|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
ciepły silnik od nowa |
Autor |
Wiadomość |
lotarr
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-06-2005, 00:02 ciepły silnik od nowa
|
|
|
dzisiaj fura mnie zaskoczyła, nie odpaliłem na ciepłym silniku, odczekałem chwilę i zapalił. co jest grane? jeśli wiecie co to napiszcie jaki element jest tego przyczyną, gdzie go znajdę i jak sprawdzić jego poprawność. Jeszcze jedno- jak zagrzał mi się w korkach, temperatura doszła do ok. 90 stopni to obroty zaczęł przez chwilę falować jakby pracował na ssaniu, gdy wentylator ochłodził płyn wróciło wszystko do normy, nie wiem czy jest to ze sobą w jakiś sposób powiązane. |
_________________ tempra 2,0 ie cat sw '91r. |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-06-2005, 05:25
|
|
|
hm...... masz takie cuś jak termostat (zwykły lubiący się spsuć czujniczek, bodajże termistor zwykły)...... to wpływa bodajże m.in. na wzbogacanie mieszanki..... może to o to Ci chodzi; o termistorze / czujniku temp bywało już na forum, nawet chyba jakie wartości oporu przy jakiej temp powinien mieć.....
najprostszy test wtedy - nim będziesz mierzył jego opór pzy różnych temp - gdy uruchomisz autko, nagrzeje się do tych np 90' - polej termistorek zimną wodą or sth i zobaczy czy autko magicznie odżywa..... |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-06-2005, 22:58
|
|
|
Musisz zrobic to:
1. kupic nowa kopulke rozdzielacza wraz z palcem i wymienic na ta nowa
2. wymienic kable wysokiego napiecia biegnace do swiec oraz z cewki do rozdzielacza
3. kupic nowe swiecie i je wymienic
4. pamietaj zeby dobre kable wysokiego napiecia kupic
5. pamietaj zeby swiecie kupic o odpowiedniej cieplocie
6. jesli to wszystko wymienisz autko powinno odzyc
7. jesli tak nie jest to mozliwe ze czujnik polozenia walu korbowego
8. jednak na bank stawiam ze to co napisalem powyzej powinno pomoc
9. tak wiec milej roboty, swiecie okolo 40-50zł, kable (np. janmoru) moze do ok. 100zł, kopulka z palcem tez cos do 100zł
10. wieciej nie umie liczyc to na 10tym punkcie koncze |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
radomiak4
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-02-2007, 12:53
|
|
|
Mnie też się wydaje że to powinno pomóc , ewentualnie spróbuj zresetować komputer poprzez odłączenie klemy z akumulatora na 30 sek. i ponowne podłączenie.Po uruchomieniu silnika pozostaw go na chodzie do momentu załączenia się wentylatora chłodnicy.Pamiętaj jeszcze o bardzo ważnej rzezcy ,po zdjęciu klemy z akumulatora naciśnij kilkakrotnie pedał hamulca!!!
To byłoby na tyle chyba |
|
|
|
|
lotarr
|
Wysłany: 13-03-2008, 11:50
|
|
|
Naprawione.
poleciał czujnik obok termostatu- ten z niebiaską kostką. Po wymianie wszystko ok. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 13-03-2008, 12:12
|
|
|
Coś długo Ci ta naprawa zeszła...
Kod: | Wysłany: 18-06-2005, 00:02 ciepły silnik od nowa |
|
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
lotarr
|
Wysłany: 13-03-2008, 12:28
|
|
|
dawno mnie nie było, i zapomniałem o postach... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|