Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwnie spadająca wskazówka temperatury
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-09-2006, 21:05   Dziwnie spadająca wskazówka temperatury

Dzisiaj wymieniłem termostat i płyn chłodniczy.
I mam takie pytanko bo mnie to nurtuje.
W starym termostacie miałem tak, że przy rozgrzewaniu auta na "krótkim" obiegu po dojściu do jakiś 80kilku stopni (u mnie pokazuje 70 bo zaniża mi wskazówka :evil: ) po włączeniu "długiego" obiegu temperatura mi spada o jakieś 15-20 stopni.
Cholernie to widoczne bo wskazówka znacznie opada (jedyny plus, że widzę kiedy włącza się długi obieg :yawinkle: ).
Wymieniłem termostat ale mam to samo.
Czy to normalne??? :doubt:

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-09-2006, 21:17   

U mnie spada, ale tak max 1 kreske. Moze jednak ten czujnik masz do kitu? Albo ten wskaźnik? A jak spadnie nagle tyle w dół to później się podnosi do prawidłowego poziomu?

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 13-09-2006, 22:16   

Emf, ten spadek temperatury jest jaknajbardziej normalny. Otwierając duży obieg zwiększasz wydajność układu.
Tak samo jakbyś włączył ogrzewanie na maksa też temperaturka powinna Ci spaść :)

assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-09-2006, 22:26   

miszko, tak ta wskazówka wraca później do normalnego poziomu.

RaV, już myślałem, że tylko u mnie odwala takie cyrki.
Trochę ten skok za duży ale fakt przy włączeniu ogrzewania ( w zimę oczywiście ;) spada kreseczka niżej :)

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-09-2006, 22:30   

nie tylko w zim... w np błym/obecnym lecie stojąc/jadąc wolno w korku, gdy podskoczyła mi znacznie temp a 'otworzyłem' grznie na max (przy tym okna otwarte i nawiew na 1 bieg by się nie ugotować) można było skutecznie 'zbić' temp do normalnego poziomu...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-09-2006, 23:05   

Witam !

Zimny plyn z chlodnicy gdy otwiera sie termostat schladza dosc mocno na poczatku to normalne. Po nagrzaniu sie calego ukladu zmiany te powinny byc dosc znikome. Sprawny termostat to taki ze zima nie trzeba jezdzic z kartonem przed chlodnica bo niewiem czemu wielu takie dziadostwo praktykuje ;)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 13-09-2006, 23:30   

Jesli zawsze masz taki spadek to wydaje mi sie ze to raczej nie jest normalne. Moze przy pierwszym, albo przy gora dwoch otwarciach moze wystapic spadek. U mnie otwarcie duzego obiegu nie jest odnotowane na wskaźniku.
     Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-09-2006, 00:09   

Witam !

Dokladnie tak :) W Focusie, Scorpio tez opada na poacztku o 30% kolejne otwarcie juz prawie bez roznicy :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-09-2006, 07:54   

marcinwodnik napisał/a:
niewiem czemu wielu takie dziadostwo praktykuje ;)

hah! Ja tak jeżdzę przy temp. poniżej -10-12 st. ;) Pozwala zachować większą bezwładność cieplną w komorze silnika i, przynajmniej w mojej temperóweczce gaźnikowej, daje się to wyraźnie odczuć szczególnie przy krótkich przejazdach.
     Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-09-2006, 12:50   

To nie jest normalne.
Spadek jest dosyć gwałtowny i nie jest to najzdrowsze dla silnika.

W moim aucie jest taka sama sytuacja: nagrzewa się do 90°, spada o całą kreskę w przeciągu 5 sekund i później wraca z powrotem do 90°.
Kiedyś takiego objawu nie miałem, wszystko było normalnie.
Mam wrażenie, że winnym jest najprawdopodobniej termostat, który zbyt gwałtownie się otwiera. Wygląda tak, jakby pod wpływem przekroczenia pewnego progu temperatury termostat momentalnie otwierał się cały a nie stopniowo.
Może się mylę...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

piotras 

Wysłany: 14-09-2006, 15:01   

Mam ten sam obajw, po otwarciu sie duzego obiegu wskazowka spada dosc znacznie (tak jak Emf napisal). Nie wiem czy to normalne. Poprzedni termostat jaki mialem (od kupna auta) w ogole sie nie zamykal a w innych autach nie zobaczylem takiego czegos.
     assistance

Broadway 

Wysłany: 14-09-2006, 21:22   

Termostat ma za zadanie utrzymanie stalej temperatury. Widac ze u Ciebie @Emf termostat otwiera sie dosc gwaltownie ja to napisal kolega @Radke. Wszystko bylo by ok gdyby zamykal sie rownie gwaltownie a nie dopuszczal do takich duzych wahań temperatur.
     Moneta

Odpowiedz do tematu