Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z włacznikiem kierunkowskazów
Autor Wiadomość
Norbi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-11-2006, 22:53   Problem z włacznikiem kierunkowskazów

Witam

Mam serdeczną do was prośbę szukam informacji jak krok po kroku wymienić diody we właczniku kierunkowskazów. Wykręciłem ostatnio przełacznik ale ni jak nie wymyśliłem jak sie dostać do diod aby je wymienić. Proszę o ewentualne wskazówki czy to jest wogule rozbieralne

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-11-2006, 08:54   

Po niemiecku ale z obrazkami:
http://www.fiat-tipo.de/tipohp/basteln_01.php

Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 30-11-2006, 10:22   

Po polsku u nas w Downloadzie oparte na niemieckim pomyśle, jednak dział D jest dostępny po napisaniu 15 postów, bo dużo osób się rejestrowało, aby tylko wejść do tego działu i ponabijać nam transfery.

Norbi 

Wysłany: 01-12-2006, 17:28   

Postpkroć wielkie dzięki :dance:

** Dodano: 01-12-2006, 20:16 **
Jeszcze mam pytanko jedno

Spoko zobaczyłem link i udało mi sie rozebrać to ustrojstwo ale powiem ze jak rozebrałem to szczeliło mnie zdziwko :x czy ktoś może mi wytłumaczyć czy wychodziły modele bez podświetlania przełącznika?? Dodam tylko że przełącznik wycieraczek jest podświetlany a tu nie było śladu po żarówkach. Tempra 2,0 8V 1992 SW

unknown 

Wysłany: 01-12-2006, 21:12   

ekhm... obie manetki są podświetlane wszędzie (piktogramy) tylko nie ma tam żarówek a diody LED; jak nie wiesz jak wyglądają LEDy to google.com :P

ponadto nie ma tam chyba jeśli dobrze pamiętam okrągłych małych ledów fi 3 tylko prostokątne smd mogą się trafić; ale mogę się mylić; musisz mieć podświetlenie; chba, że ktoś coś wymonotwał; pooglądaj dokładnie zdjęcia jak wyglądają rozebrane manetki; może szukałeś żarówek dużych w środku a nie zajarzyłeś :P że tam są LEDy ?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Norbi 

Wysłany: 02-12-2006, 08:09   

Wiem o jakie diody ci hodzi i ich napewno tam niema właśnie dziwi mnie to że nawet brak jest jakich kolwiek śladów że na tej płytce były kiedyś diody, w załączniku przesyłam zdjęcie czy może mi ktoś doradzić czy sam ogę wlutować podświetlenie

unknown 

Wysłany: 02-12-2006, 18:36   

może masz jakąś inną płytkę 'zastępczą' jak komuś siadła; ale jak dajesz zdjęcie to obustronne bo i druk n płytce masz dwustronny i nie do końca wadomo co gdzie idzie; do tego starczyłoby znaleźć zdjęcie orginalnej (dwustronne) i zerknąć na które piny gniazdka idzie podświetlenie (między masę i który) i u Ciebie w szeregu z resystorkiem kilka diód mniędzy masę a pin podświetlenia dać; w najgorszym wypadku z np deski możesz sobie podciągnąć + od podświetlenia (jest on w rzeczywistości nawet na deskę brany od świateł postojowych) i ten + kabelkiem w kolumnie podciągnąć do rączki od kierunkowskazów i reszty, a w rączce masa się pewno jakaś znajdzie zwarta do masy auta; między tą masą a 'Twoim" + em z kabelka w szeregu daj kilka LEDów i rezystor (ten zależy od ilości diod i ich prądu, ich koloru...); sztukowanie kabelka to jeśli byś nie miał orginalnego w rączce +'a do podświetlenia; powinien być w gniazdku i po tym trzeba iść; zrób zdjęcie obustronne;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Norbi 

Wysłany: 02-12-2006, 19:26   

Suchaj zdjęcia juz nie zrobie z drugiej strony bo zamontowałem z powrotrem już manetke ale wklejam orginał zdjecie z niemieckiego linku jaki dostałem i tam jest całkiem inny układ niż na tej mojej. Myślę że najleprzym i w miarę nie drogom wyjściem jest poszukanie gdzieś używki

unknown 

Wysłany: 03-12-2006, 01:19   

patrząc tak z grubsza na orginalne zdjęcie to u Ciebie mogłyby być żarówki, tylko nei są wlutowane;
na blisko włącznika - w tym samym miejscu reszta - porównaj zdjęcia - na żarówki w szeregu idzie + pewno a z ostatniej wraca - (albo odwrotnie ;D ) są to chyba (trzeba się zdjęciu przyjrzeć) dwie ścieżki najbliższe od dołu zdjęcia; idą do pinu w złączu 1-dolny rząd pinów i 2-dolny rząd pinów (chyba - poanalizuj zdjęcia) - u Ciebie na tych pinach też powinno się pojawiać +12 po włączeniu podświetlenia ( w zasadzie postojowych świateł) a na drugim pinie będzie masa; jk tak masz u siebie (znajdziesz gdzie woltomierzem) to gdzie dać żarówki - zrozumiesz; jeśli w ich miejsce diody to w szeregu dojdzie też rezystor np przed 1szą diodą w szeregu;

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu