|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
JAK WYMONTOWAĆ POMPE W TEMPRZE 2.0 |
Autor |
Wiadomość |
Djmatisss
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-08-2007, 20:40 JAK WYMONTOWAĆ POMPE W TEMPRZE 2.0
|
|
|
Proszę o POMOC nie wiem jak wymontować pompę paliwową w mojej Temprze 2.0... Za tylnum siedzeniem znalazłem zaślepkę pod któą widzę przewody oraz coś w stylu zakrętki od "beczki z kapustą"...;)) Nie wiem jak dostać się do tej pompki i jak wyjąć ją z tym koszykiem... |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-08-2007, 07:43
|
|
|
Słuchaj robiłem już to przy swojej.... tak jak mówiłeś otwierasz tą "zaślepkę" i masz przewody od pompy. Tą zakrętkę jak od beczki musisz poprostu odkręcić i pompa wyjdzie sama... naturalnie przed tym odłącz pompę
Nic trudnego...ale jakby co pytaj... |
|
|
Djmatisss
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-08-2007, 17:08
|
|
|
a powiedz mi jeszcze w którą stonę odkręcać bo to jest plastikowe i troche nie chce mi się w żadną ze stron ruszyć a nie chce urwać tego... |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-08-2007, 19:01
|
|
|
normalnie w lewo.Czasem fakt zasysa się.Ja wówczas uzyłem szerokiego śrubokreta i młotka.następnie delikatnie,z wyczuciem ale mocno opierając go o użebrowanie tej zakrętki poluzowałem ją.oczywiście mi sie udało-za innych nie ręczę.
To jest plastik,mocny i dość gruby.Więc zawsze mozesz jak zakretkę-polać wrzątkiem,obstukać,a przedewszystkim jak juz odkręcasz to otwórz wlew paliwa-jak nie wyrównasz ciśnienia będzie trudniej. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-08-2007, 19:39
|
|
|
Można tak jak mówi RobertWroc, ja miałem możliwość i zrobiłem sobię specjalny klucz Taki który łapię za oba te największe ząbki naraz... Przyznaję że też miałem problem z odkręceniem tego, ale jeśli masz jakiś przy domowy warsztacik to zrób coś takiego jak ja...poszło łatwo i co najważniejsze nic nie popękało... RobertWroc napisał/a: | normalnie w lewo | Też prawda |
|
|
tapril
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-10-2008, 18:02
|
|
|
---- witam, co znaczy "normalnie w lewo" ??? przeciwnie czy zgodnie do ruchu wskazówek zegara???
--- jeszcze jedno jak najlepiej ściągnąć przewody - są strasznie twarde - należy odkręcić śrubrę na blaszce pomiędzy dwoma ciękimi przewodami ?????
dzięki za szybką odpowiedź, jutro muszę to wymontować !!! |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 26-10-2008, 18:08
|
|
|
tapril napisał/a: | co znaczy "normalnie w lewo" ??? |
No normalnie wlewo, odwrotnie do wskazówek zegara
Tylko najpierw odkrec te przewody paliwowe |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
tapril
witamy nowego
|
Wysłany: 26-10-2008, 18:20
|
|
|
egon. napisał/a: | tapril napisał/a: | co znaczy "normalnie w lewo" ??? |
No normalnie wlewo, odwrotnie do wskazówek zegara
Tylko najpierw odkrec te przewody paliwowe |
witam, dzięki za odpowiedź,
powiedz proszę, przewody paliwowe to te dwa ciękie "wychodzące" z blaszki przykręconej nakrętką ???
jak je ściągnąć są strasznie stwardniałe i boję się je uszkodzić, delikatnie podgrzać aby zmiękły ??? nie mam pomysłu |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 26-10-2008, 18:25
|
|
|
tapril napisał/a: | przewody paliwowe to te dwa ciękie "wychodzące" z blaszki przykręconej nakrętką ??? |
Tak, odkrec tą nakretke, a potem delikatnie wyciągaj przewody, powinny bez problemu wyskoczyc |
|
|
|
|
tapril
witamy nowego
|
Wysłany: 26-10-2008, 18:27
|
|
|
egon. napisał/a: | tapril napisał/a: | przewody paliwowe to te dwa ciękie "wychodzące" z blaszki przykręconej nakrętką ??? |
Tak, odkrec tą nakretke, a potem delikatnie wyciągaj przewody, powinny bez problemu wyskoczyc |
a ten trzeci gruby przewód jest od odpowietrzenia ?? |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 26-10-2008, 18:30
|
|
|
tapril napisał/a: | a ten trzeci gruby przewód jest od odpowietrzenia ?? |
szczeze to zapomniałem od czego on jest, ale spokojnie odkrec opaske i go zdejmiesz bez problemów, to by było tyle po odkreceniu wezy i odłączeniu kabli odkrecasz tą nakretke duzą i wyciągasz pompe
Powinienes sobie poradzic |
|
|
|
|
tapril
witamy nowego
|
Wysłany: 26-10-2008, 18:35
|
|
|
egon. napisał/a: | tapril napisał/a: | a ten trzeci gruby przewód jest od odpowietrzenia ?? |
szczeze to zapomniałem od czego on jest, ale spokojnie odkrec opaske i go zdejmiesz bez problemów, to by było tyle po odkreceniu wezy i odłączeniu kabli odkrecasz tą nakretke duzą i wyciągasz pompe
Powinienes sobie poradzic |
czy użyć może jakiegoś wd40 i siły plus obstukanie ustrojstwa młoteczkiem (oczywiście z wyczuciem) ??? czym najlepiej uchwycić krawędzie dekielka z pompką aby go odkręcić ??? |
_________________ tipo 1.6 i.e. SX + LPG |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 26-10-2008, 18:38
|
|
|
Tu juz musisz sam sobie poradzic, ja uzyłem srubowkreta i młotka |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|