|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana chłodnicy w 1,9 td |
Autor |
Wiadomość |
elvis-78
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-05-2006, 21:54 Wymiana chłodnicy w 1,9 td
|
|
|
Czy ktoś wymieniał w tipku chłodnice do 1,9 td?Można to na spokojnie zrobić samemu czy raczej nie zabierać sie za to.Jak tak spoglądałem to wydaje mi sie ze troche jest tylko rozkrecania i utrudniony dostęp, ale chyba nie ma bytnio dużo skomplikowanych zeczy.I tak przy okazji za ile mozna kupić chłodnice bo ja znalazłem ale są ogromne wachnięci cenowe. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-05-2006, 22:21
|
|
|
Nie jest to zbyt trudne.Śmiało dasz sobie rade.Tylko dobierz do swojego odpowiednią chłodnice,silnika bo diesle muszą mieć większą niż benzynowe. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
elvis-78
|
Wysłany: 21-05-2006, 09:03
|
|
|
Tak wiem ze diesle maja wieksze bo juz się orientowałem i analizowałem ja dzieki |
|
|
|
|
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-05-2006, 20:25
|
|
|
Nie wiem czy diesle nie mialy takiej samej chłodnicy jak 1.8/2.0
A co do zmiany... odkrecasz przewod- podkladasz czysty baniaczek do ktorgo zleci plyn. Pozniej sciagasz wszystkie przewody, odlaczasz czujnik. Wentylator odkrecasz, a chlodnice do góry wyciągasz- jest wsadzana na dwa bolce. Przekładasz czujnik tem. do nowej i powtarzasz operacje. Dolewasz plynu, odpalasz az sie zagrzeje, uzupełniasz plyn i po robocie. Bardzo przyjemna robota... tylko ten płyn się lepi .
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-05-2006, 20:43
|
|
|
Ech, nie taka prosta i przyjemna jak by się mogło wydawać. No ale ja wymieniałem w Temprze i tam się nie dało wyjąć do góry. A i odkręcanie kierownic powietrza to niezła masakra (dosłownie bo większość wkrętów się urwała). Koszt nowej Valeo 315 zł. |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
Kamitchi
|
Wysłany: 22-05-2006, 20:54
|
|
|
rodzynek napisał/a: | Ech, nie taka prosta i przyjemna jak by się mogło wydawać. No ale ja wymieniałem w Temprze i tam się nie dało wyjąć do góry. A i odkręcanie kierownic powietrza to niezła masakra (dosłownie bo większość wkrętów się urwała). Koszt nowej Valeo 315 zł. |
Jak się w to bawiłem to nie miałem większych problemów:).
Za chłodnice zapłaciłem około 200pln (oryinalna fiatowska- nowa). Moze komus sie przyda kontakt- chociaz nie wiem czy człowiek jeszcze handluje częściami-tel: 602-295-871.
Mieszka pod Łodzią. Ma b. dobre ceny- np. cały bak z pompą i czujnkami za 100pln:).
Za wiatrak nie pamiętam ile płaciłem:).
pzdr. |
|
|
|
|
elvis-78
|
Wysłany: 22-05-2006, 21:19
|
|
|
No to mam nadzieje ze wiekszych problemów przy wymianie nie napotkam.Ja jak sie dowiadywałem to w sklepie jednym rzuciła mi ceną 430 zł no to trochę zdębiałem, ale w innym miałem prppozycje za 300 zl, czyli rozbiezności niezłe Dzięki za wieści:)] |
|
|
|
|
rodzynek
|
Wysłany: 23-05-2006, 21:29
|
|
|
Kamitchi napisał/a: |
Za chłodnice zapłaciłem około 200pln (oryinalna fiatowska- nowa).
pzdr. |
W 1,9 td czy w 1,8? |
|
|
|
|
Kamitchi
|
Wysłany: 23-05-2006, 21:46
|
|
|
rodzynek napisał/a: | Kamitchi napisał/a: |
Za chłodnice zapłaciłem około 200pln (oryinalna fiatowska- nowa).
pzdr. |
W 1,9 td czy w 1,8? |
1.8 |
|
|
|
|
elvis-78
|
Wysłany: 25-05-2006, 22:06
|
|
|
do 1,9 td najtańszą znalazłem za 359 Valeo, jak sadzićice taka moze byc czy szukać czegos lepszego,
zTego co sie orientuje to całkiem całkiem ona jest dajcie znać co sadzicie |
|
|
|
|
rodzynek
|
Wysłany: 25-05-2006, 22:52
|
|
|
elvis-78 napisał/a: | do 1,9 td najtańszą znalazłem za 359 Valeo, jak sadzićice taka moze byc czy szukać czegos lepszego,
zTego co sie orientuje to całkiem całkiem ona jest dajcie znać co sadzicie |
Cena może być, wszystko zalezy na ile Cię stać Jak napisałem wyżej, ja kupiłem Valeo za 315 zł. Chłodnica jak chłodnica, od listopada jeździ i prawdę mówiąc - nie ma prawa się z nią nic dziać. |
|
|
|
|
elvis-78
|
Wysłany: 25-05-2006, 22:55
|
|
|
No powiem szczerze ze tej chwili do rozrzutnych nie naleze i taka by mnie satysfaakcjonowała dzieki gorace za pomoc:) |
|
|
|
|
bolsx
|
Wysłany: 28-11-2006, 19:10
|
|
|
witam,wczoraj kupilem do tempry chlodnice valeo za 350 zl,mam pytanie wymienial ktos chlodnice w temprze co najlepiej odkrecic ,dodam ze juz wszystko jest odkrecone co trzyma chlodnice i za bardzo juz nie mam pomyslu co dalej odkrecic ,bo nie chce isc ani do gory a tym bardziej w dol,chodzi mi po glowie odkrecenie intercolera albo przewody metalowe od filtra oleju co ida do chlodniczki oleju,chyba byloby najlepiej moze odkreenie calego pasa przedniego wraz z lampami,moze ktos z was ma za soba ten problem prosze o pomoc |
_________________ Tomasz |
|
|
|
|
rodzynek
|
Wysłany: 28-11-2006, 21:14
|
|
|
bolsx napisał/a: | ...moze ktos z was ma za soba ten problem prosze o pomoc |
No mam to za sobą. Musiałem odkręcić kierownicę powietrza - połowa wkrętów się oczywiście pourywała. A potem już było manewrowanie chłodnicą... Ciężko było ale się w końcu udało. O ile pamiętam nie okręcałem żadnych przewodów ani pasa przedniego. Choć w desperacji już chciałem to zrobić. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|