|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
rozrusznik robi tryk,tryk,tryk |
Autor |
Wiadomość |
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-02-2006, 14:41 rozrusznik robi tryk,tryk,tryk
|
|
|
no dobrze po przygodach z wybuchowym akumulatorem jeszcze raz w gescie desperacji rozebrałem ponownie rozrusznik,przeczyściłem ,przetarłem papierkiem ściernym i CUD zadziałał.Ale właśnie robi tryk,tryk,tryk ale działa.Tylko czy to nie zwiastuje np rozwalania silnika lub innego paskudztwa? |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 23-02-2006, 15:52
|
|
|
Wyczyśc styki
Sprawdź dobre przejście na lutach.
Sprawdź stan bendixa
Mozesz na sucho w ręce podłaczajac do akumulatora wyrzucić bendix w przód. Sprawdź czy nie wychodzi za mało, czy nie cofa się pod naciskiem choćby palca.
Obejrzyj wieniec
Te tryk tryk nie rozwali całego silnika. To tylko stan zębów wieńca, bendixa lub słabego wyrzucania bendixa.
Ewentualnie zbyt słabego elektromagnesu czyli zwarć albo przerwań drutu ale to najgorsza prognoza bo warunkuje wymianę. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-02-2006, 16:24
|
|
|
Może w elektromagnesie masz powypalane styki.To te dwie duże śruby do których przykręcasz przewód od akumulatora i jej sąsiadka.Są one zwierane płaskownikiem miedzianym.Ze względu ne duży amperarz po jakimś czasie się wypalają.Trzeba rozkręcić,rozlutować,wyczyścić śruby,a płaskownik odwrócić.Po czym wszystko złożyć i ładnie przesmarować. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 02-03-2006, 23:25
|
|
|
styki ok przeczyszczone wymieniłem Srubkę na ciutkę większą(dłuższą) i po wkręceniu przeciąłem uzwojenie. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
Y@nek
Wiek: 59 Dołączył: 01 Gru 2004 Posty: 87 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 06-03-2006, 16:52 Re: rozrusznik robi tryk,tryk,tryk
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | no dobrze po przygodach z wybuchowym akumulatorem jeszcze raz w gescie desperacji rozebrałem ponownie rozrusznik,przeczyściłem ,przetarłem papierkiem ściernym i CUD zadziałał.Ale właśnie robi tryk,tryk,tryk ale działa.Tylko czy to nie zwiastuje np rozwalania silnika lub innego paskudztwa? |
Mi ostatnio jak rozrusznik robił tryk , tryk , tryk tylko w innym aucie , to okazało się że nie było dobrej masy na klemie minusowej przewód był luzny , po dokręceniu rozrusznik chce sam odlecieć tak kręci.
Czasami zapominamy o najprostrzych rozwiązaniach i szukamy niepotrzebnie problemu głębiej. |
_________________ Janek
Tempra SW 1,6 i.e. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|