Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wspomaganie hamulca a podciśnienie
Autor Wiadomość
bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-03-2006, 21:02   wspomaganie hamulca a podciśnienie

Czy zauważyliście taki objaw w swoich temperówkach:
Gdy silnik pracuje na biegu jałowym i wcisnę mocno pedał hamulca, to obroty troszeczkę spadają, natomiast gdy puszcze pedał hamulca, wówczas obroty na moment mocno rosną (o ok. 500 obrotów).
Zastanawiam się czy nie nie jest to zwiastun problemów z podciśnieniem. Co o tym sądzisz?
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 08-03-2006, 21:08   

Raczej nie jest to żaden zwiastun problemów.Poprostu wćiskając pedał i go puszczając,wpychasz lub zaciągasz małe ilości powietrza,które właśnie zmieniają obroty silnika.
     assistance   Moneta

Mucha 

Wysłany: 08-03-2006, 21:36   

A po drugie spadek obrotow na biegu jalowym przy wcisnietym pedale hamulca powoduje zapalenie sie swiatel stop. Żarowki zamieszczone w tylnych lampach pobieraja takze prad i takze wplywa to na obroty silnika. Tak samo jak i stanie na swiatlach (czerwone :D ) z zapalonymi swiatlami mijania powoduje takze spadek obrotow. Prosto sprawdzic stojac na swiatlach wylaczyc swiatla mijania.Obroty napewno spadna. Nie spotkalem sie jeszcze z samochodem w ktorym by sie tak nie dzialo. A podcisnienie nie ma nic wspolnego z tym co piszesz. To tak samo jak bys pisal ze powietrze w oponach ma zwiazek z grajacym radiem w samochodzie.

Pozdrawiam :D

ZielonyTBG 

Wysłany: 08-03-2006, 21:43   

Mucha napisał/a:
A podcisnienie nie ma nic wspolnego z tym co piszesz. To tak samo jak bys pisal ze powietrze w oponach ma zwiazek z grajacym radiem w samochodzie.

Pozdrawiam :D

Skoro tak twierdzisz to nie mamy o czym rozmawiać.
     assistance   Moneta

Mucha 

Wysłany: 08-03-2006, 21:53   

ZielonyTBG napisał/a:
Skoro tak twierdzisz to nie mamy o czym rozmawiać.
Czy to jest odpowiedz apelujaca o mojej nie wiedzy :roll: ja tylko napisalem jak moze byc :) ale na 100000000% pewnien nie jestem :) Pozdrawiam.

ZielonyTBG 

Wysłany: 08-03-2006, 22:05   

Nie chodzi o apelowanie do twojej niewiedzy,jak to napisałeś.Wystarczy że poczytasz o wspomaganiu układu hamulcowego,to może zmienisz zdanie o "radiu i powietrzu w kołach"

Nie miałem na celu w żaden sposób jakiej kolwiek obrazy twojej osoby.Jeżeli tak to odebrałeś to przepraszam. :D
     assistance   Moneta

bronek 

Wysłany: 08-03-2006, 22:22   

Mucha, thx za obszerną wypowiedź. Prawdą jest to, co piszesz o wpływie obciążenia układu elektrycznego na pracę silnika, ale z drugiej strony zadałem to pytanie z tej przyczyny, że tą temperówką jeżdżę już prawie 7 lat i nigdy wcześniej czegoś takiego nie zauważylem.

Właśnie sobie przypomniałem! Gdy samochód postoi powiedzmy cały dzień, to pedał hamulca robi się twardy co wskazuje, że ciśnienie z układu wspomagania może gdzieś uciekać. Tego również wcześniej nie zauważałem - jeśli dobrze sobie przypominam, to ciśnienie w układzie utrzymywało się kiedyś znacznie dłużej.
     Moneta

ZielonyTBG 

Wysłany: 08-03-2006, 22:32   

Bronek w obudowie wspomagania jest zawór zwrotny na przewodzie podciśnieniowym.Może zaczął puszczać i po dłuższym czasie ciśniene się wyrównuje.Ewentualnie uszkodzona membrana we wspomaganiu.
     assistance   Moneta

Adam1971 

Wysłany: 09-03-2006, 12:12   

Ja mam tak samo jak wcisne kilka razy szybko pedał hamulca też obroty spadaja a i nie raz potrafi zgasnac i tez nie wiem z czym to może byc zwiazane

bronek 

Wysłany: 09-03-2006, 20:49   

ZielonyTBG, dzięki za wskazówkę. Zainteresowało mnie to więc czy wiesz o tym może coś więcej - do czego służy, gdzie mniej więcej go szukać, itp. btw. gdzie jest serwo wspomagania hamulca to akurat wiem. Czy jeśli po prostu looknę pod maską na serwo to zobaczę ten zawór zwrotny?
     Moneta

