|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z odpaleniem. |
Autor |
Wiadomość |
Ubik
witamy nowego
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:04 Problem z odpaleniem.
|
|
|
WItam.
Tak więc na wstępie , posiadam samochód Fiat Tipo 1,4 i mam od sporego czasu problemy z odpalaniem go.Samochód był już kilka razy u mechanika lecz zawsze kiedy od niego wraca jeździ normalnie około 3 dni później znów wraca do niego(przeważnie powód odstawienia go znów do warsztatu był brak ładowania akumulatora przez alternator).Było wymienianych w nim sporo części a ważniejsze z nich to właśnie alternator (jest od sieny nie tipo ) oraz rozrusznik.
Przez kilka tygodni ciągle,a raczej co noc akumulator ładował się w domu (inaczej bym nie odpalił samochodu rano) , aż w końcu zdecydowałem się kupic nowy akumulator.Gdy pojechałem do sklepu motoryzacyjnego powiedziano mi żebym po prostu przywiózł stary i sprawdzą przed zakupem nowego czy nadaje się on jeszcze w ogóle do jazdy.Jednak po sprawdzeniu powiedzieli mi,że tak i nie ma potrzeby kupna nowego.
Przy okazji sprawdzania akumulatora kupiłem nowe klemy (myślałem,że te przez te co są po prostu jakos nie dochodzi prąd ponieważ były stare i jeszcze nigdy nie wymieniane).Wymieniłem je od razu i samochód zapalił za pierwszym razem jak nigdy bez żadnego problemu ( na akumulatorze,który ładował się 5-10 minut przed wyjazdem z nim do sklepu więc raczej naładowac się nie mógł).I tak palił przez cały dzień aż go nie odstawiłem wieczorem pod blok.Otóż rano miałem kolejną niespodziankę...światła , kierunkowskazy , radio i wszystko co pobiera prąd z akumulatora działa elegancko , lecz jak przekręcam kluczyk rozrusznik w ogóle nie kręci,a przecież był nie dawno wymieniany.
Co to może byc w nim jeszcze nie tak ? Czyżby znów rozrusznik padł? dodam,że ostatnio mamy ciągle mrozy do ponad - 20 stopni nocami.. Ale jakoś inni sąsiedzi nie maja problemów z odpaleniem samochodów rano. |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:13
|
|
|
Ubik, kolego Ubik napisał/a: | jest od sieny nie tipo | jakie jest oznaczenie altka chodzi mi o amperaż bo może nie doładowuje ci aku i jaki masz aku chodzi o amperaż |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
Ubik
witamy nowego
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:23
|
|
|
luki21 napisał/a: | Ubik, kolego Ubik napisał/a: | jest od sieny nie tipo | jakie jest oznaczenie altka chodzi mi o amperaż bo może nie doładowuje ci aku i jaki masz aku chodzi o amperaż |
Akumulator 45 amperów,a jeżeli chodzi o alternator to nie mam pojęcia mechanik zamawiał i wstawiał nowy.Z powodu niedoładowania właśnie stał już kilka razy w warsztacie,nawet wysłał alternator do osoby która zajmuje się tylko alternatorami i rozrusznikami aby sprawdzic go i niby wszystko jest OK,a samochód jak nie zapalał rano tak i nie zapala. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:26
|
|
|
Co do klopotow z odpalaniem to napisz wiecej szczegolow, automat zaskakuje? Slychac stukniecie bendiksa?
Jak nic nie slychac po przekreceniu kluczyka to polecam sprawdzic kabel wzbudzenia -cieniutki kabelek wpiety do rozrusznika no i oczywiscie spradz kabel zasilania czy dochodzi prad. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Ubik
witamy nowego
|
Wysłany: 06-01-2009, 17:30
|
|
|
ubek napisał/a: | Co do klopotow z odpalaniem to napisz wiecej szczegolow, automat zaskakuje? Slychac stukniecie bendiksa?
