|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
nie działa obrotomierz i wskaźnik paliwa |
Autor |
Wiadomość |
Maciekkr
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-05-2006, 18:27 nie działa obrotomierz i wskaźnik paliwa
|
|
|
słyszałem że jakiś bezpiecznik jest od deski i temp też nie powinna działac ale temp działa jak ktoś wie gdzie się znajduje ten bezpiecznik to proszę napisać, dziękuje |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 25-05-2006, 20:45
|
|
|
Wszystko jest wskrzynce bezpieczników. Ale nie napisałeś o jaką deskę chodzi (analog czy DGT). Jest tylko 1 głowny bezpiecznik przy desce DGT opisany jako servis. |
|
|
|
|
Maciekkr
|
Wysłany: 26-05-2006, 01:03
|
|
|
deska analog bezpiecznik serwis jest dobry:( |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 26-05-2006, 14:27
|
|
|
Jeśli analog to problem tkwi w samej desce pewnie jakiś niekontakt. Sprawdź jeszcze kabelek na czujniku temperatury przy silniku (z przodu) wkręcony w głowice. Jeśli zewrzesz go do masy to wskaźnik powinien pokazać max. temperature. |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 00:01
|
|
|
Witam!
To pewnie coś nie styka, a moze czujnik nawalił? Ja mam inny problem z wskazaniami ilości benzyny w baku. Od kiedy mam Tipola to nawet gdy mam jeszcze 4 albo 3 kreseczki przed końcem to już świeci sie rezerwa. To wina czujnika paliwa zamontowanego w baku? |
|
|
Maciekkr
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:11
|
|
|
winą byłkabelek od masy pod cewką w srodku był przerdzewiały, mi też często świeci dioda nawet jak jest więcej ale taki problem to żaden problem:) żeby tylko akumlatora nie wykończyła |
|
|
|
|
kubuś
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-05-2006, 11:38
|
|
|
dobrze powiedziame. ja mam problem trochę z innej beczki: do zimy wszystko działało dobrze, a teraz, tak od marca, wskażnik paliwa tak jakby gdzieś nie stykał. po włączeniu zapłonu ani drgnie (wskazówka się w ogóle nie wychyla). rozebrałem całą deske rozdzielczą, posprawdzałem ciągłść przewodów i wszystko ok, a wskażnik dalej nie działa. bezpieczniki też oczywiście wszystkie sprawne. nie mam już głowy co jeszcze może sprawdzić. miał ktoś może podobny problem??? może coś przeoczyłem- może jakieś rady??? |
_________________ FIAT TIPO 1.4 i.e. '94 r. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
|
|
|
|
kubuś
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-05-2006, 15:21
|
|
|
ok. sprawdzę jak tylko będe w domu, ale nie wydaje mi się, bo czasem coś zaskakuje i działa prawidłowo a po chwili znów nic (a samochód w bezruchu-cały czas na postoju) niemniej jednak sprawdzę-może rzeczywiście trzeba te styki przeczyścić. dzięki za podpowiedż :yawinkle:
[ Dodano: 25-06-2006, 11:10 ]
i znów ja ....właśnie wróciłem z domu na egzaminy, a jak byłem naprawiłem w swoim tipku ten wskażnik paliwa. Miszko dzięki za radę-sprawdziłem te styki w pływaku-okazało się, że są w porządku-to nie była ich wina. Okazało się że nie miałem masy z obudowy na desce rozdzielczej-tej właśnie która zasila wskażnik. Przeczyściłem wsuwkę, wymieniłem drugi styk, bo przewód był lekko naderwany i działa jak nowy!!! Aha, tak dla info-może komuś się to przyda-przewód masy od tego wskażnika jest koloru fioetowo czarnego, a ta wsuwka o której pisałem znajduje się przy akumulatorze-tam gdzie przewód masy z akumulatora jest przykręcony do karoserii.Warto tam zajrzeć,bo u mnie te styki były bardzo 'zasniedziałe'-w każdym razie u mnie wskażnik już działa i jest 'cacy'. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|