Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
licznik z obrotomierzem
Autor Wiadomość
Żelu77 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-07-2006, 21:46   licznik z obrotomierzem

Witam. Mam pytanko czy licznik z obrotomierzem z Tipo 1.9 TD z 1993r bdzie pasowal do Tipo 1.4 ie z 1995r??? Mam analogowy bez a chcialbym miec z obrotomierzem tez analogowy! I jeszcze jedno czy trzeba cos przerabiac?
     assistance

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-07-2006, 05:01   Re: licznik z obrotomierzem

Obrotomierze w dieslach są inaczej wyskalowane - nie pracują w takim zakresie obrotów co benzyniak, więc to trochę bez sensu...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

EGON: 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-07-2006, 08:36   Re: licznik z obrotomierzem

Żelu77 napisał/a:
Witam. Mam pytanko czy licznik z obrotomierzem z Tipo 1.9 TD z 1993r bdzie pasowal do Tipo 1.4 ie z 1995r??? Mam analogowy bez a chcialbym miec z obrotomierzem tez analogowy! I jeszcze jedno czy trzeba cos przerabiac?

w benzynowych obrotomierz strerowany jest z cewki zaplonowej a w dieslu takiej cewki niema w Tipo Diesel chyba sterowany jest z czujnika położenia wału bez przeróbek więc taki obrotek z benzyny nieruszy nawet z miejsca musisz szukać obrtoka z diesla i chyba bedziesz musiał dokupic czujnik jeszcze położenia wału

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 26-07-2006, 16:19   

Jeszcze kontrolki moga byc pojebane bo sa inaczej np świece zarowe itp.
Lepiej poszukaj deseczki od benzyniaka (najlepiej z 1,8 lub 2,0 16V) :)

Mucha 

Wysłany: 13-09-2006, 23:34   

Mam małe pytanko.

Chcialem zakupic deske z obrotkiem i pewnie jutro ja wezme :) Wszystkie kabelki do obrotka mam juz pociagniete bo kozystam obecnie z obrotka od DF'a :-) nie jest za piekny ale wskazuje dobrze :) Ale pytanie jest takie pod ktora kostke i pod ktory pin mam podlaczyc + - oraz impuls z cewki ? najlepiej prosil bym o foto lub jakies chlopskie wytlumaczenie :) Z góry dziekuje.

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-09-2006, 00:08   

Witam !

Podlaczyc musisz pod sygnal z przerywacza czyli czujnika halla chyba w tym przypadku bo niewiem jak jest uklad zaplonowy w 1.4 zrobiony. Ogolnie na cewce masz mase ( chyba styk numer 1 ) a na drugim powinien byc sygnal + pojawiajacy sie iznikajacy jak silnik chodzi latwo sprawdzic.

Zaloz jeszcze waukometr od 125p !! Fajny bajer i przydatny:)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

Mucha 

Wysłany: 14-09-2006, 08:46   

marcinwodnik przewody mam juz pociagniete ale gdzie je podlaczyc do deski ?? Która kostka który pin ?

[ Dodano: 14-09-2006, 13:12 ]
Mam juz zegary w swoim ręku i jest problem bo nie wiem czy kostki beda pasowac do mojej instalacji :( a po drugie nie wiem gdzie podlaczyc przewody od obrotka :( Prosze o pomooc bo juz nie wiem co i jak bo sie pogubilem :(

MiKuS 

Wysłany: 14-09-2006, 13:39   

Mam to samo autko co Ty :P
do obrotka pociagasz tylko jeden przewód:
z cewki koło akumulatora, tam jest kostka na 4 piny ale ida do niej 3 kable, musisz wyjac zaślepke 4-go kanału wsadź tam kabel i pociagnij do deski a samo podłaczenie deski to jak podłączysz wszystkie kostki (kazda pasuje tylko do jednego gniazda) to ci jedno miejsce zostanie, ale ja ten kabel zakończylem konektorem ala podkładka ;) i przykreciłem do sruby ktora jest rowno za obrotomierzem (ona łaczy scieżke od wtyku z obrotkiem).
mam nadzieje ze moja rada jest jasna ;P

Mucha 

Wysłany: 14-09-2006, 13:56   

No ok wiec jasne podlaczenie ale.. od obrotka wychodza trzy te gwinty
1 - na gorze
2 - na dole po lewej
3 - na dole po prawej

Wiec ktory 1 czy 2 ?? Jak mozesz to napisz dzieki i pozdrawiam.Jak podlacze to napisze co i jak.

[ Dodano: 14-09-2006, 16:15 ]
Hmm.. a wiec podlaczylem deske. Prędkościomierz dziala wszystkie kontrolki działają ale obrotek nie :( A wiec jak Mikus mówił podłączyłem. I co ?? Nie moge odpalić samochodu podłączam pod drugi też nie moge odpalić samochodu podłączam pod trzeci i odpalam samochód ale obrotomierz stoi na 1500 obr i po dodaniu gazu pracuje w zakresie tylko i wyłącznie powyżej 1500 obr nie schodzi nic nizej :( I juz nie wiem co jest i gdzie podłaczyc aby bylo dobrze. Licznik i wszysko jest sprawne na 10000% bo brałem ten licznik z samochodu mojego kolegi gdzie bylo ok i wszysko dzialalo ten licznik jest z tipo 2.0 8v.

Prosze jeszcze o rady co i jak.

Pozdrawiam.

MiKuS 

Wysłany: 14-09-2006, 16:37   

hmmm nie wiem jak ci teraz pomoc, jeśli obrotek działa to jest dobrze podłaczony, bo tylko na jeden sposob go mozna podłączyć (i przy desce i prze cewce)
może masz tak wysoko obroty ustawione? - bez urazy ale juz widziałem ludzi ktorzy mieli "bieg jałowy" na 2000 RPM :/ A moze go miałeś na ssaniu?

