|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
rozrusznik ledwo kręci |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: 04-02-2012, 14:29 rozrusznik ledwo kręci
|
|
|
Witam, jak w temacie mój rozrusznik od kąd pamietam kiepsko kręci, a przy tych mrozach to juz wogóle. W silniku mam olej 15w/40 wiec to pewnie nie ułatwia sprawy. Wszystkie styki czysciłem począwszy od klem na akumulatorze kończąc na podkładkach i nakrętkach na rozruszniku. Nawet jak przy tych mrozach akumulator na noc trzymam w domu to przy odpaleniu nie jest tak jak powinno być. U żony w tipku(olej 10w/40) rozrusznuik kręci pieknie. Moje pytanie brzmi czy da sie coś z tym rozrusznikiem zrobić, czy jest poprostu do wymiany? Jakoś go sie smaruje? Proszę o pomoc i z góry dzieki. |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 04-02-2012, 15:15
|
|
|
Nigdy, nic nie robiłem z nim!jedynie wyczysciłem styki. A i jeszcze jest taki motyw żę bedriks nie wychodził mi do końca w koło zamachowe przez co musialem je wymienić bo nie miał zębów w niektórych miejscach. Ale to chyba ni jak sie ma do obrotów rozrusznika? |
|
|
|
|
lynx
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 420 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-02-2012, 15:57
|
|
|
Jeżeli wszystkie połączenia ok, akumulator też to faktycznie zostaje już tylko rozrusznik. Mogły skończyc się szczotki, przypalić uzwojenia, albo zatrzeć tulejki. Najlepiej wyjąć rozrusznik i sprawdzić. Samo wyjęcie to pare minut roboty. Wyjmij, wyczyść obejrzyj. Ewentualnie możesz dać bardzo cienką watswę smaru na ośki rotora. |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 04-02-2012, 16:22
|
|
|
Ok, przesmarować to nie problem, ale skad wziąć w razie czego szczotki. W elektrycznych sklepach to się chyba tego nie kupi co? |
|
|
|
|
manieek133
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Jaworzno
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-02-2012, 16:36
|
|
|
W inter carsie mają na pewno,możesz zajrzeć na ich stan magazynowy.Ale w sklepie motoryzacyjnym też pewnie dostaniesz,jest to dość popularny model rozrusznika. |
_________________ "Nie jestem Pinokio, żebym się pier**ł z pajacami" |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 04-02-2012, 16:40
|
|
|
No naszczęscie to Fiat i parę modeli mialo ten silnik wiec powinno sie udać. Dzieki za wszystko, jak wyjmę i go przeczyszczę to dam znać. Pozdrawiam |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-02-2012, 19:05
|
|
|
Mógł utlenić się przewód zasilający rozrusznik. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Minuello
Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 50 Skąd: Warszwa/Łaskarzew
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-02-2012, 20:41
|
|
|
Pablo84k sorry za OT w temacie. Jak sprawuje się tipek ? |
_________________ Tipo 1.4 i.e 160A1.046 3D + LPG- Sprzedany, Został w rodzinie TTT
Opel Corsa C 1,7 DTI |
|
|
|
|
m.m1981
Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 234 Skąd: gorka jaklinska
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-02-2012, 21:04
|
|
|
jakbyś stwierdził że tulejki maja już dość to mozesz kupić od malucha pasują idealnie a są tańsze i przynajmniej u mnie w okolicy dostepne w każdym sklepie a jak mówie że potrzebuje do tipo to juz jest problem bo zamawiać trzeba tak mi mowią (jeszcze weselej jest jak chce cos do lancii) |
_________________ były
dwa maluchy 125p polonez renault 25 tipo 1.4:(((
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|