|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem ze "świeżo" zamontowaną deską |
Autor |
Wiadomość |
piter73
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-02-2010, 21:02 Problem ze "świeżo" zamontowaną deską
|
|
|
Mam problema. Mianowicie wczoraj pomimo niepogody postanowiłem wymienić deskę w Fiacie Tipo 1,4 z ubogiego analogu na taką z obrotomierzem. Przed zamontowaniem "nowej" deski oczywiście wymieniłem wszystkie żaróweczki. Tak więc zamontowałem tak jak podane jest na forum, autko odpaliłem i wszystko działa. Pomyślałem sobie, że faktycznie to nie był żaden problem wymienić deskę. Cholerka myliłem się. Po odpaleniu zostawiłem autko na wolnych obrotach aby sprawdzić czy działają wskaźniki. Wszystko było ok. Ruszyłem na miasto. Po przejechaniu ok 5 km zonk. Obrotomierz przestał działać, wskaźnik poziomu paliwa również nie wskazuje. Wieczorkiem jeszcze trochę pojeździłem i okazało się że nie świecą dwie żaróweczki od podświetlania prędkościomierza, zauważyłem że przy włączeniu zapłonu nie świeci kontrolka ciśnienia oleju. Co robić????. Macie jakiś pomysł??? |
_________________ Fiat Tipo 1.4 z LPG!!!!! grafit
Pierwszy mój Fiacik |
|
|
|
|
Kajlon
Pomógł: 39 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1421 Skąd: Trzebinia
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-02-2010, 21:15
|
|
|
piter73 napisał/a: | Obrotomierz przestał działać, wskaźnik poziomu paliwa również nie wskazuje. |
To jest typowy objaw braku masy na podłożnicy pod akumulatorem.
piter73 napisał/a: | Wieczorkiem jeszcze trochę pojeździłem i okazało się że nie świecą dwie żaróweczki od podświetlania prędkościomierza, zauważyłem że przy włączeniu zapłonu nie świeci kontrolka ciśnienia oleju. |
Sprawdź styki na żarówkach bo mogą nie łączyć. |
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd |
|
|
|
|
piter73
|
Wysłany: 12-02-2010, 21:23
|
|
|
Czyściłem przewód masowy który (przy najmniej u mnie) idzie od akumulatora rozdziela się przy cewce a następnie dochodzi do obudowy skrzyni biegów. Gdzie ewentualnie mam szukać tej listwy? |
Pierwszy mój Fiacik |
|
|
|
|
Kajlon
Pomógł: 39 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1421 Skąd: Trzebinia
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-02-2010, 21:33
|
|
|
Masowy przykręcony jest tylko w 1 miejscu i tą miejscówkę trzeba dobrze wyczyścić + bodajże będą tam jeszcze 2 wsuwki które tez trzeba wyczyścić. |
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd |
|
|
|
|
piter73
|
Wysłany: 12-02-2010, 21:45
|
|
|
A w którym miejscu są te przewody? Tak jak pisałem wcześniej. U mnie przewód masowy wychodzący z akumulatora w połowie swojej długości jest odizolowany i ta odizolowana część przykręcona jest do jednej ze śrub mocujących cewę zapłonową do obudowy akumulatora. Drugi koniec tego przewodu przykręcony jest do obudowy skrzyni biegów. Mam Tipo od ponad miesiąca i żadnej listwy pod akumulatorem nie zauważyłem. Pewnie powinna tam być, a jej n ie ma lub jej nie zauważyłem. Kajlon możesz mi coś na ten temat przybliżyć??? |
Pierwszy mój Fiacik |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 13-02-2010, 00:50
|
|
|
piter73 napisał/a: | żadnej listwy pod akumulatorem nie zauważyłem |
bo to nie jest listwa,,,
Idź po masie od akumulatora ,,, schodzi w dół, i jest przykręcona do podłużnicy - o to właśnie chodzi - później idzie dalej do skrzyni |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 13-02-2010, 09:55
|
|
|
Złącze znajduje się pod cewką WN na podłużnicy.Zaznaczyłem cewkę i złącze.Jak widać na zdjęciu,jest parę miejsc na wsuwki,więc radzę je wszystkie obciąć i zarobić oczka,tak jak to widać na fotce.
|
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
piter73
|
Wysłany: 13-02-2010, 15:14
|
|
|
Mieliście rację. Wyczyściłem "listwę" i działa. Dzięki wszystkim za pomoc. |
Pierwszy mój Fiacik |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|