|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kąt Wyprzedzenia zaplonu w 1.6 i.e. |
Autor |
Wiadomość |
Tobi
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-03-2008, 15:36
|
|
|
Pomału wymiękam. Dopiero odebrałem auto od mechanika, a wczoraj znów nie odpalił. Tym razem objawy są jednak inne - brak iskry i smród benzyny przy odpalaniu. W sumie wymieniłem już kopułkę, przewody i świece. Co może być przyczyną? |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:04
|
|
|
czujnik położenia wału to bardzo dobra i bardzo częsta przyczyna; no i jak cewka wygląda?
miernikiem na pierwotnej stronie (gdzie nie ma wys napięcia) możesz zerknąć czy na cewce coś się pojawia;
ale CPW to bardzo dobra propozycja do sprawdzenia; wpierw polej go gorącym/zimnym albo najlepiej jak masz od kogo na moment przełożyć; |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:17
|
|
|
Dokładnie, najlepiej wymień CPW. Drogi nie jest, ale to najważniejszy czujnik w aucie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:23
|
|
|
Jest gdzieś fotka gdzie go szukać? I jak się do niego dostać? Od spodu czy od góry? |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 30-03-2008, 19:54
|
|
|
Od góry. Tak gdzieś za termostatem poniżej pompy hamulca na obudowie koła zamachowego. Od okolic akumulatora idzie tam taki czarny kabelek do niego właśnie. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 30-03-2008, 20:01
|
|
|
poszukaj, masę tematów o tym było to i fotki znajdziesz; mocowany na dwóch śrubkach, od góry go odkręcisz spokojnie po otwarciu maski; jest na kole zam. od silnika;
tak jakby z tyłu bloku silnika, ale u góry nieco, po prawej stronie patrząc od maski w stronę auta; najczęściej koło akumulatora idzie kabel do tego czujnika czarny grubszy; czujnik jest jakby nałożony na blok silnika, jest w ksztacie o takim ()
i na 2 śrubkach po bokach zamocowany; po wyjęciu go wystaje z niego 'cypelek' z właściwym czujnikeim, ale to nweważne bo to i tak całość z kablem; |
|
|
Tobi
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 31-03-2008, 08:02
|
|
|
Taki.
Maniutek ostatnio w dziale sprzedam ogłaszał się, że ma oryginały na sprzedaż po 50zł, ale nie wiem czy dokładnie te co z aukcji..
A miałbyś taniej.
Albo idz do jakiegoś sklepu moto w Poznaniu i się spytaj ile chcą za taki. |
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 02-04-2008, 16:25
|
|
|
O dzięki miszko za przydatną informację. Już stukam do maniutka
Edycja:
Maniutek wysłał CPW i powinno być u mnie jutro.
Ja natomiast wykręciłem dzisiaj CPW i było całe zasyfione czarną mazią. Wyczyściłem i wkręciłem z powrotem ale bez efektu. Swoją drogą żeby wykręcić te śrubki trzeba się nieźle nagimnastykować. Dobrze też wiedzieć, że to są zwykłe śruby - na wkręty, ja początkowo próbowałem zwykłym kluczem nasadowym bo było g... widać
Edycja2:
I po bólu. Zainstalowałem CPW od maniutka i... znalazłem odłączony przewód podciśnienia - po prostu ze starości popękała końcówka i musiał się wysunąć od drgań. Nowe CPW nie zaszkodzi w każdym razie
A przesyłka od maniutka full profi - zapakowana, kurierem - serdeczne dzięki maniutek!
Tempra śmiga :] |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-04-2008, 17:41
|
|
|
Tobi napisał/a: | O dzięki miszko za przydatną informację. Już stukam do maniutka
Edycja:
Maniutek wysłał CPW i powinno być u mnie jutro.
Ja natomiast wykręciłem dzisiaj CPW i było całe zasyfione czarną mazią. Wyczyściłem i wkręciłem z powrotem ale bez efektu. Swoją drogą żeby wykręcić te śrubki trzeba się nieźle nagimnastykować. Dobrze też wiedzieć, że to są zwykłe śruby - na wkręty, ja początkowo próbowałem zwykłym kluczem nasadowym bo było g... widać
Edycja2:
I po bólu. Zainstalowałem CPW od maniutka i... znalazłem odłączony przewód podciśnienia - po prostu ze starości popękała końcówka i musiał się wysunąć od drgań. Nowe CPW nie zaszkodzi w każdym razie
A przesyłka od maniutka full profi - zapakowana, kurierem - serdeczne dzięki maniutek!
Tempra śmiga :] |
nie ma za co:) ciesze sie ze moglem pomoc, a w paczke musialem naprawde wlozyc kupe serca:):) hej |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 02-04-2008, 18:11
|
|
|
le Tobi jest dobra strona tego, prócz naprawionego podciśnienia - CPW tak czy tak by Ci w końcu padł bo to tak jest a zakładając nowy właśnie odroczyleś to sobie może o kilka lat nawet |
|
|
Tobi
|
Wysłany: 03-04-2008, 07:59
|
|
|
Dokładnie tak unknown - też tak uważam Satysfakcja przy odpalaniu auta - bezcenna Zapalił na dotyk, a dzisiaj robię 340 km - a że ostatnio auto więcej stało niż jeździło, to chętnie pokonam dłuższą trasę :] |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 03-04-2008, 08:25
|
|
|
To wpadaj na zlot Chmm, a gdzie ten przewód od podciśnienia znalazłeś?
BTW, co do zlotu, to akurat zostały 3 miejsca wolne więc zapraszam |
|
|
|
|
tdq
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 20-04-2008, 22:09
|
|
|
Jak to jest z tymi CPW? dlaczego one padają? Jadę niedługo w dalszą podróż i nie iwem czy nie kupic 'na zapas' ...
3majcie sie, TDQ |
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 20-04-2008, 22:24
|
|
|
Od tego mamy w TT schowek, żeby wozić: kopułkę, cewkę, CPW, termostat, pompę paliwa mechaniczną tudzież na prąd. Nie zaszkodzi też dobra lina holownicza i spis kolegów z assistance |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 21-04-2008, 16:06
|
|
|
...ale jest jeden plus - jak gdzieś kiedyś w trasie jakimkolwiek autem jedziesz i coś siądzie to nie rozkładasz rąk z płaczem tylko podnosisz maskę, wchodzisz pod auto, jakie by nie było i szukasz bo szkołę na T/T już przeszedłeś i przynajmniej spróbujesz |
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-04-2008, 17:40
|
|
|
unknown, szczegulnie kobiety mają takie tendencje, zjedzie na pobocze otworzy maskę i dopiero wtedy rozłoży ręce tak jakby się tam 4 murzynów spodziewała a nie silnika |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|