|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Deska digital,problem z impulsatorem |
Autor |
Wiadomość |
sq2jsh
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 02-03-2014, 11:53 Deska digital,problem z impulsatorem
|
|
|
Witam, po tygodniu walki z moim digitalem zwracam się z prośbą do Was drodzy użytkownicy TT,mój problem polega na tym iż straciłem prędkościomierz oraz przebiegi,poczytałem forum i zrobiłem nową instalacje vss (zasilanie masę oraz sygnał) rozebrałem deskę poczyściłem poprawiłem lutowania "zbajbasowałem" całą drogę na płytce z pinu sygnałowego do procesora oraz wymieniłem ten kondensatorek 4n7 (chyba filterek) bo wydawał się podejrzany ale nic nie przyniosło efektu deska albo pokazuje przez pierwsze 2-3km albo pokazuje głupoty albo nie działa wcale,dziś rano wykręciłem impulsator i postanowiłem go "rozbebeszyć" i tu pojawiła sie nadzieja na rozwiązane problemu,otóż po delikatnym rozcięciu go na pół zobaczyłem okrągłą płytkę drukowaną z kilkoma elementami oraz chyba ferrytowy rdzeń który obraca się nad czujnikiem i tu powstaje problem ten element który chyba odczytuje ruch tego ferrytu jest przez niego zeszlifowany (winny temu jest za duży luz ośki) ma pytanie czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem,i czy jest możliwość zastosowania impulsatora z innego auta ( w sklepach u mnie nie dostępny do tempry) ewentualnie czy ma ktoś z Was do sprzedania taki impulsator do tempry. |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-03-2014, 20:59
|
|
|
sq2jsh,podobne impulsatory sa produkcji GM i chodza rowniez w polonezach 1.6 gli.Roznia sie tym ze maja dodatkowe wyjscie na linke i inna wtyczke elektryczna ale u mnie taki chodzi juz od jakichs dwoch lat.Kupowalem nowy na allegro i nie byl nawet drogi.Z tym ze u mnie impuls wykorzystalem do ekonomizera bo digitala nie mam.Mam gdzies nawet jeden od poldka rozpolowiony bo kupilem uzywany i nie dzialal.Sadze ze tez mozesz taki zalozyc bo do skrzyni pasuje idealnie bez przerobek
Takie cos u mnie chodzi.Zdjecie zapozyczone z google. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
sq2jsh
witamy nowego
|
Wysłany: 03-03-2014, 19:13
|
|
|
dzięki za podpowiedz,ale wczoraj poszperałem troszkę na necie i ten impulsator nie do końca jest odpowiedni (tak pisali) chodzi o ilość impulsów/obr. Ale dziś na złomie znalazłem taki jak powinien być (b 805 16imp 12v) <- to wszystko co da sie z niego odczytać i podpowiem na przyszłość ze takie impulsatory znajdują sie w bravo/brava/marea z silnikami benzynowymi 1.6 16v. Niestety to dalej nie rozwiązuje mojego problemu ale walczę dalej,jak się uda uruchomić na pewno dam znać co było przyczyną. |
|
|
|
|
shagger78
|
Wysłany: 04-03-2014, 23:17
|
|
|
sq2jsh, zdaje sie wlasnie ze ten impulsator ktory ja mam ma 8 imp/obrot.Mi to nie robilo roznicy bo i tak budowalem uklad od podstaw ale jesli rzeczywiscie ten oryginalny ma miec 12 imp no to nie mozna go podmienic bo by sporo oklamywal na predkosci. |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
|
sq2jsh
witamy nowego
|
Wysłany: 09-03-2014, 20:10
|
|
|
Wydaje mi się że w ogóle to deska digital dostaje z tego impulsatora 16imp ale pewnosci nie mam musiał bym oscyloskop podłączyć, ale teraz muszę się pochwalić że rozwiązałem problem deski, przyczyną była pęknięta dioda SMD na płycie zegarów (dołączę później zdjęcia) dioda ta nie była uszkodzona elektrycznie jedynie pęknięta i pod wpływem drgań i ciepła przerywała ścieżkę impulsów do procesora, uff po dwóch tygodniach walczenia z deską udało się rozwiązać problem,jest to kolejna przypadłość jaka może wystąpić w digitalu jako :brak prędkościomierza i licznika km, chciał bym jeszcze podpowiedzieć że w cale nie jest to prawdą że z wymontowaną deską można spokojnie jeździć,trzeba pamiętać iż alternator potrzebuje żaróweczki z naszych zegarów (kontrolka alt) do "wzbudzenia się" sprawdzone na własnej skórze zapomniałem o tym i musiałem czekać na "zewnętrzne źródło prądu" |
|
|
|
|
shagger78
|
Wysłany: 09-03-2014, 20:52
|
|
|
sq2jsh, zwyklym led,czy woltomierzem sprawdzisz ilosc impulsow na obrot-wystarczy policzyc.Z zegarami to prawda-bez nich nie ma ladowania.Ja mialem jeszcze inny przypadek.Zwarcie w liczniku powodowalo ze samochod gasl.Tam tez dochodzi przewod od cewki do obrotomierza.Zwarcie go do masy powoduje ze iskra ginie.Wiec z pozoru niepozorny predkosciomierz moze byc zrodlem wiekszych klopotow niz by sie wydawalo |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|