietrzniki środkiem penetrującym np WD40. Będzie łatwi i bez niespodzianek.

Odpowiedz do tematu