|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problemy z obrotami na paliwie i na lpg |
Autor |
Wiadomość |
Majkel
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 11 Sie 2005 Posty: 50 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 19-11-2005, 19:05 Problemy z obrotami na paliwie i na lpg
|
|
|
Mam tempre 1,6 sx z 90r rok temu założyłem gaz było ok do niedawna.Zapaljącgo rano wskakuje na 3000obr i nie chce spasc na nisze,to samo dzieje sie tez na gazie.Jest to wtrysk jedno punktowy wic sie na tym dużo nie znam.Gazownicy twierdza ze mam cos skopane z instalacja elektr.a bylem u elektryka i stwierdziłze jest ok,a problemy mam bo mam gaz w aucie,mowił mi ze jak bym go wyoierniczył to bylo by ok.A ja sm nie wiem czasem jade i jest ok,włacze luz a tu obroty kosmos 3000lub nawet 4000 i nie spadaja,a jak mu cos odbije to chodzi dobrze,zmieniałem czujniki od temp cieczy (mam ich w domu już trzy) sprawdzałem złacza kabli od wytrysku i silnika krokowego i cpw nawet wymieniłem ale jestem głopi i nie wiem co dalej (sondy lambda tylko nie ruszałem).Obroty wariuja nawet na rozgrzanym silniku robi co chce a ja jestem bezczynny prosze o pomoc |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-11-2005, 19:35 Re: Problemy z obrotami na paliwie i na lpg
|
|
|
Majkel napisał/a: | Mam tempre 1,6 sx z 90r rok temu założyłem gaz było ok do niedawna.Zapaljącgo rano wskakuje na 3000obr i nie chce spasc na nisze,to samo dzieje sie tez na gazie.Jest to wtrysk jedno punktowy wic sie na tym dużo nie znam.Gazownicy twierdza ze mam cos skopane z instalacja elektr.a bylem u elektryka i stwierdziłze jest ok,a problemy mam bo mam gaz w aucie,mowił mi ze jak bym go wyoierniczył to bylo by ok.A ja sm nie wiem czasem jade i jest ok,włacze luz a tu obroty kosmos 3000lub nawet 4000 i nie spadaja,a jak mu cos odbije to chodzi dobrze,zmieniałem czujniki od temp cieczy (mam ich w domu już trzy) sprawdzałem złacza kabli od wytrysku i silnika krokowego i cpw nawet wymieniłem ale jestem głopi i nie wiem co dalej (sondy lambda tylko nie ruszałem).Obroty wariuja nawet na rozgrzanym silniku robi co chce a ja jestem bezczynny prosze o pomoc |
Raczej nie łapie lewego powietrza bo obroty idą w górę.
Ja bym wyczyścił i wyregulował czujnik położenia przepustnicy. Komp wariuje bo dostaje zamiast sygnału o uczyleniu przepustnicy jakieś śmieci spowodowane to jest tzw. iskrzeniem ślizgacza potencjometru.
Oto schemat może pomoże.
http://www.tempra.org/ttt/schematy/1.JPG
Lambdy nawet nie ruszaj.
Możesz jeszcze sprawdzić masy na kolektorze i zresetować kompa. |
|
|
|
|
lincoln_
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 140 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-11-2005, 21:28 Re: Problemy z obrotami na paliwie i na lpg
|
|
|
Majkel napisał/a: | Mam tempre 1,6 sx z 90r rok temu założyłem gaz było ok do niedawna. |
Typowe objawy dla fixujacego silniczka krokowego. Wyciagnij krokowca, przeczysc wd40, wloz do silnika, zresetuj kompa...:) |
_________________ Z rajdowym pozdrowieniem Lincoln
BYŁ Fiat Tipo EVO II 1,4ie PMS Edition
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy" |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|