Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1.8 8v nie zapala
Autor Wiadomość
szymon18a 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-08-2007, 16:54   1.8 8v nie zapala

Witam wszystkich.Nie dawno kupiłem sobie 1.8 GT 103km.Auto 3 dnia odmówiło współpracy.Samochód nie chce zapalać na benzynie, gazu jeszcze nie ma.Po włączeniu zapłonu słychać pompkę paliwa i pompuje ale nie odpala.Co według was powinienem sprawdzić?z góry dziękuję za odpowiedź

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 25-08-2007, 19:11   

szymon18a, sprawdź jak czujnik położenia wału ,jak masz możliwość , od kogoś to wykręć , i wkręć do siebie dla sprawdzenia czy walnięty ,aby sprawdzić :nietoperz:

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 25-08-2007, 20:04   

Czym się objawia to nie odpalanie: znaczy się kręci rozrusznik i nie odpala, czy nie kręci ?. Ważne jest czy podczas wcześniejszej eksploatacji nie było jakiegoś mankamentu. Powinieneś sprawdzić czujniki - temp wody - w głowicy oraz czujnik halla(ale to tylko z oscyloskopem - lub na oko miernikiem uniwersalnym). Od biedy jeszcze pompę paliwa czy daje dobre ciśnienie

szymon18a 

Wysłany: 25-08-2007, 20:49   

Samochód kręci rozrusznikiem normalnie.gdy go kupilem to zapalał bez problemów.później dolałem litr oleju i później już nie zapalał.dzisiaj po odkręceniiu świec okazało sie że były zalane benzyną.po ich oczyszczeniu silnik niestety znów nie zapalił:/.wiec kolega wykręcił świece i dotknął podłączoną świecą do pokrywy zaworów a ja zakręciłem rozrusznikiem, iskry nie było.Czy na 2 cylindrach silnik może zapalić czy nie??pozdrawiam,Szym

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-08-2007, 18:36   

Na dwóch to raczej już nie bardzo zapali. Skoro nie ma iskry to sprawdz cewkę wysokiego napięcia i czujnik połozenia wału bo od tych elementów zależy bezpośrednio zapłon(iskra).

JCB 3CX Contraktor

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 27-08-2007, 12:58   

W tym modelu masz 2 cewki więc może jak nie palą 2 gary to od jednej cewki. Jeżeli nie cewka to jej sterowanie od komputra bo to układ bezrozdzielaczowy.

szymon18a 

Wysłany: 27-08-2007, 20:06   

Witam,dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.Jak mogę sprawdzić cewkę i czujnik położenia wału??Bezrozdzielaczowy tzn. ze nie ma palca i kopułki??Mam jeszcze pytanko o rozrząd.Czy jest kolizyjny?Ile kosztuje kpl. rozrząd do tego silnika(pasek i rolka) i co byście polecali.pozdrawiam

** Dodano: 27-08-2007, 22:28 **
Przypomniała mi się jedna rzecz.mianowicie moje GT ma alarm chyba fabryczny na podczerwień i bawiłem się nim zanim przestał odpalać.Na co działa ten alarm tzn. kiedy zaczyna wyć bo nie zawyła ani razu jak siedziałem w środku przy uzbrojonym alarmie i jak otwierałem drzwi.Czy ma odcięcie zapłonu?w schowku znalazłem taki jakby przełącznik,do czego może on służyć?pozdrawiam

** Dodano: 27-08-2007, 22:30 **
Aha silnik ma oznaczenie 835c2000.tipek ma 190 tysięcy przebiegu i pełne wyposażenie bez skóry.

** Dodano: 01-09-2007, 16:11 **
Witam.Samochód już jeździ.przyczyną jest alarm fabryczny który odcinał zapłon.alqarmu nie naprawiłem, nie używam go, na razie jezdzi i zapala bez problemu.Mam jeszcze jedno pytanko.Mianowicie w schowku w lewym górnym rogu jest wejście na taki dziwny kluczyk okrągły z wypustkami.Do czego może to służyć??pozdro

Odpowiedz do tematu