Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempra digital 92 r brak prędkościomierza i licznika km
Autor Wiadomość
koliber-k2 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-09-2010, 22:33   Tempra digital 92 r brak prędkościomierza i licznika km

Szanowni koledzy mam problem z prędkościomierzem od momentu wymiany sprzęgła przestał mi działać prędkościomierz i cały czas pokazuje zero a wraz z nim licznik km. Poprawiłem wszystkie luty na płytce od licznika tam gdzie przychodzą wtyczki, następnie zarobiłem od nowa masy (sanki wymieniłem na oczka) pod półką na akumulator i nadal brak efektu cały czas jest zero , wymontowałem wcześniej impulsator (różnie go nazywają) i próbowałem ręcznie obracać na włączonym zapłonie i też zero . Mała ciekawostka wszyscy wcześniej piszący na podobny temat mówią o trzech przewodach przy wtyczce do impulsatora u mnie są fabrycznie dwa czarny (wiadomo masa) sprawdziłem jest no i zielony z czarnym paskiem, dla przypomnienia jest to 1992 rocznik. Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc w tym temacie będę bardzo wdzięczny.
Nie mam nawet czym zastąpić aby upewnić sie czy to jest deska czy impulsator.
pozdrawiam i czekam pomocne rady , porady Darek

waldik21 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-09-2010, 12:24   

no cześć
Może coś doradze może nie, ja mam tipko 1.4 wsadziłem mu elektryke z 2.0 szyby deska itd. tak jak piszesz że inni mówią że jest 3 kabelki od tego '' generatora impulsów'' i piszą całkiem inne kolory niż ja mam, u mnien są NZ czarno-fioletowy, A błekitny i AR błękitno-czerwony i tak wynika ze schematu, ale ten przewód błekitny jest wogóle nie potrzebny, przynajmniej u mnie.
może schemat ci pomoże, sprawdz sobie jeszcze raz masy od deski i czujnika, to nieraz dział cuda.

** Dodano: 03-09-2010, 13:27 **
zapomniałem zaznaczyć a musze juz pędzić do pracy :( ten czujnik prędkości (generator impulsów prędkościomierza) to to o numerze 41
     assistance

koliber-k2 
witamy nowego

Wysłany: 06-09-2010, 09:59   

Wielkie dzięki za schemat sprawdzę jeszcze masy w desce bo od impulsatora sprawdziłem i masy pod pólką akumulatora od nowa zarobiłem tak więc pozostała mi jeszcze deska, ale zanim ją ruszę to dostałem od znajomego mechanika że ma sprawny sprawdzony taki impulsator i podczepimy go wpierw i sprawdzimy czy od niego dochodzą impulsy do deski.
jeszcze raz bardzo dziękuję

waldik21 

Wysłany: 08-09-2010, 01:47   

no hej, napisz co zdziałałeś z tym fantem swoim ?
     assistance

koliber-k2 
witamy nowego

Wysłany: 13-09-2010, 07:28   

na razie podstawiłem inny impulsator (sprawny) przy kręceniu nim wkrętarką niestety prędkościomierz cały czas pokazuje 0 i nie drgnie z miejsca, na więcej nie miałem czasu bo byłem na wyjeździe, teraz w tygodniu jeszcze sprawdzę masy w złączka od deski. Acha mam pytanko czy się orientujesz jakie powinno być napięcie podawane do impulsatora bo u mnie jest około 5V.

waldik21 

Wysłany: 14-09-2010, 22:24   

jutro powinienem mieć chwilkę czasu to zerknę i Ci napisze
     assistance

koliber-k2 
witamy nowego

Wysłany: 18-09-2010, 01:24   

witam
mam maleńką prośbę czy masz opis podzespołów z tych skanów bo jedynie wiem że pod nr 41 impulsator odnośnie innych to też sie domyslam ale nie wszystkie
pozdrawiam Darek

Odpowiedz do tematu