Jak nic nie slychac po przekreceniu kluczyka to polecam sprawdzic kabel wzbudzenia -cieniutki kabelek wpiety do rozrusznika no i oczywiscie spradz kabel zasilania czy dochodzi prad. |
Po przekręceniu 1 raz jak by rozkręcał rozrusznik ale tak bardzooo od niechcenia..i strasznie ciężko mu to idzie , po 2 próbie słychac tylko "pstryk" i nic więcej.Totalne 0 reakcji jak by był padnięty do końca akumulator ale światła i inne rzeczy działają bez problemu , a kontrolki świecą jak powinny - nie są słabe. |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
|
Wysłany: 06-01-2009, 18:23
|
|
|
Ubik, masz może miernik zobacz czy w ogóle ci ładuje altek bo może mechanik robi cię w wała i tylko ładuje aku i nic nie robi więcej |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
wronbul
|
Wysłany: 06-01-2009, 19:04
|
|
|
Ubik napisał/a: | Po przekręceniu 1 raz jak by rozkręcał rozrusznik ale tak bardzooo od niechcenia..i strasznie ciężko mu to idzie , po 2 próbie słychac tylko "pstryk" i nic więcej.Totalne 0 reakcji jak by był padnięty do końca akumulator ale światła i inne rzeczy działają bez problemu , a kontrolki świecą jak powinny - nie są słabe. |
miałem dokładnie tak samo przedwczoraj - ładował sie aku całą noc i dzień, odpinam spod prostownika, kręcę, odpalił i padł (straszny mróz jak wiecie), no to ja go jeszcze raz a on mi tu zaczyna leeedwo kręcić, prawie się zatrzymał, robił z pół obrotu na sekunde i usłyszałem "pyk" i koniec... kontrolki, światła wszystko OK, ale jak przekręcę kluczyk zero reakcji, nie wyrzuca bendix, kontrolki nie przygasają, nic. prąd na kabelku wzbudzającym się pojawia. jak daję +12 z aku pod wtyczke od kabla wzbudzającego bardzo iskrzy, ale pozatym nic sie nie dzieje. |
|
|
|
|
Ubik
witamy nowego
|
Wysłany: 06-01-2009, 19:45
|
|
|
luki21 napisał/a: | Ubik, masz może miernik zobacz czy w ogóle ci ładuje altek bo może mechanik robi cię w wała i tylko ładuje aku i nic nie robi więcej |
Hm mechanik jest raczej zaufany i praktycznie nawet połowy nie bierze pieniędzy co bym zapłacił w normalnym warsztacie.Miernika nie mam ale sprawdzę jeszcze jutro rano ten kabelek od rozrusznika co ktos wyżej napisał o tym.I napisze czy coś dało to czy nie. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-01-2009, 19:53
|
|
|
Ubik, Jak dla mnie akumulator nie wyrabia na mrozie, spotkała mnie taka przyjemność kiedyś, gdzie w zakładzie zajmującym się akumulatorami sprawdzono mi go pod obciążeniem i Pan powiedział wszystko ok. skosił kasę i do widzenia. Przyszedł mróz kaplica, prądu jest na tyle żeby centralny zadziałał światła,radio ale rozrusznikiem nie ruszy (tez latałem z akumulatorkiem do domu i ładowałem). Po wymianie aku na nowy jak ręka odjął. Startuje teraz bez zająknięcia nawet w te -20 mrozy i nie zastanawiam się czy odpali czy nie. Gdybyś kupował nowy aku. to polecam Centre Future 53Ah z amperażem idealnie dla 1.4 poza tym w sklepiku koło mnie jest teraz na nie promocja 217zł --> http://moto.allegro.pl/it...cja_3_lata.html to jest duży sklep z częściami w Krakowie nie jakiś tam nie znany użytkownik który ma towar Bóg wie skąd. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
|
Ubik
witamy nowego
|
Wysłany: 06-01-2009, 20:21
|
|
|
JAM_BELFEGOR napisał/a: | Ubik, Jak dla mnie akumulator nie wyrabia na mrozie, spotkała mnie taka przyjemność kiedyś, gdzie w zakładzie zajmującym się akumulatorami sprawdzono mi go pod obciążeniem i Pana powiedział wszystko ok. skosił kasę i do widzenia. Przyszedł mróz kaplica, prądu jest na tyle żeby centralny zadziałał światła,radio ale rozrusznikiem nie ruszy (tez latałem z akumulatorkiem do domu i ładowałem). Po wymianie aku na nowy jak ręka odjął. Startuje teraz bez zająknięcia nawet w te -20 mrozy i nie zastanawiam się czy odpali czy nie. Gdybyś kupował nowy aku. to polecam Centre Future 53Ah z amperażem idealnie dla 1.4 poza tym w sklepiku koło mnie jest teraz na nie promocja 217zł --> http://moto.allegro.pl/it...cja_3_lata.html to jest duży sklep z częściami w Krakowie nie jakiś tam nie znany użytkownik który ma towar Bóg wie skąd. |
Z tej samej firmy mam akumulator tylko ,że ma już swoje prawie 2 lata..możliwe,że tak szybko wysiadł ? i już do wymiany ? Wcześniej jak były mniejsze mrozy i jeździłem tym samochodem do pracy (po tym jak wyjechał od mechanika) to 3 dni zapałał bez problemu bez ładowania akumulatora..ale zawsze kiedy samochód do mnie wracał to 3 dni to góra ile u mnie był...Jak nic nie da sprawdzenie tego kabelka od rozrusznika i wymiana świec spróbuję z nowym akumulatorem. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
