|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
podciśnienie |
Autor |
Wiadomość |
radar
|
Wysłany: 08-11-2005, 22:39 podciśnienie
|
|
|
Mam następująca sytuacje na jałowym biegu i nie wiem czy tak powinno byc, a jesli nie to gdzie szukac przyczyny?
Obserwuje to zjawisko na ekomomizerze, zatem rzecz tyczy sie podcisnienia w kolektorze ssacym.
Wolne obroty mam na stalym poziomie okolo 900 obr/min, jednak w tym momencie mam dosc duze (male!?) podcisnienie (wskazowka podchodzi do 3/4 podzialki prawie pod czerwone pole), wieksze niz przy wyzszych obrotach (wskazowka wowczas jest w 1/2 podzialki).
Rozumiem to, ze gdybym mial mnijesze jalowe obroty, to wtedy byloby to "uciążliwe" dla silnika - mialby duze obciazenie i zwiekszone podcisnienie. Ale 900 obr to powinny byc optymalnymi chyba, a ja czuje ze Tipkowi wtedy ciężko na duszy
Jeszcze jak wlacze światla mijania to wskazowka ekonomizera idzie dalej w prawo (dziwne ze inne odbiorniki jak wentylator nie powoduja takich efektow:/ - zarowki zwykle, nie zadne 100W).
Cala sytuacja wyrazna jest w przypadku LPG, choc na Pb wystepuje podobne zjawisko ale w mniejszym stopniu.
Prosze o uwagi i spostrzezenia w powyzszej kwestii, za ktore z gory dziekuje. |
_________________ Tipo 1.6ie LPG Łódź |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-11-2005, 17:13 Re: podciśnienie
|
|
|
Jestes pewny, że masz szczelne podciśnienia ?? Ja miałem podobne objawy i okazało sie, że miałem dziure w wężyku dochodzącym do digiplexu. Wymieniłem rurki i teraz ekonomizer na wolnych obrotach jest wychylony w lewą strone (ok 1/4 skali). |
|
|
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-12-2005, 02:40
|
|
|
jeśli z silnikiem nic się nie dzieje tj nie ma odczuwalnego spadku mocy itp
to będzie raczej tak jak pisze Broadway,
Jakieś nieszczelności jednego z wężyków
Ja w swoim Tipo (1.6 DOHC + LPG)
oprócz podobnych wskazań ekonomizera miałem słabiutki silnik
Powód to przestawiony zapłon - ale już jest oki doki
a co do tych świateł to świecą normalnie, białym swiatłem
Bo może są wypalome kostki albo jakieś przebicie w instalacji mocno obciążające alternator i silnik na gaziku na wolnych bardzo to odczuwa - tak myślę
misiak |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 08-12-2005, 13:57
|
|
|
Mój spala mało.
Moc ma dobrą.
Jak zdejmę wężyk to ssie palca jak .....yyy... no mocno w każdym bądź razie
A wskaźnik cały czas sie pali zielony=economy (nawet jak gaz do dechy pod górę)
Nie działa i nie wiem dlaczego |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
mitsubishit
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-12-2005, 15:17
|
|
|
jabko napisał/a: | Jak zdejmę wężyk to ssie palca jak .....yyy... no mocno w każdym bądź razie |
jabko skad sciagasz ten wezyk? Ja tez mam 1.6 i.e. i niestety u mnie nie wystepuje digiplex. A ekonomizer tez nie dziala (eco non stop) |
_________________ Tipo 1.6 i.e. DGT 1990r (149C2.046) |
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 08-12-2005, 17:06
|
|
|
mitsubishit1 napisał/a: | jabko napisał/a: | Jak zdejmę wężyk to ssie palca jak .....yyy... no mocno w każdym bądź razie |
jabko skad sciagasz ten wezyk? Ja tez mam 1.6 i.e. i niestety u mnie nie wystepuje digiplex. A ekonomizer tez nie dziala (eco non stop) |
Dajmu w pizdę na dwójce, jak economizer nie zaświeci na czerwono, to nie działa.
Pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 08-12-2005, 20:20
|
|
|
Tampers daje często....i nie działa.
Tyle wiem...tylko nie wiem dlaczego
mitsubishit jak to skąd ?? Z digiplexa 2. Mam Jetronic czy jakuś tak |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
mitsubishit
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-12-2005, 21:00
|
|
|
jabko napisał/a: | mitsubishit jak to skąd Z digiplexa 2. Mam Jetronic czy jakuś tak |
ok. U mnie nie ma digiplexa. Tutaj juz nie mam pomyslow. Jest jakis MAP-sensor ale on jest podlaczony wiec nie wiem. chyba musi juz tak byc. Zawsze zielono. |
_________________ Tipo 1.6 i.e. DGT 1990r (149C2.046) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|