Moze ktos zdagnie co i jak ? :) |
Autor |
Wiadomość |
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-07-2007, 16:19
|
|
|
sprawdź wszystkie masy, to obowiązkowo; a co do samej stacyjki choć to objawiałoby się na postojowkach może, nie na mijania) to masz pewność też, że łączy ok? rozbierałeś ją jakoś czy tylko na kostki patrzyłeś?
stacyjkę możesz sprawdzić, choć to wygląda faktycznie na zamykanie się jednego obwodu przez drugi i jeszcze może trzeci bo brakuje im masy... możesz też prosto z akumulatora doprowadzić na próbę dobrym kablem dodatkową masę w jakiś punkt we wnętrzu auta gdzie się masy chodzą, choćby na próbę, choćby do zapalniczki i np jakiejś śruby mocującej coś do nadwozia, jak nie chcesz nic rozbebeszać głębiej do podłączenia się;
sama stacyjka zaś , jeśli dobrze pamiętam:
patrząc od dołu (bliżej podłogi) do góry (bliżej podsufitki) na kostki na kierze
1|2|3|4|5|6|
1 = "RN" ; tu podawany jest +12V na rozrusznik gdy przekręcasz do końca na rozruch;
2 = "R" ; gruby +12V tu przychodzi , stąd jest przełączany na poszczeg. styki jak przekręcasz;
3 i 4 = C i CA ; zwarte są ze sobą na to przychodzi + po przekręceniu kluczyka, zasilanie części instalacji, zapłonu i drobniejszych pierdół;
5 = "AB" / "PARK"; tu masz "+" tylko jak dasz kluczyk 'wstecz' na park by zostawić na pozycyjnych auto na parkingu i wyjąć klucz;
6 = "A" / "AVV" ; tu masz podczas jazdy normalnej +12V na przekaźniki od wszyskich bardziej prądożernych pierdół;
by odpalić autko:
z "2" (R) dajesz naraz na "3"i"4" (C,CA) i w tym samym czasie na "6" (A), potem błyskawicznie odnogę z "6" (A) przekladasz na "1" (RN) - powinien kręcić rozrusznik jak podczas zapalania, gdy zapali to szybciutko z "5" wracasz kabelkiem na "6";
tak przetestujesz stacyjkę; |
|
|
Unique
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-07-2007, 21:56
|
|
|
Dzieki unknown
Jutro wykonam wszystkie czynnosci .. sprawdze czego to jest wina.. a na czwartek jestem umowiony z kolejnym elektrykiem samochodowym.. ciekawe co ten wymysli.. :/
Jeszcze mam pytanie.. czy jest mozliwosc taka ze to jest przez silowniki od Centrala ??
Bo dzisiaj z sasiadem rozmawialem i mial tak samo w Felicji.. po przekreceniu stacyjki spowrotem na zero to wypychalo rygielki.. i co chwile mi sie przepalal bezpiecznik od CZ..
Teraz nie mam bezpiecznika i dalej sie tak dzieje :/
Pozdrawiam |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-07-2007, 23:29
|
|
|
jak nie masz bezpiecznika od C.Zamka = c. zamek nie jest zasilany, jest wyłączony, więc nie powinien robić zwarcia, pobierać żadnego wielkiego prądu.... |
|
|
topdrive
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-07-2007, 13:29
|
|
|
chyba, że gdzieś jest zwarcie i centralny jednak działa nawet bez bezpiecznika . Widziałem coś takiego w Fiacie Coupe u mojego ojca kiedyś ;]. |
_________________ był Ford Fiesta Mk1 1.0 `80
był Fiat Tipo 1.4ie DGT `89
był Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Żaba"
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica" |
|
|
|
|
Unique
|
Wysłany: 25-07-2007, 21:07
|
|
|
bylem dzisiaj u Elektryka.. spojzal i od razu powiedzial ze masa gdzies nie styka.. ja mu powiedzialem ze to bylo sprawdzone.. a on ze "dziecko nie bedzie uczyc ojca dzieci robic" powiedzial ze na swoje ryzyko zrobi.. jak bedzie wszystko ok to flaszke mam mu postawic
Wymienil kabel z aku do silnika i do podluznicy.. i co ??
