|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pokrowiec na akumulator |
Autor |
Wiadomość |
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 01-12-2010, 22:10 Pokrowiec na akumulator
|
|
|
Witajcie,
Mam zamiar nabyć pokrowiec na akumulator.
Jest ktoś kto używa? jakieś sugestie, +/- używania
Na co zwracać uwagę...
Chciałbym się dowiedzieć wszystko co jest możliwe.
Koszt praktycznie śmieszny, ale czy warto w ogóle kupować... |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 01-12-2010, 22:20
|
|
|
nie warto kupować, bo żadnego ciepła nie zatrzyma przy akumulatorze, z tej przyczyny, że żadnego tam nie ma. Zwykły pic na wodę fotomontaż. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Damian...
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 88 Skąd: Świdnik/Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-12-2010, 08:30
|
|
|
rok temu zrobiłem sobie własnoręcznie z jakiejś szmaty (dokładnie nie wiem, co to było, ale skoro było mocne i niepalne to użyłem) i wełny mineralnej (wziąłem od wujka, który pracuje na budowie). od tego momentu żadna zima mi nie straszna, nie ma żadnych spadków napięcia na akumulatorze. |
_________________ pozdrawiam.
był: Fiat Tipo 1.6 i.e. 78KM
jest: Honda Concerto 1.6i 122KM
wyznawca JTP - J**ać Transport Publiczny |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 02-12-2010, 10:46
|
|
|
DARREK, takie pokrowce są całkiem przydatne. Ciepło akumulator wytwarza sam podczas ładowania i dzięki takiemu pokrowcowi zatrzymuje je w sobie dłużej niż bez, czyli później zaczyna się rozładowywać. Stosowałem w Polonezie patent ze styropianem i to była rewelacja. Auto odpalało bez problemu co dziennie mimo, że ten sam akumulator nie domagał w Temprze. Nie wiem z czego wykonany jest ten pokrowiec, ale jeśli ma dobre właściwości izolacyjne to warto go kupić. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 02-12-2010, 12:47
|
|
|
Ja słyszałem że o wiele bardziej pomaga okładanie akumulatora warstwą folii termo, która nie przepuści żadnego ciepła do zewnątrz ani odwrotnie (oczywiście pod warunkiem, że aku jest dobrze obłożony) Osobiście nie zdążyłem tego zastosować, ale kumpel ma i bardzo sobie chwali. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-12-2010, 13:15
|
|
|
Z tego co mi wiadomo, to akumulator wlasnie WYTWARZA temperature. Tak jak ktos wyzej napisal, podczas ladowania, jak bateria w telefonie, Proste podcas ladowania czasteczki kwasow kraza szybciej wytwarzajac tarcie=cieplo. Taki pokrowiec rzecz jasna nie uchroni jakos tam super, ale z czysto praktycznego zalozenia. Jezeli jezdzilismy do 22 potem o 8 wsiadamy i krecimy, przy obecnyh mrozach auto wyziebilo sie kolo godziny 2-3, z takim pokrowcem zrobi to godzine - dwie pozniej co przeklada sie na latwiejsze odpalenie Tak mysle. Chcialem wlasnie taki Topic zalozyc, bo dzis wlasnie cos takiego skonstruuje |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 04-12-2010, 14:33
|
|
|
Sporo również dodaje izolacja komory silnika - wygłuszenie maski + osłona pod silnikiem, do tego owy pokrowiec na akumulator i napewno pociągnie dłużej niż bez tego |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
fiacikowo
|
Wysłany: 07-12-2010, 00:29
|
|
|
lenistwo,proszę kolegów.na stary akumulator,żaden pokrowiec nie pomoże.wysiadamy z auta,akumulator z nami,do ciepełka,rano wstajemy,akumulator z nami,idziemy do samochodu,akumulator z nami,zima bez przygód |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 07-12-2010, 02:32
|
|
|
fiacikowo napisał/a: | lenistwo,proszę kolegów.na stary akumulator,żaden pokrowiec nie pomoże.wysiadamy z auta,akumulator z nami,do ciepełka,rano wstajemy,akumulator z nami,idziemy do samochodu,akumulator z nami,zima bez przygód |
Wybacz kolego, jak dla mnie to glupiego robota... codziennie odkrecac i przykrecac srube mocujaca akumulator? (chyba ze jezdzisz z nieprzymocowanym) Odkrecanie, przykrecanie klemow>? be sensu..
