|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
1.8 8v nie zapala |
Autor |
Wiadomość |
szymon18a
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 98 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-08-2007, 16:54 1.8 8v nie zapala
|
|
|
Witam wszystkich.Nie dawno kupiłem sobie 1.8 GT 103km.Auto 3 dnia odmówiło współpracy.Samochód nie chce zapalać na benzynie, gazu jeszcze nie ma.Po włączeniu zapłonu słychać pompkę paliwa i pompuje ale nie odpala.Co według was powinienem sprawdzić?z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 25-08-2007, 19:11
|
|
|
szymon18a, sprawdź jak czujnik położenia wału ,jak masz możliwość , od kogoś to wykręć , i wkręć do siebie dla sprawdzenia czy walnięty ,aby sprawdzić |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 25-08-2007, 20:04
|
|
|
Czym się objawia to nie odpalanie: znaczy się kręci rozrusznik i nie odpala, czy nie kręci ?. Ważne jest czy podczas wcześniejszej eksploatacji nie było jakiegoś mankamentu. Powinieneś sprawdzić czujniki - temp wody - w głowicy oraz czujnik halla(ale to tylko z oscyloskopem - lub na oko miernikiem uniwersalnym). Od biedy jeszcze pompę paliwa czy daje dobre ciśnienie |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
szymon18a
|
Wysłany: 25-08-2007, 20:49
|
|
|
Samochód kręci rozrusznikiem normalnie.gdy go kupilem to zapalał bez problemów.później dolałem litr oleju i później już nie zapalał.dzisiaj po odkręceniiu świec okazało sie że były zalane benzyną.po ich oczyszczeniu silnik niestety znów nie zapalił:/.wiec kolega wykręcił świece i dotknął podłączoną świecą do pokrywy zaworów a ja zakręciłem rozrusznikiem, iskry nie było.Czy na 2 cylindrach silnik może zapalić czy nie??pozdrawiam,Szym |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-08-2007, 18:36
|
|
|
Na dwóch to raczej już nie bardzo zapali. Skoro nie ma iskry to sprawdz cewkę wysokiego napięcia i czujnik połozenia wału bo od tych elementów zależy bezpośrednio zapłon(iskra). |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 27-08-2007, 12:58
|
|
|
W tym modelu masz 2 cewki więc może jak nie palą 2 gary to od jednej cewki. Jeżeli nie cewka to jej sterowanie od komputra bo to układ bezrozdzielaczowy. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
szymon18a
|
Wysłany: 27-08-2007, 20:06
|
|
|
Witam,dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.Jak mogę sprawdzić cewkę i czujnik położenia wału??Bezrozdzielaczowy tzn. ze nie ma palca i kopułki??Mam jeszcze pytanko o rozrząd.Czy jest kolizyjny?Ile kosztuje kpl. rozrząd do tego silnika(pasek i rolka) i co byście polecali.pozdrawiam
** Dodano: 27-08-2007, 22:28 **
Przypomniała mi się jedna rzecz.mianowicie moje GT ma alarm chyba fabryczny na podczerwień i bawiłem się nim zanim przestał odpalać.Na co działa ten alarm tzn. kiedy zaczyna wyć bo nie zawyła ani razu jak siedziałem w środku przy uzbrojonym alarmie i jak otwierałem drzwi.Czy ma odcięcie zapłonu?w schowku znalazłem taki jakby przełącznik,do czego może on służyć?pozdrawiam
** Dodano: 27-08-2007, 22:30 **
Aha silnik ma oznaczenie 835c2000.tipek ma 190 tysięcy przebiegu i pełne wyposażenie bez skóry.
** Dodano: 01-09-2007, 16:11 **
Witam.Samochód już jeździ.przyczyną jest alarm fabryczny który odcinał zapłon.alqarmu nie naprawiłem, nie używam go, na razie jezdzi i zapala bez problemu.Mam jeszcze jedno pytanko.Mianowicie w schowku w lewym górnym rogu jest wejście na taki dziwny kluczyk okrągły z wypustkami.Do czego może to służyć??pozdro |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|