|
Wysłany: 06-01-2009, 20:58
|
|
|
Ubik, 2 lata to ten akumulator prawie nowy, gwarancja na niego to 3 lata. Hmmm... to już sam nie wiem skoro mechanik wszystko wymieniał co tylko można aku. prawie nowy. Jedyne wyjście to ten twój mechanik coś kręci. |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-01-2009, 23:41
|
|
|
Ubik, najprawdopodobniej pierwszą przyczyną był wadliwy alternator który podniszczył Ci akumulator. Prawdopodobnie masz go do wymiany, ale najbardziej nie mogę zrozumieć faktu, że rozrusznik się nie kręci a cala reszta dziala normalnie. Wychodziloby na to ze z rozrusznikiem masz cos nie tak. Miernik (jak pisza wyzej) wiele moze wyjasnic, a ty jesli masz mozliwosc pozycz od kogos aku (55Ah) i sprawdz czy nadal jest to samo |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
cezar60
|
Wysłany: 07-01-2009, 09:08
|
|
|
ja mam aku 50 ah. Jak tylko wymienie przewody i kopułke to podjade do ciebie to moj przelozymy do ciebie a twoj do mnie i zobaczymy co sie bedzie dzialo .:P |
_________________ Tipo 1.4 ie wtrysk + GAZ 93 rok engine:160A1.046 - Sprzedany
Vw Jetta 1.6td 90rok - rozbita
Opel Vectra 1.6 i Kat 1991r. +LPG |
|
|
|
|
togre
|
Wysłany: 07-01-2009, 13:02
|
|
|
Ubik, posprawdzaj punkty masy w samochodzie(przy rozruszniku, skrzyni i ramie), odkręć śruby, dokładnie wyczysc drobnym papierem i zabezpiecz miedzia w spreju; sprawdz przewod masowy od akumulatora, czy nie jest przetarty z oslony itp,
Aku radze zabierac do domu na noc przy -25 jakie u nas panuja:) W piatek ocieplenie:D |
_________________ Siała... spustoszenie powyżej 3000 obr |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
|
Wysłany: 07-01-2009, 16:00
|
|
|
togre, Tydzień temu właśnie wziąłem się za punkty masy w komorze silnika, bo nigdy nie były czyszczone. Na wstępie nie mogłem odkręcić śruby punkcie obok akumulatora, tak się franca zapiekła. Dużo WD, plus opukanie młoteczkiem i większy klucz pomogły. Również polecam delikatnym papierem ściernym oczyścić styki z nalotów, zapsikać preparatem miedziowym lub typu "kontakt plus" dobrze zakręcić. togre napisał/a: | Aku radze zabierac do domu na noc przy -25 jakie u nas panuja:) | sprawny akumulator powinien wytrzymać noc/dwie bez problemu poza tym nie wszędzie tyle jest. W Krakowie nie przekracza -17 ,-18 w nocy na północy ponoć cieplej. |
|
|
|
|
Tomek_ff
Wiek: 40 Dołączył: 03 Wrz 2007 Posty: 205 Skąd: Grudziądz
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-01-2009, 20:54
|
|
|
Mój tata miał podobny problem w pugu 406 , zajechał pod blok a rano tylku rozrusznik zrobił pyk i koniec , winna była masa kabelek sie ukruszył ze starosci
sposob na sprawdzenie : wziasc kable jeden minus do minusa na aku drugi do masy np na silniku , jak nie zapali to napewno nie to |
_________________ Była : Tempra 1,6 i.e cat. SX + LPG
Jest: BMW e36 coupe IS |
|
|
|
|
Zarazzz
witamy nowego
Wiek: 36 Dołączył: 13 Mar 2009 Posty: 9 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 15-04-2009, 12:40
|
|
|
Posiadam Fiat Tempra 1.6 benzyna '91r.
Opisze wam problemy z ostatnich 3 miesięcy bo myśle że mogą być duże powiązania.
Samochód prawie zawsze musi być odpalany na pych, bardzo rzadko zdarzał mi się zgrzyt rozrusznika tak 1/50 odpaleń(ten dzwięk podobny do wiertarki) wcześniej podczas zimy rozładował mi się akumulator ale to fakt że samochód nie był używany ze 2 tyg. po naładowaniu odczepiam kable na wszelki wypadek. Ostatnio jak jechałem, kolejny bonus do puli się dożucił a mianowicie prędkościomierz zaczął pokazywać prędkość losowo np. 7;82;39 gdzie ja jechałem około 50km/h ale po 200-300m wszystko wróciło do normy więc nie było sensu się zatrzymać bo z elektryką i tak nic się nie zrobi na miejscu. Odwiozłem kumpla, wjechałem na swoją ulice i przy dużym zwolnieniu zgasł. Chłopaki pomogli dopchać Marchewe na parking i stoi mija biedulina:(
Podejrzewam że to jedna z tych rzeczy: Rozrusznik, Elektryka, Akumulator, Filtr paliwa.
Czy wiecie co to może być jeszcze i jak wyeliminować daną część ? W przypadku jeśli to elektryka słyszałem że kwota naprawy wyjdzie więcej niż jak bym ją chciał sprzedać a do mechanika też nie chciałbym Temperówki odstawiać bo na małych kosztach mi zależy.
Pozdro i z góry dzięki:) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|