|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jak sprawdzić termostat? |
Autor |
Wiadomość |
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 20-01-2005, 15:00 Jak sprawdzić termostat?
|
|
|
Wiem, że to może i głupie pytanie które zostało już wyjaśnione, ale ja się tylko zastanawiam nad jednym. Mam termostat który otwiera się w garnku przy 89 stopniach, ma pełne otwarcie przy ok97. Wygląda więc że jest sprawny. Kulka oczyszczona i ruchoma. Termostat ma całą gumkę na zaworze.
Temperatura jednak w czasie jazdy utrzymuje się na poziomie 85 stopni. Tak przynajmniej pokazuje wskaźnik. Byłem na badaniu Euroscanem i powiedziano że temperatura jest dobra i silnik się dogrzewa. Podobno to wynik przekłamania wskaźnika. Nie wiem jednak czy komputer może pokazać aktualną temperaturę w stopniach, a jeśli tak to z jakiego czujnika (chłodnica czy blok)?
Jak sprawdzić czy rzeczywiście termostat jest sprawny lub co jeszcze może powodować taka temperaturę? Czy może być inny powód tego w silniku czy jest to tylko wina wskaźnika (jeśli wskaźnik to jak to potwierdzić?) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 20-01-2005, 15:35
|
|
|
Wiec...
Na stronie masz porady jak sprawdzic termostat.
Co do temp. to z bloku silnika jest "zczytywana" temperatura.
Zalezy tez jaka instalacje masz, ale raczej napewno masz z bloku. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-01-2005, 16:27
|
|
|
Masz dwa czujniki temperatury, jeden w bloku silnika i drugi w kolektorze ssaącym. Pierwszy pokazuje ci temp. silnika na desce rozdzielczej.
Z drugiego czujnika informacje bierze komp.
Najprościej wymienić czujnik w bloku silnika i sprawdzić czy się zmieniły wskazania temp.
Ale cały czas ci pokazuje 85 st. ? bo wskazania powinny sie wahać.
U mnie pokazuje między 80 a 100 (deska digital, rozdzielczość co 10 st) |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
bajer
|
Wysłany: 25-01-2005, 23:00
|
|
|
Zgadzam się z poprzednikiem tak też można lub przekręć na ciepłym silniku stacyjkę tylko nie odpalaj i na czujniku temperatury przy kolektorze załóż i zdejmij wtyczke jak ci chodzi silniczek od ssania automatycznego tzn. wysuwa się ihowa ten bole i słyszysz taki specyficzny dżwięk tzn. że czujnik jest wporządku jak nic nie słyszysz tzn. że jest zepsuty i musisz go zmienić tylko pamiętaj że jak go bedziesz wykrecał to na zimnym silniku gdyż tam jest płyn chłodzący pod nim. |
_________________ Tempra 1,6ie zagazowana |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-01-2005, 00:15
|
|
|
Dokladnie bajer ja wlasnie chcialem sobie go wymienic i w sobote tak zeby zobaczyc jak dokladnie wyglada wykrecilem go sobie- dobrze ze silnik byl tylko cieply bo mam walniety termostat bo po lapkach by mi sie polal maly wrzatek :[
Zeby bylo smiesniej albo tragiczniej czujnik ten przy wykrecaniu wysliznal mi sie i upadl mi pod samochod wiec musialem sobie wypchnac auto po czym dopiero zakrecilem go na otwor z ktorego wyciekal sobie grzecznie plyn.
I w ten sposob pozbylem sie poltora litra Petrygo |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 26-01-2005, 07:29
|
|
|
A jeśli wskazania się nie zmienią to jestem w plecy o czujnik, którego nie sprzedam.
Czyli mówicie, że pod czujnikiem na kolektorze ssącym (tym niebieskim) jest woda?
Bajer. Jest tak jak mówisz i sprawdziłem to wcześniej. U mnie rusza sie ten silniczek, ale napiszcie mi dlaczego nazywa się to ssaniem automatycznym. Wg mnie jest to po prostu silniczkek wymuszający lekkie otwarcie przepustnicy. No przynajmniej mi się tak wydaje.
Wyjaśnijcie mi jak działa to "automatyczne ssanie" |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-01-2005, 09:53
|
|
|
Zapalasz zimny silnik i komputer sam troche "podkreca" gaz zeby nie zgasl silnik. Po zlapaniu temp. czyli nagrzaniu sie (u mnie widac to dokladnie, a raczej czuje na pedale jak leciutko odpuszcza) tak przy 55-60C powraca do normalnej pozycji. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|