Przycisk pod siedzeniem kierowcy... |
Autor |
Wiadomość |
gulczas
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Cze 2005 Posty: 171 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-09-2005, 15:46 Przycisk pod siedzeniem kierowcy...
|
|
|
Witam, dzisiaj mnie naszło (bo wymienialem zaworek od spryskiwacza tylnego) posprzatac w tipku...
No to biore elegancko odkurzacz, nachylam sie zeby pod siedzeniem kierowcy odkurzyc patrze a tam taka scianka z plastiku... (zastanawiam sie co to jest), macam od góry a tam jakby gumowy przycisk. No więc nie zastanawiając się długo odlozylem odkurzacz, a zaczolem lookac na to magiczne "cos".
Rzeby móc dokladnie ocenic co to jest to sciagnolem ten czarny plastik (zabudowanie) patrze a to przycisk i od razu na mysl przyszlo mi ze to moze byc odcięcie zapłonu montowane w niektórych tipo/tempra.
Od razu chciałem to wyprubowac,wcisnolem raz i prubuje odpalic auto, niestety na przeciw moim oczekiwaniom auto odpaliło. To dalej to naciskam i nic :]
Zgasiłem silnik i wypiolem kabelki z tego przycisku. Odpalam... silnik zalapal... odpalil.... a po chwili zgasł... Prubóje jeszcze raz odpalic i nie idzie (tylko go obraca). Podpinam kabeli do przycisku i smiga
Teraz pytanie do was:
-Czy to napewno jest odciecie zaplomu?
-Czy macie taki przycisk?
-I chyba mój jest uszkodzony bo nie "cyka" tzn. nie ma stanu 1/0 (ON/OFF) tylko calyczas 1 (ON)
- No i o ile mój jest uszkodzony, to ile kosztuje nowy????
Dzieki z góry i pozdro....
PS. troszke sie rozpisalem.... sorry.... |
_________________ FIAT Tipo 1.4ie 1994r SREBRNY a jest BRAVO 1.8 GT
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 13-09-2005, 16:36
|
|
|
Heheh niely bajer:D
Ja mam zamontowane odciecie doplywu paliwa ale na kluczyk i takie obrotowe cos a nie na przycisk
Moze niech inni sie wypowiedza czy maja cos takie go :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-09-2005, 18:37
|
|
|
...moze KATAPULTA fotela ... a zadziała przy prędkości ponad 100km/h |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 13-09-2005, 19:56
|
|
|
1. Jezeli silnik odpalil i po chwili zgasl to ja bym sugerowal odciecie pompy paliwa.
Gdyby to bylo odciecie zaplonu to by nie zapalil po rozlaczeniu a tak pewnie zostalo jeszcze
troche paliwa
2. Tak
3. Pojdz do pierwszego lepszego sklepu elektrycznego/elektronicznego i sobie wybierz
przycisk/przelacznik jaki Ci pasuje. Kosztuje grosze |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 13-09-2005, 20:37
|
|
|
Jest to tzw. FUEL CUTOFF SWITCH.
Przy stłuczce, zderzeniu zawór odłącza dopływ paliwa. Jeśli chcesz przywrócić działanie układu włączasz przycisk.
Samochód nie jest w stanie osądzić, czy ma do czynienia w wypadkiem, czy niechcącym puknięciem teściowej. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-09-2005, 21:13
|
|
|
Cytat: | ...moze KATAPULTA fotela ... a zadziała przy prędkości ponad 100km/h |
Dokładnie to samo pomyslałem hehe katapulta na 100% działa w opcji ze szyber dachem hehe :^o |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
gulczas
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Cze 2005 Posty: 171 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-09-2005, 08:54
|
|
|
Dzieki chłopaki za odpowiedzi, dobrze wkońcu wiedzieć co to jest
Pozdro! |
_________________ FIAT Tipo 1.4ie 1994r SREBRNY a jest BRAVO 1.8 GT
|
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 14-09-2005, 13:57
|
|
|
U mnie tego przycisku nie ma.
Czyli przy stłuczce spale sie na czarną skorupkę.
Nie montowali tego wszędzie ?? Tylko w jakichś wypasionych wersjach ?? |
piękne i uległe |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 15-09-2005, 19:15
|
|
|
jabko napisał/a: | Czyli przy stłuczce spale sie na czarną skorupkę. |
Nie spalisz. Nie przywrócisz sobie jedynie obiegu paliwa i potrebny będzie hol lub laweta. A dopływ Ci odłączy.
[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 20:17 ]
jabko napisał/a: | Nie montowali tego wszędzie ?? Tylko w jakichś wypasionych wersjach ?? |
Ja mam standartową, ale młodą. Częściej montowano system w Lanciach Deltach, zwłaszcza tych nowszych (po 94 roku). |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 15-09-2005, 19:44
|
|
|
Czyli automat który odłącza mam ??
Tylko nie mam cudownego przycisku do odblokowywania tego ??
SKANDAL |
piękne i uległe |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 15-09-2005, 22:54
|
|
|
Widzisz jabko jak ktos z ciebie jaja zrobil ;-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 18-09-2005, 20:01
|
|
|
nawet czegoś takiego nie widziałem i nie szukałem... mushę zajrzeć pod fotelik, może tesh mam.... ciekawe... |
|
|
jabko
|
Wysłany: 18-09-2005, 20:19
|
|
|
unknown tylko nie naciskaj bo... ...odlecisz
a jak to nie katapulta bo nie masz szyberdachu to wtedy jest to podnośnik kabiny (jak w TIR) tylko musisz mieć auto z kratką |
piękne i uległe |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 18-09-2005, 21:58
|
|
|
a nie starczy jak np zaparkuję nad kratką choćby ściekową?
a może mam taki przycisk i uaktywnia turbinki czy jaiś specjalny wtórny obieg co ze spalin skrapla paliwo, tak by mieć 100% spalanie, bez strat; |
|
|
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-12-2005, 22:44
|
|
|
Wlasnie chyba tutaj powinienem sie zapytac w temacie odciecia paliwa
Mam Tipo 1.6 ie 1992 r i juz kilka razy jak mialem odpiety akumulator (podczas zmiany klemy,i innych robot z instalacja)to po ponownym jego podpieciu silnik kreci ale nie zapala
Poczatkowo myslalem ze wine za to ponosi komputer ktory przybiera jakies dziwne ustawienia.Kilka dni temu pisalem w innym poscie ze wlasnie mialem problem i po ponownym podpieciu aku silnik nie zapalal .Zwarlem plus z minusem (klemy) i po zapieciu ich na akumulator silnik odpalil na tzw dotyk.Wczoraj mialem podobna sytuacje.Z pewnych powodow mialem odpiety akumulator i po zapieciu go silnik krecil ale nie zapalil
Kombinowalem chyba kilkadziesiat razy i bez skutku.Rozrusznik krecil a silnik nie zaskoczyl.Wogole nie dostawal paliwa (suche swiece)Za ktoras tam proba odpiecia klemy zaskoczyl i jest wszystko ok .Czy ktos z Was wie co moze byc tego przyczyna ze po odpieciu akumulatora komp lub pompa glupieje?
bo sam nie doszlem co naprawde jest przyczyna takiego stanu rzeczy
Dodam ze w moim Tipo nie mam przycisku restartu pompy paliwowej (chodzi o ten pod siedzeniem kierowcy)
Czekam na Wasze sugestie w temacie |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|