|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nie mam juz sily - ciagle nie tak na wolnych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 05-02-2005, 19:29
|
|
|
Lesio napisał/a: | Sorry, nie czytałem wszystkiego dokładnie, ale jest coś takiego jak potencjometr przepustnicy - przynajmniej przy monowtrysku- jak padnięty lub nie ma styku na złączu to potrafią się dziać cuda z obrotami. |
Tu mowimy o silniku z gaznikiem,..tam nie ma czegos takiego. |
_________________ (.....była.....)
Tempra 1,6 (gaźnik) + GAZ
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
Volvo 740 GL K6 B230F + GAZ
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-02-2005, 11:29
|
|
|
Ja ci proponuje zrobić ustawienie kompletne gaźnika na komputerze łącznie z analizą spalin . Po takim badaniu i regulacji może będzie bdb.
Lub dowiesz się dokładnie co masz zepsute.może to bzdura jakiś drobiazg nie tak ustawiony?? a tak cie niepokoji znam to hehe .Najgorsze jest jak się nie wie co jest zepsute,takie badanie prześwietli ci całość i zobaczysz sam.
POZDRÓWKa |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 06-02-2005, 12:25
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Ja ci proponuje zrobić ustawienie kompletne gaźnika na komputerze łącznie z analizą spalin . Po takim badaniu i regulacji może będzie bdb.
Lub dowiesz się dokładnie co masz zepsute.może to bzdura jakiś drobiazg nie tak ustawiony?? a tak cie niepokoji znam to hehe .Najgorsze jest jak się nie wie co jest zepsute,takie badanie prześwietli ci całość i zobaczysz sam.
POZDRÓWKa |
Takie badanie i regulacje mialem juz robiona 4 razy, w 3 niezaleznych renomowanych,dobrych warsztatach,..na komputerze itd. Gaznik jak pisalem mam praktycznie nowy, bo jest po calkowitym remoncie i czyszczeniu i regulacjach (czterech ). Przed robieniem gaznika juz te problemy mialem robione,a praca przy gazniku nie dala zadnego efektu,...tylko pochlonela dosyc duzo kasy.
Mysle,ze to Digi,skoro po zejeciu podcicnienia nie ma znadje roznicy,..on po prostu nie czyta wartosci podcisnienia i dlatego sie rypie.
Najgorsze jest to,ze po wymianie Digiplexa i tak chyba bede musial jechac na regulacje gaznika, bo teraz wynika z tego,ze jest wyregulowany jakos inaczej,skoro chodzi silnik bez podcisnienia,..a powinien sie zaczaqc dusic. Podmienie Digi i zobacze efekt.
ps.
Wiem ktos co to za nieszczesna beczulka na wezyku podcisnienia,??? czy sie nie dowiem ??
pozdrawiam |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 06-02-2005, 15:30
|
|
|
Ta beczka to chyba od obrotów powina podnosić jak ma dużo odbiorników włączonych swiatła itp ale dokładnie nie wiem co to ?? bo jak zdejmuje zniej wężyk to zero efektu |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-02-2005, 16:47
|
|
|
Ta beczułka to jest rodzaj jakiegoś filtru.
A tak wygląda digiplex po otwarciu, to poprawej to jest właśnie czujnik podciśnienia, wygląda na to, że można go jeszcze jakoś rozebrać.
|
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 06-02-2005, 16:55
|
|
|
Ja nie mam na mysli tej na węzu co idzie do digi plasikowej,tylko tą jasnego koloru ze srubką z przodu,
przy gaźniku jest taka beczułka ma taką blaszke co wchodzi w gaźnik .Ma takie cięgno to nie wiem czemu służy. Bo nic niemam efektu jak zdejme zniej wężyk i jak kręce srubką na niej. |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 06-02-2005, 17:00
|
|
|
Ja wczoraj poruszałem wężykami od podciśnienia.Okazło się że jeden był na końcu bardzo tawdry i zarazem lużny.Inny znowu jak nim poruszałem to sie ułamał taki był zgremiały.Będe musiał kupić nowe wężykli i je powymieniać.Auto ma juz 11 latek i nie ma co się dziwić.Po tej wymianie wężyków, będe dalej szukał przyczyny szarpania na benzynie. Czekam tylko jeszcze na poprawe pogody .
pozdrówka |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 06-02-2005, 18:36
|
|
|
Jarek, a w kótrym miejscu w Szczecinie są te hale ze szrotem?
Chetnie bym się kiedyś wybrał. |
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 06-02-2005, 20:40
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Ja nie mam na mysli tej na węzu co idzie do digi plasikowej,tylko tą jasnego koloru ze srubką z przodu,
przy gaźniku jest taka beczułka ma taką blaszke co wchodzi w gaźnik .Ma takie cięgno to nie wiem czemu służy. Bo nic niemam efektu jak zdejme zniej wężyk i jak kręce srubką na niej. |
To jest siłownik podciśnieniowy zubożenia mieszanki układu rozruchowego, więc działa przy włączonym ssaniu. Całkiem możliwe, że jak odpinałeś wężyk i kręciłeś śrubką na ciepłym silniku(bez ssania) to nie było żadnych efektów.
