Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zacisk tylny, hamulec ręczny. (zaciski, hamulce tylne)
Autor Wiadomość
Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 02-06-2010, 13:25   Zacisk tylny, hamulec ręczny. (zaciski, hamulce tylne)

Panowie, podczas wygrzebywania piasty, chciałem zregenerować zaciski tylne(powymieniać uszczelki, poczyścić, pomalować na srebrny lub czarny-nie chce żeby się rzucało w oczy).

Wykręciłem tłoczek, a tu ZONK.
Poniżej fotki.
Tak jak wyciągnąłem, tak zrobiłem zdjęcie, nie ściągałem żadnego segera/pierścienia, a ni nic w tym rodzaju.

Czy to da się naprawić czy lepiej od razu szukać nowych zacisków?
Ręczny i tak mi nie działał. Jeśli się bardzo zdenerwuje(niewiele brakuje, bo to jak ładownie i poziom 99% ...), to wrzucę zaciski przednie z tarczą 240 niewentylowane(od starej tempry) i nie będzie ręcznego wcale :!: :sciana: :red_kartka:

Nie ma już sił do tego grata. W ciągu 8 dni już trzeci raz na podnośniku, a przede mną
jeszcze bardzo daleka droga, bo dalej niepodpięty cpp i vae, na benzynie działa, bo musi, ale nie jest dobrze :(

Leśniczy 

Wysłany: 02-06-2010, 14:17   

poskładać się da tylko wyskoczył ci pierścień segera co nie powino się stać ....dziwna sprawa bo rozbierałem juz kilka tych zacisków i nigdy się nie zdarzyło żeby wyszło "wszystko" razem z tłoczkiem
ogólnie wygląda to tak że wykręcasz tłoka zaś ten ślimak ( na który się nakręca tłoczek ) ma siedzieć na dnie zacisku przytrzymywany właśnie tym segerkiem

zaczynając od początku kiedy wyszło ci wszystko, wyciągnij też ta wajchę od ręcznego ( trzeba użyć trochę siły ale wyjdzie )

w tym momencie zacisk powinien być goły i wyglądać tak

teraz kiedy zacisk jest zupełnie rozebrany i wyciągnięte wszystkie uszczelki możesz go pomalować :)

kolejna faza to założenie nowej uszczelki i nałożenie do środka mechanizmu ręcznego nowego smaru

no i poskładanie reszty w takie kolejności jak widzisz na swojej fotce czyli:popychać ślimaka, ślimak, gruba podkładka , cienka podkładka, sprężynka , koszyczek i segerek.
jedyne karkołomne zadanie to zablokowanie segera na dnie zacisku . problem polega na tym że aby to zrobić koszyczek wraz ze sprężyną musi być dociśnięty do dna zacisku. moja metoda wygląda tak :
potrzebna będzie mała rurka o średnicy ok 20mm, pusta w środku oraz ścisk stolarski.
ma to wyglądać tak :

koszyczek jest dociśnięty do dna i teraz można przystąpić do zakładania segerka ... za pierwszym razem mi to zajęło ok 15-20 minut i miałem ochotę już wyrzucić ten zacisk przez okno... w chwili obecnej zakładam segerka w mniej niż 2 min. :)
ogólnie z tym segerem to dość nie wdzięczna robota i wymaga sporej precyzji
ale efekt są warte świeczki, zaciski po regeneracji działają zupełnie jak nowe, a ręczny to po prostu bajka , zaciągniecie na 1 ząbek i auto nawet nie drgnie, 2 ząbki można hamować podczas jazdy, 3 ząbki całkowicie blokują tylne koła :)

życzę powodzenia w razie pytań pisz

Guzik 

Wysłany: 02-06-2010, 14:35   

Dzięki Ci Panie :partyman:
Przy najbliższej okazji utopię Cię w alkoholu :!: 8)

BTW-może by tak dodać jako poradnik foto "zrób to sam"? ;D

Leśniczy 

Wysłany: 02-06-2010, 14:48   

Guzik, można tylko jesli mato służyć za poradnik to trzeba zrobić lepszy opis jak rozebrać, czym , jakie uszczelki zastosować, jaki smar nałożyć do ręcznego, czym pomalować itd itp
za 2-3 dni będę regenerował kolejny zacisk więc mogę zrobić foto-story ...taki konkretny poradnik od podstaw z opisami i fotkami wszystkiego

Guzik 

Wysłany: 02-06-2010, 14:54   

Bardzo dobry pomysł, ja będę regenerował oba zaciski tylne, mam nadzieję, że uda mi się. Nie powiem, i tak czekam na przesyłkę z piastą, poczekam też na poradnik :)

Prawdziwek 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 07-08-2010, 19:16   

Mam problem z tylnym prawym zaciskiem, a dokladnie z tloczakiem hamulca recznego, ktory systematycznie sie zacisna, planuje w koncu rozwiazac ten problem, jakie czesci/elementy sa potrzebne w czasie regeneracji, trzeba bedzie cos toczyc?
     assistance

Leśniczy 

Wysłany: 11-08-2010, 10:04   

Prawdziwek, zajrzyj tutaj

http://forum.tempra.org/t...kow-vt18734.htm

Odpowiedz do tematu