Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
duzo pali
Autor Wiadomość
spirool 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-11-2005, 16:22   spalanie mnie przeraza

witam wszystkich czytam wszystkie posty o spalaniu bo moja temperka 1.6 gaznik zwariowala!!!kilka dni temu wyjezdzilem do zera benzynke i wlalem 5l benzyny i co sie okazalo?na 5l benzyny zrobilem 31km 8-[ zamurowalo mnie robie wsysko zeby zmniejszyc spalanie jesli chodzi o gaz to ciesko powiedziec ile pali roznie ale tez zaaaduzo do 13-14 po miescie zalozylem rurke ta co podaje cieple powietrze znad kolektora nowe swiece filtr pow. silnik w trasie ma dobra temperaturke po miescie zawsze 90
wyczytalem w postach ze moze sonada lamba moze byc walnieta!mam prosbe czy ktos mi moze powiedziec w ktorym miejscu jest ta sada za co ona odpowiada i jak sprawdzic czy dziala dobrze?aha i jaki jest koszt nowej sondy????

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-11-2005, 16:35   

Mupik, wywal rurę z ciepłym powietrzem ona tylko niepotrzebnie miesza w dolocie.
Co do regulacji, to masz dwie śrubki - jedna na przewodzie idącym z reduktora do miksera a drugą w reduktorze.
Z grubsza biorąc pierwszą z nich regulujesz wydatek gazu a drugą wolne obroty.
Jak za dużo pali to możesz spróbować przykręcić tą śrubę na przewodzie do miksera - przydatny link
Ale ja bym podjechał do gazownika i niech porządnie wyreguluje na analizatorze

Moneta

MupiK 

Wysłany: 04-11-2005, 18:13   

No dobra zdjeme ta rurke hehe :-) i po co ja ja zakladalem:/
A teraz ile taka przyjemnosc u gazownika kosztuje? Cobym jak za zboze nie zaplacil :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

kamin 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-11-2005, 19:43   

Ja za regulacje płaciłem 10 zł. Ale jak się robi u tych samych gości co zakładali instalacje to zwykle jest za darmo.
Spirool, Ty nie masz sondy lambda. Przyczyna wysokiego spalania jest gdzie indziej.
Pozdrawiam.

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-11-2005, 19:54   

Ja za regulacje zabuliłem 30 zł, ale to dlatego że mam wielopunkt i instalacje blitza i jakiś tam komputer(czujnik) gość podłączył i co się okazało, a no to że mam uszkodzoną właśnie sąde. Jeżdze narazie na uszkodzonej bo brak mi floty na nową. A co do ciepłego powietrza to w wielu artykułach czytałem że LPG nie lubi ciepłego powietrza. No i przy LPG na wielopunkcie ważne jest żeby nic nie dmuchało w dolot powietrza

assistance

spirool 

Wysłany: 04-11-2005, 21:05   

kamin dzieki za info jeszcze jdna taka moja sugestia do mojego poprzedniego posta .Silnik Na benzynie sie dławi moim zdaniem tak jakby dostawal za duzo paliwa przy ruszaniu na małych obrotach sie dlawi a jak zwieksze obroty do 2-2.5 tys rusza ladnie aha jeszcze jak sie jedzie przy obrotach np4tys i sie wcisnie sprzeglo to czesto słychac strzał w wydechu!
Juz Sam nie wiem co mam robic pomuzcie przeicez 15 l w 1,6 na gazniku to masakra!!!!!
moze wina gznika lub zaplonu???ale np z odpalani z rana zimnego silnika na benzyni niema najmniejszego problemu;] Sam nie wiem co to moze byc ,swiece ,filtr kopulka palec kable nowe ehhhh POMOCYY

Emf 

Wysłany: 05-11-2005, 10:47   

Spirool zalezy jak jezdisz.
Ja jezdzac w zime na krotkich trasach pali mi 15 litrow i uwazam to za norme bo ujade 2km i gasze auto kiedy nawet nie zdazy ssania zrzucic.
Wiec to norma, jesli bez mala 100km zrobie na ssaniu non stop, ze pali 15 litrow.
Mupik na zdjeciu zaznaczylem Ci srubke regulujaca doplyw mieszanki (oczywiscie w prawo przykrecasz mu wodopoj w lewo dajesz mu zrec na maxa :)

Co do regulacji to nie wytarczy sam analizator ale potrzeba jeszcze kogos umiejetnie go obslugujacego.
Jak ja podjechalem swego czasu na anliztor to koles mi tak wyregulowal ze Tempra palila jak Star - przeszlo 20 litrow ](*,)
W ogole zwykla instalka zawsze na wiosne i zime wymaga regulacji bo sie malpa przestawia.

assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 05-11-2005, 11:10   

Emf oko przykrece troszke i zobacze jakie beda efekty :-)
15 l nie no mam nadizeje ze moja nie dojdzie do tych granic i zadowoli sie nizszym saplaniem no ale zobaczymy :-)
Hmm a dlaczego sie ta instalka przestawia?:> przeciez tam nic niema :/ chyba ze to zalezy od skladu mieszanki bo zimowa jest inna
Spirool moja tez czasmai buczy na wydechu niewiem od czego to jest ale duzo ma tu gaz do powiedzenia bo czasami ani razu mi sie to nie zdarza a czasami jest nagminne :/
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-11-2005, 12:45   

1.6 na gazniku. Spalanie w mieście (średnie korki) ok 13-13,5l/100km. Spalanie w trasie 8-9 l/100km. Niedawno oddalem samochod do regulacji do gaznikowcow - na benzynie smiga az milo, natomiast na gazie muli potwornie :/ Nie bawie sie w "odkrecanie wodopoju" ;) bo po takim zabiegu spalanie poleciało mi do 16l/100 w mieście. Gaźnikowcy twierdzą, że parownik się posypał (był poprzednio robiony w marcu 2004!!! przebieg ok. 12000km!!!). Może membrany?

Co do temperatury: normalka to dokladnie 90 stopni. W korkach i na postojach temp skacze do 100-105 kiedy to zalacza sie wentylator.

Oczywiście spalanie dotyczy gazu.

Moneta

spirool 

Wysłany: 05-11-2005, 16:48   

Spirool zalezy jak jezdisz.
Ja jezdzac w zime na krotkich trasach pali mi 15 litrow i uwazam to za norme bo ujade 2km i gasze auto kiedy nawet nie zdazy ssania zrzucic.
Wiec to norma, jesli bez mala 100km zrobie na ssaniu non stop, ze pali 15 litrow.

no tak tylko chyba nie przeczytales uwaznie moich postów.Pisałem ze mi spalila prawie 15l ale benzynki do 15l gazu to jestem przyzwyczajony! Aha na ssaniu jezdze krótko mam ręczne ;]

[ Dodano: Sob 05 Lis, 2005 16:48 ]
No tak EMF tylko chyba nie przeczytales uwaznie moich postów.Pisałem ze mi spalila prawie 15l ale benzynki do 15l gazu to jestem przyzwyczajony! Aha na ssaniu jezdze krótko mam ręczne ;]

MupiK 

Wysłany: 05-11-2005, 17:34   

kurcze 15l beznyznki jestem w szoku :D :D:D
Tyle to pala loho ho ho jak mocne auta i przy zylowaniu :-) no no co ty tam masz wlozone :>
     Moneta

bronek 

Wysłany: 05-11-2005, 17:37   

Dla ścisłości - ja podałem spalanie gazu ;)
     Moneta

kamin 

Wysłany: 07-11-2005, 17:24   

Jeśli uważnie spirool przeczytałem to na gazie pali Ci mniej niż na benzynie.
Miałem kiedyś taki problem w golfie I ( o ile można było to nazwać problemem, bo na gazie było wszystko git). Na niskich obrotach jak się dodało gazu to się dusił. Był zrypany gaźnik, więc ja stawiam na gaźnik właśnie.

p.s Moje autko, po wymianie termostatu, pali dyszkę w cyklu mieszanym.

radomiak4 

Wysłany: 11-02-2007, 12:44   

Mój pali 22l gazu i zastanawiam sie nad jego sprzedaniem bo zbankrutuję :dance: :dance:

Mariuszms1 
witamy nowego

Wysłany: 14-04-2007, 23:11   

brak odpowiedniej mieszanki lub zatkana jakas dysza moze takie efekty dawac

** Dodano: 15-04-2007, 00:12 **
ja tak miałem :?

Emf 

Wysłany: 15-04-2007, 01:08   

radomiak4 napisał/a:
Mój pali 22l gazu i zastanawiam sie nad jego sprzedaniem bo zbankrutuję :dance: :dance:

Nie pomyślałeś może o podjechaniu na analizator spalin??
Nie pomyślałeś, że to nie jest normalne aby auto osobowe z silnikiem 1,8 paliło jak Star z przyczepą????

assistance   Moneta

KRT 

Wysłany: 15-04-2007, 11:51   

radomiak4 napisał/a:
Mój pali 22l gazu i zastanawiam sie nad jego sprzedaniem bo zbankrutuję

O boże to mój na ciągłym pałeże wcina tylko 17L a mam 2.0 :arrow: masakra 22 łooooo to mam tylko jednego znajomka któremu tyle żłopie tylko że on jeżdzi pajero 3.0 V6 4x4 i ma około 200PS

Odpowiedz do tematu