Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Świece zapłonowe ich wygląd i ocena stanu silnika
Autor Wiadomość
memo 

Wysłany: 21-03-2005, 16:00   Świece zapłonowe ich wygląd i ocena stanu silnika

Dzisiaj postanowiłem obejrzeć świece zapłonowe. Mają przejechane ok. 1000 km
wygląd jak na fotografiach. Warto zwrócić uwagę na wygląd elektrod oraz końcówki gwintu poszczególnych świec. W trzech świecach elektrody wyglądają chyba dobrze jedna niestety jest czarna od sadzy. Przed wymianą tych świec w tym samym cylindrze świeca była bardziej okopcona od pozostałych chociaż pozostałe były też bardzo ciemne ale bez takiego grubego nalotu.
Co do ngaru na końcówce gwintu być może jest to pozostałość po źle ustawionym zapłonie. Muszę to sprawdzić (czyszczenie świec i jazda próbna i ocena wyglądu)

Pytanie :
-co może być przyczyną takiego czarnego nalotu na świecy tylko w jednym cylindrze ?
(np. niewłaściwy luz zaworów, wypalone gniazda zaworów, uszczelanicze zaworów, pierścienie tłokowe a może ta czarna świeca jeszcze się nie oczyściła po ustawieniu zapłonu ...coś jeszcze ?)
Wszelkie sugestie mile widziane

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-03-2005, 16:20   

Nieprawidlowy zaplon, "uszkodzony" wtryskiwacz, zle wyregulwoany gaznik.

memo 

Wysłany: 14-04-2005, 18:09   nowy trop...

Zdaje się, że kolega miszko miał rację. Nie mam wtrysku czyli to nie wina wtryskiwacza, regulacja gaźnika raczej nie, ponieważ wszystkie świece byłyby chyba podobne do siebie.
Zdaje się, że przyczyną takiego stanu rzeczy na 3 cylindrze jest prawdopodobnie jakaś usterka w układzie zapłonowym.
Otóż sprawdzałem kąt wyprzedzenia zapłonu osobno na każdej świecy i okazało się, że na tym felernym trzecim cylindrze zapłon wypada nie wiadomo gdzie i kiedy. To znaczy stroboskop sobie mruga a znaku na kole zamachowym ani widu ani słychu, no czasem się pojawia.
Czyżby uszkodzony był aparat zapłonowy ???
Wstępne ogledziny nie wskazują, że coś jest w nim walnięte, ale może jest jakiś luz i zapłon się przestawia.

Acha , wcześniej sprawdziłem ciśnienie w cylindrach i było 12 atm i raz 11,5 czyli wykluczyłem zawalanie tej świecy olejem no chyba, że poprzez uszczelniacz trzonka zaworu ale tego i tak na razie nie sprawdzę.

Myślę, że jest to dobry trop dla tych którzy szukają przyczyn szarpania silnika (sporadycznie nierównych obrotów biegu jałowego) i gaśnięcia czasem na luzie.

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-04-2005, 19:45   

Do wymiany uszczelniacz zaworów. (Czarna świeca) albo zapieczony pierścień olejowy.

Sprawdź ciśnienie sprężania i zobaczysz że będzie różnica. Ciekawe tylko ile.?
     assistance   Moneta

BODEK 

Wysłany: 14-04-2005, 20:37   

U mnie też świece są z czarnym nalotem,niedługo będę wymieniał uszczelniacze.Przy okazji mam pytanie.Chcę przed wymianą oleju zalać do silnika jakiegoś specyfiku,żeby wypłukać dokladnie stary olej i inne syfy.Ponoć jest coś takiego co potrafi rozpuszczać nagar.Ktoś z Was używał czegoś takiego?Jakieś namiary?

memo 

Wysłany: 15-04-2005, 13:43   

Cytat:
Sprawdź ciśnienie sprężania i zobaczysz że będzie różnica. Ciekawe tylko ile.?

Sprawdzałem ciśnienie i tak jak napisałem wyżej cylindry 1,2,3 ciśnienie 12 atm cylinder 4 =11,5 atm czyli prawidłowe.

Jak coś się wyjaśni to dam znać co i jak.

sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 15-04-2005, 21:55   

Przyczyna prwdopodobnie w zapłonie .Proponuje ci zamiany tej świecy w inny zylinder,o ile to możliwe razem z przewodem .Pozwoli Ci zawęzić poszukiwanie do kopułki ewentualnie aparatu.Jeżeli na tym zakopconym do tej pory będzie inna ok to wina po stronie świec ,przewodu i odwrotnie.
     assistance   Moneta

memo 

Wysłany: 18-04-2005, 15:37   

Dzisiaj ponownie spojrzałem na świece zapłonowe. Wszytkie były prawidłowo wypalone po trasie ok. 100 km. Ostatnio je tylko przeczyściłem szczotką drucianą i pewnie pozamieniałem miejscami. Sprawdzenie zapłonu ponownie pokazywało jakieś nieprawidłowości na trzeciej świecy ale jej wygląd był prawidłowy.
Chyba teraz zajrzę do gaźnika....

Odpowiedz do tematu