Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przycisk pod siedzeniem kierowcy...
Autor Wiadomość
gulczas 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-09-2005, 15:46   Przycisk pod siedzeniem kierowcy...

Witam, dzisiaj mnie naszło (bo wymienialem zaworek od spryskiwacza tylnego) posprzatac w tipku...
No to biore elegancko odkurzacz, nachylam sie zeby pod siedzeniem kierowcy odkurzyc patrze a tam taka scianka z plastiku... (zastanawiam sie co to jest), macam od góry a tam jakby gumowy przycisk. No więc nie zastanawiając się długo odlozylem odkurzacz, a zaczolem lookac na to magiczne "cos".
Rzeby móc dokladnie ocenic co to jest to sciagnolem ten czarny plastik (zabudowanie) patrze a to przycisk i od razu na mysl przyszlo mi ze to moze byc odcięcie zapłonu montowane w niektórych tipo/tempra.
Od razu chciałem to wyprubowac,wcisnolem raz i prubuje odpalic auto, niestety na przeciw moim oczekiwaniom auto odpaliło. To dalej to naciskam i nic :]
Zgasiłem silnik i wypiolem kabelki z tego przycisku. Odpalam... silnik zalapal... odpalil.... a po chwili zgasł... Prubóje jeszcze raz odpalic i nie idzie (tylko go obraca). Podpinam kabeli do przycisku i smiga :D

Teraz pytanie do was:
-Czy to napewno jest odciecie zaplomu?

-Czy macie taki przycisk?

-I chyba mój jest uszkodzony bo nie "cyka" tzn. nie ma stanu 1/0 (ON/OFF) tylko calyczas 1 (ON)

- No i o ile mój jest uszkodzony, to ile kosztuje nowy????

Dzieki z góry i pozdro....

PS. troszke sie rozpisalem.... sorry.... :lol:

assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 13-09-2005, 16:36   

Heheh niely bajer:D
Ja mam zamontowane odciecie doplywu paliwa :D ale na kluczyk i takie obrotowe cos a nie na przycisk
Moze niech inni sie wypowiedza czy maja cos takie go :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 13-09-2005, 18:37   

...moze KATAPULTA fotela ... a zadziała przy prędkości ponad 100km/h :lol:
     Moneta

piotras 

Wysłany: 13-09-2005, 19:56   

1. Jezeli silnik odpalil i po chwili zgasl to ja bym sugerowal odciecie pompy paliwa.
Gdyby to bylo odciecie zaplonu to by nie zapalil po rozlaczeniu a tak pewnie zostalo jeszcze
troche paliwa
2. Tak
3. Pojdz do pierwszego lepszego sklepu elektrycznego/elektronicznego i sobie wybierz
przycisk/przelacznik jaki Ci pasuje. Kosztuje grosze
     assistance

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 13-09-2005, 20:37   

Jest to tzw. FUEL CUTOFF SWITCH.
Przy stłuczce, zderzeniu zawór odłącza dopływ paliwa. Jeśli chcesz przywrócić działanie układu włączasz przycisk.
Samochód nie jest w stanie osądzić, czy ma do czynienia w wypadkiem, czy niechcącym puknięciem teściowej.

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-09-2005, 21:13   

Cytat:
...moze KATAPULTA fotela ... a zadziała przy prędkości ponad 100km/h

Dokładnie to samo pomyslałem hehe katapulta na 100% działa w opcji ze szyber dachem hehe :lol: :lol: :^o

gulczas 

Wysłany: 14-09-2005, 08:54   

Dzieki chłopaki za odpowiedzi, dobrze wkońcu wiedzieć co to jest :D

Pozdro!

assistance   Moneta

jabko 

Wysłany: 14-09-2005, 13:57   

U mnie tego przycisku nie ma.

Czyli przy stłuczce spale sie na czarną skorupkę.

Nie montowali tego wszędzie ?? Tylko w jakichś wypasionych wersjach ??
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 15-09-2005, 19:15   

jabko napisał/a:
Czyli przy stłuczce spale sie na czarną skorupkę.

Nie spalisz. Nie przywrócisz sobie jedynie obiegu paliwa i potrebny będzie hol lub laweta. A dopływ Ci odłączy.

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 20:17 ]
jabko napisał/a:
Nie montowali tego wszędzie ?? Tylko w jakichś wypasionych wersjach ??

Ja mam standartową, ale młodą. Częściej montowano system w Lanciach Deltach, zwłaszcza tych nowszych (po 94 roku).

jabko 

Wysłany: 15-09-2005, 19:44   

Czyli automat który odłącza mam ??

Tylko nie mam cudownego przycisku do odblokowywania tego ??

SKANDAL
     Moneta

MupiK 

Wysłany: 15-09-2005, 22:54   

Widzisz jabko jak ktos z ciebie jaja zrobil ;-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Wysłany: 18-09-2005, 20:01   

nawet czegoś takiego nie widziałem i nie szukałem... mushę zajrzeć pod fotelik, może tesh mam.... ciekawe...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

jabko 

Wysłany: 18-09-2005, 20:19   

unknown tylko nie naciskaj bo... ...odlecisz :D
a jak to nie katapulta bo nie masz szyberdachu to wtedy jest to podnośnik kabiny (jak w TIR) tylko musisz mieć auto z kratką 8)
     Moneta

unknown 

Wysłany: 18-09-2005, 21:58   

a nie starczy jak np zaparkuję nad kratką choćby ściekową?
a może mam taki przycisk i uaktywnia turbinki czy jaiś specjalny wtórny obieg co ze spalin skrapla paliwo, tak by mieć 100% spalanie, bez strat;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

netsat 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 11-12-2005, 22:44   

Wlasnie chyba tutaj powinienem sie zapytac w temacie odciecia paliwa
Mam Tipo 1.6 ie 1992 r i juz kilka razy jak mialem odpiety akumulator (podczas zmiany klemy,i innych robot z instalacja)to po ponownym jego podpieciu silnik kreci ale nie zapala
Poczatkowo myslalem ze wine za to ponosi komputer ktory przybiera jakies dziwne ustawienia.Kilka dni temu pisalem w innym poscie ze wlasnie mialem problem i po ponownym podpieciu aku silnik nie zapalal .Zwarlem plus z minusem (klemy) i po zapieciu ich na akumulator silnik odpalil na tzw dotyk.Wczoraj mialem podobna sytuacje.Z pewnych powodow mialem odpiety akumulator i po zapieciu go silnik krecil ale nie zapalil
Kombinowalem chyba kilkadziesiat razy i bez skutku.Rozrusznik krecil a silnik nie zaskoczyl.Wogole nie dostawal paliwa (suche swiece)Za ktoras tam proba odpiecia klemy zaskoczyl i jest wszystko ok .Czy ktos z Was wie co moze byc tego przyczyna ze po odpieciu akumulatora komp lub pompa glupieje?
bo sam nie doszlem co naprawde jest przyczyna takiego stanu rzeczy
Dodam ze w moim Tipo nie mam przycisku restartu pompy paliwowej (chodzi o ten pod siedzeniem kierowcy)
Czekam na Wasze sugestie w temacie

Odpowiedz do tematu