Tipo dziala !! :):)
Ciekawe na jak dlugo
Dzieki za wszelaka pomoc, a w szczegolnosci uzytkownikowi unknown za wyczerpujace wypracowania |
_________________ - Fiat Tipo 1.6 DGT -
- Srebrna Strzala i nie ma mocnych ;P - |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 25-07-2007, 22:19
|
|
|
Unique git ze juz Ci wszystko smiga.. u mnie narazie sie praktycznie na razie unormowalo wszystko ale gdyby znowu cos desce odstrzelilo to pierwsze co zrobie to wymienie kable od aku tak jak Ci zrobil elektryk i zobaczymy heh a jak nie to pojedzie na wizyte do elektryka i tyle |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
chudy1.6s
Wiek: 41 Dołączył: 11 Lip 2007 Posty: 91 Skąd: Dobromierz
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 14-08-2007, 16:50
|
|
|
ja też to przechodziłem, obrotek szalał i temperatura kontolki przygasały jak włączyłem światła,ponad rok czasu tak jeżdziłem i nikt nie wiedział co sie dzieje,a wystarczyło oczyścić kabel masowy co idzie na rame pod aku.,.za tą usterke jest winna wiąska kabli co są
przykrencone razem z masą do ramy,jeśli na tych kablach nie bedzie masy to tak bedzie sie działo jak sie dzieje |
_________________ ducato 2.5TDi 98r-brak mocy
TIPO mania 1.6s 94r jeszcze sie kula
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 14-08-2007, 16:55
|
|
|
chudy1.6s, heh zeby to bylo takie proste.. wszystkie kable masowe juz czyscilem, pod aku, oba na podluznicach, w kabine nad skrzynka bezpiecznikow mase digitala tez czyscilem.. nic nie pomaga heh zmiana kabli od aku tez nic nie daje.. podanie dodatkowej masy na deske tez nie pomaga..
w najblizszych tygodniach auto pojedzie do elektryka i a ze gosc jest najlepszy w okolicy to pewnie sobie z tym poradzi heh |
|
|
|
|
chudy1.6s
|
Wysłany: 14-08-2007, 17:07
|
|
|
przynajmniej u mnie tak było i wade zwalczyłem
** Dodano: 14-08-2007, 18:17 **
jak zrobi elektryk to daj znać gdzie była wada,,,, ja uparty jeste i stawiam na tą wiąske kabli |
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
Unique
|
Wysłany: 14-08-2007, 17:42
|
|
|
ja stawiam na brak styku kabla masowego do podluznicy.. pod aku tak jak u mnie bylo kabel wymieniony ale nic nie dalo.. okazalo sie ze ta plytka do ktorej byla masa przykrecona byla tak pocisnieta ze nie bylo przejscia..
daj znac :] |
_________________ - Fiat Tipo 1.6 DGT -
- Srebrna Strzala i nie ma mocnych ;P - |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 14-08-2007, 21:11
|
|
|
chudy1.6s napisał/a: | przynajmniej u mnie tak było i wade zwalczyłem |
dokladnie, dobrze ze juz masz spokoj
jeszcze dzisiaj lookalem na mase na podloznicy ale mam tak wypolerowana ta plytke i wszystkie styki na niej ze az lsni wiec pewnie cos w kablach bedzie
** Dodano: 14-08-2007, 22:13 **
Unique napisał/a: | ja stawiam na brak styku kabla masowego do podluznicy.. pod aku tak jak u mnie bylo kabel wymieniony ale nic nie dalo.. okazalo sie ze ta plytka do ktorej byla masa przykrecona byla tak pocisnieta ze nie bylo przejscia..
daj znac :] |
no ale jak sobie zapodalem nowy kabel od aku masowy to podciagnalem jeszcze drugim kablem dodatkowa mase do niego i zadnego efektu to nie dalo.. cos musi chyba na wiazsce kabli byc.. ale co? to juz musi elektryk mieciu rozczaic a napewno sobie poradzi z tym bo kawal leba na karku gosc ma |
|
|
|
|
chudy1.6s
|
Wysłany: 14-08-2007, 23:09
|
|
|
no to wygląda że masz kable pieprznięnte w instalacji a na pewno to są kable co idą koło zbiornika do spryskiwaczy niech mieciu je sprawdzi |
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 15-08-2007, 08:20
|
|
|
chudy1.6s, na to podaje ze gdzies na instalacji cos siedzi.. sam nie bede grzebal bo czlowiek sie na tym nie zna i nie wie gdzie palce wlozyc.. ale Mieciu sobie da rady tylko trzeba sie do niego wybrac tylko trzeba po drodze do wstapic do znajomego ktory jest z nim jedna reka bo gosc ma tyle roboty ze auta z wyprzedzeniem sa do niego umawiane a tu trzeba bedzie tipka zrobic bez kolejki i w expresowym tempie ale to juz znajomy Mariusz sobie z tym poradzi bo tak jak mowie jedna reka jest z Mieciem hehe |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|