|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tylny nawiew |
Autor |
Wiadomość |
Wujek
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-10-2007, 17:49 Tylny nawiew
|
|
|
Mam pytanie, w mojej Temperce z racji wersji nie występuje nawiew na tylną kanapę.
Czy jest możliwość przerobienia układu wentylacji tak aby zamontować powyższy nawiew. Czy ktoś z was już dokonał takiej przeróbki ? |
_________________ ....Tempra 1.4 i.e...ma nowego właściciela |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-10-2007, 18:05
|
|
|
chyba nikt się w to nie bawił;
jak rozumiem, nawiew na tył masz tylko pod fotelami przednimi i dmucha na nogi pasażerów z tyłu, a w tunelu środkowym gdzie jest ręczny masz z tyłu zaślepkę i o to Ci chodzi?
miałbyś 2 opcje: albo gdzieś po szrotach dostać orginalne elementy ukadu, albo, bo powinieneś mieć dość pusto przy ręcznym pod osłoną, wziąść i 'coś' sobie dorobić;
np za radiem głębiej masz tunel powietrzny, mógłbyś zrobić tam otwór i szczelnie dorobić jakąś porządniejszą rurę i wmontować w tunel, choć za gruba by nie była bo się nie omieści, albo 2 mniejsze, co by weszły koło lewarka zmiany biegów;
potem w miejsce zaślepki z tyłu tunlu środkowego po szrotach orginalnej klapy nawieu/klap poszukać by można tym jakoś regulować i jakąś w stylu lejka końcówkę może z orginalnego tunelu i w to szczelnie rury wsadzić i 'jakoś' by to działało, ale czy naprawdę Ci to takie niezbędne y mieszać przy aucie? sam kiedyś o tym myślałem, ale dałem sobie spokój, jedynie na czas upałów od biedy jakiś nawiew na osobnym cooler'ku by można zrobić ale bez dezelowania reszty.... |
|
|
Wujek
|
Wysłany: 28-10-2007, 18:25
|
|
|
W mojej poprzedniej Temperce miałem nawiew w konsoli środkowej. Całkiem dobrze działał i dlatego chciałem zamontować, ale może masz rację....przemyślę jeszcze ten pomysł |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-10-2007, 18:43
|
|
|
Wujek, jeżeli się upierasz to w Dedrze jest fabrycznie nawiew na tył.A ponieważ konsytrukcyjnie są to bliźniaczki z temprą to nie było by chhyba dużego problemu z przekładką(dopasowaniem). jedyny kłopot to części bo dedry na szrocie ciężko dostać. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-10-2007, 19:31
|
|
|
RobertWroc, w temprach też był taki nawiew na wyposażeniu, tylko nie we wszystkich , więc można równie dobrze szukać tempry na szrocie zamiast dedry
Wujek, ja robiłem coś takiego
Trzeba kupić kratkę na tunel i kanał doprowadzający powietrze. Czyli trzeba polować po szrotach temprę z takowym wyposażeniem.
Jest jeszcze jeden problem, mianowicie nagrzewnica. Ja go ominąłem przez to, że mam dokładaną blokadę skrzyni przez co usunięty kanał doprowadzający powietrze na nogi lewego tylnego pasażera.
Otóż w moim przypadku okazało się, że z nagrzewnicy mam tylko wyjścia na nogi pasażerów, więc ja się wpiąłem z kratką do kanału od nóg lewego pasażera.
Nie wiem czy wystarczyłoby wymienić samo wyjście z nagrzewnicy, czy też trzebaby zmieniać ją całą. Ja tak jak mówię, miałem odłączony ten kanał więc wpiąłem się do niego i kratka działa mi razem z nadmuchem na nogi |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-10-2007, 14:17
|
|
|
Ja u siebie w aucie zamontowałem taki nawiew.
Bez żadnego problemu - 2h pracy...
Została mi nawet taka kratka bo jakoś tak się złożyło, że wszedłem w posiadanie dwóch...
Chętnie się podzielę |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 29-10-2007, 16:53
|
|
|
Mi chyba nawet został komplet do założenia. U siebie nie zdążyłem |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Wujek
|
Wysłany: 30-10-2007, 18:38
|
|
|
Jacacenty byłbym zainteresowany tym zestawem (jeśli jeszcze go masz) |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-10-2007, 20:04
|
|
|
Jacacenty, a do TIPKA też by podszedł??? |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
kubek
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 459 Skąd: Bobrowice
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 31-10-2007, 11:58
|
|
|
a ja taki nawiew mam w standardzie |
|
|
|
|
wojtula
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 21-01-2008, 07:59 Nawiew na tył
|
|
|
Witam Wszystkich.
Poradzcie jak to zrobić z tym nawiewqem na tył w FT SW , albo gdzie można to kupić.
Czy trzeba wymieniać tunel na inny czy też, jak czytałem jakimiś rurami doprowadzić.
Przyznam szczerze, że nawet nieoglądałem nagrzewnicy we Fiacie jakie są wyjścia.
A może ma ktoś to na zbyciu.
Pozdrawiam |
_________________ wojtek stary
Fiat Tempra SW 93 1,6+LPG |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-01-2008, 08:44
|
|
|
Tutaj masz jak to wygląda. Trzeba dokupić rury. Najlepiej dostać gdzieś na szrocie i je sobie wyjąć.
Tunelu nie musisz zmieniać, wystarczy pociągnać nowe orurowanie. Z tym, że troche roboty będzie.
** Dodano: 21-01-2008, 08:45 **
Acha, pozycje 4,5,6,7 i 9. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
wojtula
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 21-01-2008, 08:47 Re
|
|
|
Witam.
Dzięki bardzo.
Ma dużo czasu na zabawę i szukanie po szrotach.
Niestety w okolicach Słupska bardzo mało jest tego typu autek tem bardziej na szrotach.
Ale co mi tam jest zajęcie.
Pozdrawiam |
_________________ wojtek stary
Fiat Tempra SW 93 1,6+LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|