Mucha 

Wysłany: 14-09-2006, 16:47   

No nie obrazam sie ale wiem ze jest na ok bo mialem wczesniej obrotek od DF'a i dzialalo wszystko ok. Nie byl na ssaniu i obroty mam 850 +-50 :) Wiec ok. Ale jak podlaczam ten przewod gdzie mowisz to nie moge samochodu odpalic. Hmm wiec nie wiem co jest.

[ Dodano: 14-09-2006, 18:41 ]
Wiec pomoze mi ktos czy nie ?? :) Bo juz mi sie pomysly skonczyly :)

Michael 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 14-09-2006, 19:31   

Mucha jutro ewentualnie po jutrze podeślę ci zdjęcia jak taka deskę z obrotomierzem podłączyłem u siebie. Też mam deskę od wersji 2.0 i działa wszystko dobrze.

Mucha 

Wysłany: 14-09-2006, 19:38   

u mnie kontrolki dzialaja ok tylko ten obrotek jak przekrece kluczyk to juz mam 1500 obr/min a nawet silnika nie odpalam :( No ok jak cos to daj fotki na mucha@multicars.pl

MiKuS 

Wysłany: 14-09-2006, 19:40   

a moze jakieś małe przebicie ci sie na tym kablu zrobiło? bo sygnał obrotomierza jest jak z potencjometru (im większe obroty tym "mocniejszy" minus to może napiecie na minusie nie spada po niżej "ilestam" i minimum robi się na 1500. a jak silnik masz wyłaczony to zegar masz na 0 czy juz na tym 1500?

[ Dodano: 14-09-2006, 20:42 ]
no wyprzedziłeś moje pytanie :)
na bank masz jakieś "lekkie" przebicie :)

Mucha 

Wysłany: 14-09-2006, 21:42   

Jak silnik wylaczony to wskazania sa na "0" ale jak przekrece kluczyk w pozycje MAR to juz jest "1500"

[ Dodano: 14-09-2006, 21:45 ]
hmm a co do przebicia na przewodzie to napewno nie ma bo podlaczalem chyba ze 2 przewody na probe..... ale trfne spostrzerzenie ;) tylko ze dalej nie dziala :(

MiKuS 

Wysłany: 15-09-2006, 06:36   

może na tych ścieżkach z tyłu deski sie jakies lekkie przebicie zrobiło?

Michael 

Wysłany: 15-09-2006, 11:13   

Z fotkami będzie problem więc napiszę ci jak to jest podłączone u mnie. Kabel na cewce podłączony jest do 2 pinu (mam to spięte razem z biało-brązowy kabelem) 1 pin to ten pusty, na 3 i 4 jest kabel pomarańczowy . Przy zegarach powinieneś mieć jedną kostkę nie obsadzoną (tą pod kostką elektronic check), kabel z cewki podłączasz pod 2 lub 3 pin od lewej, jeśli zegary są przodem do ciebie.

Tak to wygląda u mnie i działa. Podłączenie robił mi elektryk. Powodzenia.

MiKuS 

Wysłany: 15-09-2006, 12:55   

Michael napisał/a:
Kabel na cewce podłączony jest do 2 pinu (mam to spięte razem z biało-brązowy kabelem) 1 pin to ten pusty

I wszystko ci działa? przecież ten pusty pin jest do obrotka... w wersjach z oryginalnym obrotkiem tez tak jest...

Mucha 

Wysłany: 15-09-2006, 14:25   

Hmm panowie dzieki bardzo za odpowiedzi. Napewno bardzo mi sie przydadza do dalszego dzialania. Jak cos wykombinuje to dam znac jak poszlo.

Michael 

Wysłany: 15-09-2006, 14:57   

Tak jak pisałem ten jeden pin mam pusty, wszystko działo bardzo dobrze.

Mucha 

Wysłany: 18-09-2006, 16:04   

Witam co do licznika z obrotkiem dałem sobie spokój bo niestety nie dzialal pod zadnym wzgledem deska przejrzana i nic tam nie znalazlem niepokojacego. Wydaje mi sie ze cos jest nie tak z instalacja u mnie...chociaz obrotek od DF'a gdy podlaczam dziala bez zarzutów i jest wszystko ok. Ale dałem sobie spokój bo stwierdziłem ze nie ma sensu sobie szarpać nerwów. Oddałem licznik kase mam spowrotem i jestm zadowolony z tego od DF'a :) Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje wszystkim którzy udzielali mi wskazówek co do podłączenia obrotka. Dzieki pozdro for all :D

** Dodano: 18-09-2006, 16:06 **
Na to konto zakupie sobie inną antenkę do CB bo ta moja to tragedia :sciana: Może Hustler 100 ?? Hmm zobaczymy...

kamin 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-11-2006, 20:54   

To wprawdzie stary temat, ale mam odpowiedzi na parę pytań. Może ktoś będzie miał w przyszłosci jeszcze taki problem.
Więc parę dni temu kupiłem deske z obrotkiem. Wszystkie kostki miałem fabrycznie więc nie było problemu z podłączeniem. Po podłączeniu wszystko działało ale wskaźnik temperatury pokazywał 120 stopni gdy było 90 a obrotomierz jeszcze przed odpaleniem silnika pokazywał 1500. Nic prostszego jak wyciągnąc wskazówki przy włączonej stacyjce i włozyc je tak aby pokazywały odpowiednie wartości. I tak po przestawieniu wskazówki obrotomierza, po odpaleniu pokazuje 900 a na czwórce obie wskazówki (obrotomierza i prędkościomierza) idą równiutko.
[/code]

Odpowiedz do tematu