Na starej stronie www są podane wartości regulacyjne, pamiętaj żeby wyregulować siłownik przy wyciągniętym do oporu ssaniu.
link:http://www.tempra.republika.pl/ramki-tosam.html rysunek 2.27 |
|
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 06-02-2005, 21:40
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Jarek, a w kótrym miejscu w Szczecinie są te hale ze szrotem?
Chetnie bym się kiedyś wybrał. |
To jest dokladnie w Mierzynie kolo Szczecina,..tzn. konczy sie Szczecin i zaczyna Mierzyn:) Jadac od strony Szczecina to jest po lewej stronie tuz przed Kosciolem,..skrecasz w wlewo i za chwile (50 metrow) znow w lewo, przejezdzasz przez brame i tam jest kilka hal z czesciami,..zreszta na zewnatrz stoi pelno aut rozbitych. Napewno znajdziesz. |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 06-02-2005, 22:54 Do jarek
|
|
|
Jarek czy w Twoim gaźniku jest nastawnik przepustnicy i tłumik powrotu zderzaka przepustnicy. Obydwa urzadzenia są w pobliżu dźwigni sterowania przepustnicą. Nastawnik musi mieć przerwę 0,4 mm między końcówką swego siłownika a dźwigną przepustnicy. Jeżeli ta przerwa jest to na wtryskiwacz nie będzie podawana zwiększona dawka paliwa przez centralkę wtrysku. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 06-02-2005, 23:00 Re: Do jarek
|
|
|
Jadodada napisał/a: | Jarek czy w Twoim gaźniku jest nastawnik przepustnicy i tłumik powrotu zderzaka przepustnicy. Obydwa urzadzenia są w pobliżu dźwigni sterowania przepustnicą. Nastawnik musi mieć przerwę 0,4 mm między końcówką swego siłownika a dźwigną przepustnicy. Jeżeli ta przerwa jest to na wtryskiwacz nie będzie podawana zwiększona dawka paliwa przez centralkę wtrysku. |
Jak w silniku z gaznikiem mozesz mowic o centralce wtrysku i o wtryskiwaczu? Wiem,ze w Pontiacach byly takie hybrydy - gaznik+wtrysk,......ale tu jest zwykly gaznik,..najzwyklejszy Weber, a nie wtrysk! |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Jadodada
|
Wysłany: 06-02-2005, 23:20 Nastawnik
|
|
|
W Twoim Weberze jest również nastawnik opisany w książce Tipo Tempra. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 07-02-2005, 18:13
|
|
|
Ja nie wiem takiej ciekawostki
czy umnie w gaźnik 1.6 jest tzw jeż?? podgrzewacz?? jak go sprawdzić czy jest i jeśli tak to czy on działa??
To tak z czystej ciekawości bo i tak jade na komputer ustawić całość łacznie z analizą spalin nie robiłem tego w tym aucie , a koszt takiego badania w aso i pełnej regulacji gaźnika i posprawdzania węzy od podciśnienia czy wszystko ok kosztuje ok. 80-100zł.Słyszałem opinie gdzieś że tego gaźnika z digiplex nie idzie ustawić w pełni dobrze bez komputera!! |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jadodada
|
Wysłany: 07-02-2005, 19:53
|
|
|
Komputer tylko reaguje na wartości elektryczne odczytywane z czujników. W przypadku nastawnika przeczytaj jego ustawianie w książce Tempra. Nastawnik przepustnicy i czujnik temperatury wtryskiwaczy współpracują w okresie gdy silnik nie osiągnął temperatury pracy. Jest to układ realizujący automatyczne ssanie.
Zanim przystąpisz do regulacji to sprawdź czy w Twoim gaźniku są wszystkie elementy uszczelniające i czy spełniają swoje zadanie.
Jak sprawdzić czy nastawnik się nie zacina tego nie wiem. |
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 07-02-2005, 22:21
|
|
|
Jadodada napisał/a: | Komputer tylko reaguje na wartości elektryczne odczytywane z czujników. W przypadku nastawnika przeczytaj jego ustawianie w książce Tempra. Nastawnik przepustnicy i czujnik temperatury wtryskiwaczy współpracują w okresie gdy silnik nie osiągnął temperatury pracy. Jest to układ realizujący automatyczne ssanie.
Zanim przystąpisz do regulacji to sprawdź czy w Twoim gaźniku są wszystkie elementy uszczelniające i czy spełniają swoje zadanie.
Jak sprawdzić czy nastawnik się nie zacina tego nie wiem. |
Wszystko się zgadza, ale uwagi dotyczące wtryskiwaczy, nastawników przepustnicy i czujników dotyczą układów wtryskowych zarówno jednopunktowych i wielopunktowych, ale nic nie mają wspólnego z gaźnikiem. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|