|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Trace cierpliwość do tempry!!! |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-02-2005, 20:08
|
|
|
Pisales w ktoryms z postow ze czysciles kopulke, sprawdz czy napewno jest z nia wszystko w porzadku.
Mozesz masz efekt "choinki" i iskry zapierniczaja ci po silniku. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-02-2005, 20:12
|
|
|
Emf napisał/a: | Pisales w ktoryms z postow ze czysciles kopulke, sprawdz czy napewno jest z nia wszystko w porzadku.
Mozesz masz efekt "choinki" i iskry zapierniczaja ci po silniku. |
Kopólka jest jak nowa!! ma rok czasu!!
I zapomniałem dodać nie mam lpg!!!!! |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-02-2005, 21:19
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Kostki chyba są ok ale sam nie wiem ?? nie wiem co z czujnikiem wału??
|
Sprawdź rezystancję czujnika, ma mieć ok 680-920 ohm.
Podobny problem opisany jest w typowych usterkach:
http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=76 |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 20-02-2005, 22:21
|
|
|
Licze na to ze to czujnik wału ,a czy przez niego na 3 gary może chodzić jak pisałem wcześniej?? |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 21-02-2005, 00:36
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Licze na to ze to czujnik wału ,a czy przez niego na 3 gary może chodzić jak pisałem wcześniej?? |
A jestes pewien,ze chodzi na 3 gary??
To tylko tak wyglada,..a w rzeczywistosci pracuja wszystkie cylindry! Tylko,ze jakby zaplon byl spozniony,albo zbyt szybki. Moc spada, oborty spadaja, zapach paliwa itd.
U mnie jak na zlosc od soboty chodzi jak zloto, nic sie nie dzieje,....grrr.....wiec we wtorek oddaje Digiplexa,...zobaczymy jak bedzie dalej. |
_________________ (.....była.....)
Tempra 1,6 (gaźnik) + GAZ
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
Volvo 740 GL K6 B230F + GAZ
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 21-02-2005, 05:30
|
|
|
No to że chodzi na czy lub nawet na dwa nieraz to poznam w 100% hehe .
Nie mam pojęcia co to jest bo też dwa dni było ok znów sie zaczyna .
Już nawet nie wiem czy to nie coś z instalką elektryczną |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 25-02-2005, 21:28 Cewka zapłonowa.
|
|
|
Witam
Koledzy proponuję sprawdzić cewkę zapłonową w warunkach, w których silnik odmawia pracy.
1. Cewka zapłonowa normalnie nagrzewa się w związku z wykonywaną pracą. Jeżeli nagrzewa sie zbyt mocno , że nie możesz jej dotknąć to znaczy , że część energi wysokiego napięcia jest wykorzystane na ogrzanie cewki. Ta cewka ma wewnętrzne "przebicie" zależne od temperatury występującej w cewce. Należy ją wymienić i po kłopocie.
2. Cewka zapłonowa posiada przyłącza elektryczne , do których powinny być przyłączone czyste złączki. Szczególnie należy zwrócić uwagę na czystość połączenia przewodu wysokiego napięcia.
- Spotkałem się z takim przypadkiem, że po zdjęciu osłony gumowej i wyjęciu przewodu wysokiego napięcia z cewki zobaczyłem spaloną końcówkę mosiężną , gdyż była lużno osadzona w gnieździe. W tym wypadku silnik chodzil jak chciał. W tym przypadku oczyścić gniazdo stykowe wewnątrz i przewód jeżeli to jeszcze możliwe.
- W cewce dwubiegunowej miałem z kolei awarię polegającą na tym , że wewnątrz jednego gniazda w które wkłada się końcówkę przewodu wysokiego napięcia rozluźnił się nit łączący wewnętrznie uzwojenie wysokiego napięcia z tym gniazdem. W tym przypadku silnik nierówno pracował gdy cewka była zimna. W tym przypadku pomaga tylko wymiana cewki, gdyż nie da się przynitować wewnętrzego przewodu do gniazda stykowego.
Proponuję także sprawdzić rozdzielacz wysokiego napięcia jeżeli taki w Waszych silnikach występuje. Szczególnie należy zwrócić uwagę na jego regulację ustawienia palca rozdzielacza względem kopułki tzn. aby znajdował się naprzeciw odpowiedniego styku do przewodu wysokiego napięcia właściwego dla wskazanego cylindra. Spodziewam się , że w tych silnikach w których są dwie cewki dwubiegunowe to nie ma tego rozdzielacza wysokiego napięcia. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 25-02-2005, 21:40
|
|
|
To już sprawdzałem odrazu i mam ok ,jade na komp i analizator zobaczyć,raz to mam raz jest ok?? |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 25-02-2005, 22:22
|
|
|
Cewka może być sprawna lecz "niepewnie" przyłączona do instalacji elektrycznej w samochodzie.
W moim samochodzie cewka jest przykręcona do podstawki akumulatora , która stanowi przewód minusowy ale producent zastosował dodatkowo gruby przewód masowy bezposrednio przykręcony do mocowania na cewce.
Sprawdź czy Twoja cewka posiada pewne połączenie elektryczne z silnikiem.
Z opisu wątków wynika, że posiadasz sprawdzony obwód elektryczny po stronie przewodów wysokiego napięcia i sprawną cewkę wysokiego napięcia.
Jeżeli nie masz pewności to połącz dodatkowo obudowę cewki z obudową przekładni nowym grubym przewodem.
Na teście komputerowym nie wykryją wad układu zapłonowego w części wykonawczej a jedynie w sterującej. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|