|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[SPI] Wysokie obroty na "ssaniu" w Tipo 1.4 i.e |
Autor |
Wiadomość |
yeah90
Wiek: 34 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 103 Skąd: Nowy Duninów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-01-2011, 18:08 [SPI] Wysokie obroty na "ssaniu" w Tipo 1.4 i.e
|
|
|
Witam.
Mam taki problem, a raczej wątpliwość do wyjaśnienia.
Jestem posiasaczem Tipo 1.4 i.e (czyli wtrysk jednopunktowy) i jak wiadomo ma on "automatyczne ssanie", ale nie w tym tkwi problem. Otóż mój egzemplarz ma taką przypadłość, że po postoju (po nocy, lub nawet kilku godzinach przy temp. otoczenia ok 0 stopni) po włączeniu silnika załącza się w/w ssanie, ale obryty silnika utrzymują się na poziomie 2,5 tys. Czy to nie za dużo
Jak na mój rozum to chyba przesada. Jak można to wyregulować? Czy to wróży jakieś poważne rozbieranie wtryskiwacza, czy coś takiego? Mam nadzieję, że nie
Dodam, że auto jest w rodzinie ok 6/7 lat i odkąd pamiętam miał takie wysokie obroty przy rozruchu. Nawet latem przy temp powiedzmy 10stopni potrafi tak terkotać dobre kilka minut
Nie znam się na tym za bardzo a to pytanie nurtuje mnie już sporo czasu,więc zwracam się do bardziej zaawansowanych w temacie o pomoc.
Czekam na jakieś wyjaśnienia bo może moje myślenie idzie w złym kierunku....
Pozdrawiam. |
_________________ /F/I/A/T/ Tipo 1.4 cat i.e rocznik `89 - PEREŁKA
"Życie młodego kierowcy to wieczna rezerwa..." |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 25-01-2011, 18:13
|
|
|
yeah90, na zimnym silniku jest to normalne, jak się zagrzeje, czyli po około 2-3 minutach wraca do około 1000 to nie ma się czym martwić.
Jak nie, to że pora zająć się krokowcem. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
yeah90
|
Wysłany: 25-01-2011, 18:18
|
|
|
Jelcyn, fakt jak się zagrzeje trochę to wraca do normy (ok 1000 obr) Ale wydawało mi się, że coś nie tak i te obroty takie duże. No cóż widać nie jednym mnie jeszcze zaskoczy moje wozidło. |
|
|
|
|
flor16
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 27 Gru 2010 Posty: 98 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-01-2011, 23:15
|
|
|
umnie jak odpalanie na zimnym to wchodzi na 1400 i po 3 minutach spada i jest lala |
_________________ ma być ogień na każdym biegu bo jak nie to będziesz se jeździł golfem sdi |
|
|
|
|
yeah90
|
Wysłany: 25-01-2011, 23:22
|
|
|
flor16, Z tąd moje wątpliwości... 2,5tys obr to moim zdaniem sporo... silnik pracuje dość ostro przy tak dużych obrotach a jechać na tym "ssaniu" też jest głupio bo bez dodawania gazu na grudim biegu jade sobie te 20km/h i na każde dodanie gazu reaguje z opóźnieniem i wgl jakoś tak dziwnie dlatego staram się unikać jazdy na tym ssaniu. |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-01-2011, 16:23
|
|
|
yeah90, ja nigdy na ssaniu nie jeżdżę. Czekam aż się nagrzeje i dopiero wtedy ruszam:) Wtedy już wyjeżdżając z podwórka można wciskać Na ssaniu próbowałem może z raz i faktycznie jest patologia. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|