ZielonyTBG 

Wysłany: 09-03-2006, 22:03   

Tak.Będzie go widać.Skoro wiesz gdzie jest serwo,to zobaczysz na nim biały plastikowy króciec,wygięty pod kątem 90 stopni.To ten zaworek.Utrzymuje on podciśnienie nawet jak zgaśnie śilnik dla bezpieczeństwa.Tyle wiem.
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-03-2006, 15:15   Re: wspomaganie hamulca a podciśnienie

bronek napisał/a:
Czy zauważyliście taki objaw w swoich temperówkach:
Gdy silnik pracuje na biegu jałowym i wcisnę mocno pedał hamulca, to obroty troszeczkę spadają, natomiast gdy puszcze pedał hamulca, wówczas obroty na moment mocno rosną (o ok. 500 obrotów).
Zastanawiam się czy nie nie jest to zwiastun problemów z podciśnieniem. Co o tym sądzisz?

Ciekawe... Też kiedyś zwróciłem uwagę na spadające obroty po wciśnięciu hamulca... A teraz sobie nie przypominam żeby się tak działo, a nadmienię, że mam wymienioną pompę hamulcową, bo stara puszczała...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 10-03-2006, 17:09   

Kurka. Ja jakos ostatnio mocno hamowalem. I nagle poczulem, jak by mi pedla sie lekko zapadl. Zrobil sie troche bardziej miekki. Teraz jak stoje na postoju i zaczne hamowac to obroty mi skacza. Mowiecie, ze to moze byc ten zaworek? Idzie go wymienic?

valdmidi 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-03-2006, 20:15   

Ostatnio na rozgrzanym silniku jak wcisnę hamulec, to obroty mi spadają, a parę razy to mi nawet zgasł.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-03-2006, 20:47   

mi od zawsze może nie spadały specjalnie obroty ale wyczuwalnie malały i silniczek bardzioej na postoju się telepał, szczególnie 'osłabiony' gdy na LPG jak mocno bym wdeptał pedał hamulca czy max skręcał kierownicę.
Tylko czy to wspomaganie hamulców i kierownicy tak go obciąża że bardziej się zatelepie :) czy może to nie norma i szukać czy zaworek OK, układ szczelny (nic nigdy nie zauważyłem) , pompa nie zdezelowana itp itd... ?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

bronek 

Wysłany: 10-03-2006, 21:05   

Dzięki za wypowiedzi. Sprawny układ hamulcowy to podstawa bezpiecznej jazdy dlatego uważam, że nie powinniśmy tego lekceważyć - tym bardziej, że ten objaw pojawia się nie tylko u mnie (a wcześniej go nie miałem!). Myślę, że w przyszłą sobotę będę grzebał pod maską to spróbuję się przyjżeć temu zaworkowi.
     Moneta

sosen86 

Wysłany: 27-12-2007, 18:33   

Wlasnie dzisiaj to zauwazylem u siebie,mam tez pytanko czy to moze byc przyczyną tego ze auto mi gasnie jak dojezdzam do swiateł(noga z gazu -sprzęgło-hamulec)??Jak juz chyba wszystko wymienilem co moglo by byc przyczyną tego ze Tipolot gaśnie???

** Dodano: 27-12-2007, 18:35 **
dzisiaj sprawdzalem, to jak na postoju wcisne kilka razy hamulec to auto praktycznie gasnie.
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

unknown 

Wysłany: 28-12-2007, 13:39   

hmm... możesz coś mieć z podciśnieniem lub serwem faktycznie, mi minimalnie spadają obroty jak mocno depnę hamulec na postoju ale nie gaśnie; u Ciebie przy hamowaniu nagle sprzęgło to spadają obroty i jeszcze doduszasz go hamowaniem... może masz nieszczelne gdzieś podciśnienie, wężyki, obejmy ? a może coś przy serwie? myślę, że faktycznie warto to sprawdzić
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

sosen86 

Wysłany: 28-12-2007, 13:59   

unknown, no przyznam,ze trzeba bedzie sie zabrac za wymiane przewodów, nie mam wyjscia bo juz mam dosc tej usterki
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

Odpowiedz do tematu