Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nie działa obrotomierz i wskaźnik paliwa
Autor Wiadomość
Maciekkr 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-05-2006, 18:27   nie działa obrotomierz i wskaźnik paliwa

słyszałem że jakiś bezpiecznik jest od deski i temp też nie powinna działac ale temp działa jak ktoś wie gdzie się znajduje ten bezpiecznik to proszę napisać, dziękuje

dziura.arek 

Wysłany: 25-05-2006, 20:45   

Wszystko jest wskrzynce bezpieczników. Ale nie napisałeś o jaką deskę chodzi (analog czy DGT). Jest tylko 1 głowny bezpiecznik przy desce DGT opisany jako servis.
     assistance   Moneta

Maciekkr 

Wysłany: 26-05-2006, 01:03   

deska analog bezpiecznik serwis jest dobry:(

dziura.arek 

Wysłany: 26-05-2006, 14:27   

Jeśli analog to problem tkwi w samej desce pewnie jakiś niekontakt. Sprawdź jeszcze kabelek na czujniku temperatury przy silniku (z przodu) wkręcony w głowice. Jeśli zewrzesz go do masy to wskaźnik powinien pokazać max. temperature.
     assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 27-05-2006, 00:01   

Witam!
To pewnie coś nie styka, a moze czujnik nawalił? Ja mam inny problem z wskazaniami ilości benzyny w baku. Od kiedy mam Tipola to nawet gdy mam jeszcze 4 albo 3 kreseczki przed końcem to już świeci sie rezerwa. To wina czujnika paliwa zamontowanego w baku?

Maciekkr 

Wysłany: 27-05-2006, 20:11   

winą byłkabelek od masy pod cewką w srodku był przerdzewiały, mi też często świeci dioda nawet jak jest więcej ale taki problem to żaden problem:) żeby tylko akumlatora nie wykończyła :)

kubuś 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 31-05-2006, 11:38   

dobrze powiedziame. ja mam problem trochę z innej beczki: do zimy wszystko działało dobrze, a teraz, tak od marca, wskażnik paliwa tak jakby gdzieś nie stykał. :( po włączeniu zapłonu ani drgnie (wskazówka się w ogóle nie wychyla). rozebrałem całą deske rozdzielczą, posprawdzałem ciągłść przewodów i wszystko ok, a wskażnik dalej nie działa. bezpieczniki też oczywiście wszystkie sprawne. nie mam już głowy co jeszcze może sprawdzić. :sciana: miał ktoś może podobny problem??? może coś przeoczyłem- może jakieś rady???

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 31-05-2006, 12:53   

kubuś, czytaj tutaj. Problem nie w polaczeniu a samym czujniku

http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=1813

kubuś 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 31-05-2006, 15:21   

ok. sprawdzę jak tylko będe w domu, ale nie wydaje mi się, bo czasem coś zaskakuje i działa prawidłowo a po chwili znów nic (a samochód w bezruchu-cały czas na postoju) niemniej jednak sprawdzę-może rzeczywiście trzeba te styki przeczyścić. dzięki za podpowiedż :yawinkle:

[ Dodano: 25-06-2006, 11:10 ]
i znów ja ....właśnie wróciłem z domu na egzaminy, a jak byłem naprawiłem w swoim tipku ten wskażnik paliwa. Miszko dzięki za radę-sprawdziłem te styki w pływaku-okazało się, że są w porządku-to nie była ich wina. Okazało się że nie miałem masy z obudowy na desce rozdzielczej-tej właśnie która zasila wskażnik. Przeczyściłem wsuwkę, wymieniłem drugi styk, bo przewód był lekko naderwany i działa jak nowy!!! :D :D :D Aha, tak dla info-może komuś się to przyda-przewód masy od tego wskażnika jest koloru fioetowo czarnego, a ta wsuwka o której pisałem znajduje się przy akumulatorze-tam gdzie przewód masy z akumulatora jest przykręcony do karoserii.Warto tam zajrzeć,bo u mnie te styki były bardzo 'zasniedziałe'-w każdym razie u mnie wskażnik już działa :D i jest 'cacy'.

Odpowiedz do tematu