|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tempra digital 92 r brak prędkościomierza i licznika km |
Autor |
Wiadomość |
koliber-k2
witamy nowego
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-09-2010, 22:33 Tempra digital 92 r brak prędkościomierza i licznika km
|
|
|
Szanowni koledzy mam problem z prędkościomierzem od momentu wymiany sprzęgła przestał mi działać prędkościomierz i cały czas pokazuje zero a wraz z nim licznik km. Poprawiłem wszystkie luty na płytce od licznika tam gdzie przychodzą wtyczki, następnie zarobiłem od nowa masy (sanki wymieniłem na oczka) pod półką na akumulator i nadal brak efektu cały czas jest zero , wymontowałem wcześniej impulsator (różnie go nazywają) i próbowałem ręcznie obracać na włączonym zapłonie i też zero . Mała ciekawostka wszyscy wcześniej piszący na podobny temat mówią o trzech przewodach przy wtyczce do impulsatora u mnie są fabrycznie dwa czarny (wiadomo masa) sprawdziłem jest no i zielony z czarnym paskiem, dla przypomnienia jest to 1992 rocznik. Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc w tym temacie będę bardzo wdzięczny.
Nie mam nawet czym zastąpić aby upewnić sie czy to jest deska czy impulsator.
pozdrawiam i czekam pomocne rady , porady Darek |
|
|
|
|
waldik21
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 35 Skąd: Kańczuga
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-09-2010, 12:24
|
|
|
no cześć
Może coś doradze może nie, ja mam tipko 1.4 wsadziłem mu elektryke z 2.0 szyby deska itd. tak jak piszesz że inni mówią że jest 3 kabelki od tego '' generatora impulsów'' i piszą całkiem inne kolory niż ja mam, u mnien są NZ czarno-fioletowy, A błekitny i AR błękitno-czerwony i tak wynika ze schematu, ale ten przewód błekitny jest wogóle nie potrzebny, przynajmniej u mnie.
może schemat ci pomoże, sprawdz sobie jeszcze raz masy od deski i czujnika, to nieraz dział cuda.
** Dodano: 03-09-2010, 13:27 **
zapomniałem zaznaczyć a musze juz pędzić do pracy ten czujnik prędkości (generator impulsów prędkościomierza) to to o numerze 41 |
|
|
|
|
koliber-k2
witamy nowego
|
Wysłany: 06-09-2010, 09:59
|
|
|
Wielkie dzięki za schemat sprawdzę jeszcze masy w desce bo od impulsatora sprawdziłem i masy pod pólką akumulatora od nowa zarobiłem tak więc pozostała mi jeszcze deska, ale zanim ją ruszę to dostałem od znajomego mechanika że ma sprawny sprawdzony taki impulsator i podczepimy go wpierw i sprawdzimy czy od niego dochodzą impulsy do deski.
jeszcze raz bardzo dziękuję |
|
|
|
|
waldik21
|
Wysłany: 08-09-2010, 01:47
|
|
|
no hej, napisz co zdziałałeś z tym fantem swoim ? |
|
|
|
|
koliber-k2
witamy nowego
|
Wysłany: 13-09-2010, 07:28
|
|
|
na razie podstawiłem inny impulsator (sprawny) przy kręceniu nim wkrętarką niestety prędkościomierz cały czas pokazuje 0 i nie drgnie z miejsca, na więcej nie miałem czasu bo byłem na wyjeździe, teraz w tygodniu jeszcze sprawdzę masy w złączka od deski. Acha mam pytanko czy się orientujesz jakie powinno być napięcie podawane do impulsatora bo u mnie jest około 5V. |
|
|
|
|
waldik21
|
Wysłany: 14-09-2010, 22:24
|
|
|
jutro powinienem mieć chwilkę czasu to zerknę i Ci napisze |
|
|
|
|
koliber-k2
witamy nowego
|
Wysłany: 18-09-2010, 01:24
|
|
|
witam
mam maleńką prośbę czy masz opis podzespołów z tych skanów bo jedynie wiem że pod nr 41 impulsator odnośnie innych to też sie domyslam ale nie wszystkie
pozdrawiam Darek |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|