Wiekszosc radii samochodowych traci ustawienia po odlaczeniu aku..
Pokrowiec mam..i co zaobserwowalem. Szalu nie ma, ale? Ostatnio przy temp -14 ledwo odpalilem za ktoryms razem. Teraz? Polowa mniej krecenia |
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 07-12-2010, 11:01
|
|
|
fiacikowo napisał/a: | lenistwo,proszę kolegów.na stary akumulator,żaden pokrowiec nie pomoże.wysiadamy z auta,akumulator z nami,do ciepełka,rano wstajemy,akumulator z nami,idziemy do samochodu,akumulator z nami,zima bez przygód | głupota. Po co sobie roboty dodawać? Jak już to nowy akumulator kupić Poza tym codziennie resetować komputer w i.e. to niezbyt mądre szczególnie zimą. Silnik robi co chce, lub ustawiasz go od nowa. Tak czy inaczej paliwko leci. A idą podwyżki! |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 07-12-2010, 12:10
|
|
|
ciechu, to by wyjaśniało spalanie jakie ma fiacikowo, hehe ( 20 litów w zimę jak pisał w temacie LPG ) |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 07-12-2010, 15:20
|
|
|
Luczu za dedukcję i umiejętność łączenia faktów masz +10 do respectu |
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-12-2010, 22:48
|
|
|
Może powiem tak, chce sobie sprawić taki woreczek (pokrowiec na aku) tylko i wyłącznie z powodu wyglądu - samochodzik siedzi w cieplutkim garażu (ogrzewanym) więc nie mam z tym problemu.
Co do samego działania, to o ile wiem - działa. Zasada nie jest taka jak termos - i dobrze. Wsiadamy rano w samochód, odpalamy i komora się nagrzewa. Po kilku dziesięciu km pod maską jest ciepełki. Wtedy to własnie akumulator ładnie się nagrzewa - ale co z tego jeśli postawimy go na noc a rano juz ma temperature otoczenia. Torba ta sprawia że po całej nocy stania w mrozie akumulator trzyma temperature kilka stopni większą niż otoczenia - a to ma baaardzo duże znaczenie - uwierzcie na słowo.
Po za tym taki pokrowiec kosztuje 30zł z przesyłką więc pół darmo |
_________________ "mu dać dwie metalowe kulki w pomieszczeniu 2x2m to jedną by zepsuł a drugą zgubił." |
|
|
|
|
DARREK
|
Wysłany: 11-01-2011, 19:43
|
|
|
Pokrowiec zakupiony trochę dni temu, po zamontowaniu wszelkie próby "zdychania" podczas porannego odpalania zniknęły. Sceptycznie do tego podchodziłem, ale teraz już wiem, że taki pokrowiec daje więcej niż może się wydawać. Koszt znikomy (za swojego dałem coś koło 15 zeta).
Innymi słowy, polecam. |
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-01-2011, 18:27
|
|
|
DARREK napisał/a: | wszelkie próby "zdychania" podczas porannego odpalania zniknęły |
odkręcałeś akumulator? może klemy przez to złapały lepszy styk |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
DARREK
|
Wysłany: 13-01-2011, 22:26
|
|
|
konikks napisał/a: | DARREK napisał/a: | wszelkie próby "zdychania" podczas porannego odpalania zniknęły |
odkręcałeś akumulator? może klemy przez to złapały lepszy styk |
Klemy nówki sztuki. za każdym razem przy dokręcaniu sprawdzam wszystko czy jest cacy. Qmpel kiedyś nie zabardzo się postarał wkładając akku i podczas najechania na poprzeczną nierówność klema wypadła i wszystko zdechło, a samochów zatrzymał się na samym środku skrzyżowania.. |
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|