|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wskaźnik ssania |
Autor |
Wiadomość |
MaXXMisiek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-10-2006, 11:58 Wskaźnik ssania
|
|
|
Witam
Może nie tutaj ale w tym przypadku prosze o pomoc modków
Problemik mam następujący. Zapala mi się kontrolka ssania pomimo że ssanie jest wyłączone. Po dociśnięciu delikatnie cięgna ssania kontrolka gaśnie. Czy uda się i czy wogóle da się zmniejszyć czułość kontrolki by zapalała się po wyciągnięciu cięgna ssania powiedzmy o 1 cm a nie tak jak teraz zapalało się gdy podczas drgań cięgno wysunie sie o 2-3 mm |
_________________ LOVE - PEACE - POPLINA |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-10-2006, 16:58
|
|
|
Stawiam na źle wyregulowaną linkę ssania.
Sprawdź czy przy wciśniętej dźwigni ssania przepustnica od ssania jest całkowicie otwarta.
Może masz po prostu za mocno "naciągniętą" linkę ssania. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-10-2006, 18:51
|
|
|
Dokładnie.Popuść troche linke to nie będzie jej wypychać. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 03-10-2006, 20:39
|
|
|
jeszcze inną opją jest to (przerabiałem) , że jakieś twoje 'dokładki' pod deską, np pociągnięte kabelki od dodatków, audio innego czy cuś się niezbyt pod deską pomieściły albo poprzemieszczały , a jeśli nie kabelki to coś innego.. ale sedneo sprawy - od wewnątrz coś wypycha Ci dźwigienkę ssania; coś pod deską;
zazwyczaj albo coś ją wypycha albo masz linkę zbyt naciągniętą i zawsze ciut otwiera; |
|
|
MaXXMisiek
|
Wysłany: 04-10-2006, 14:02
|
|
|
hehehe to teraz tak jak dla idioty gdzie jest regulacja naciągu linki?? Bo jak by to był pecet to bym znalazła ale autko mam od miesiąca i jeszcze go nierozszyfrowałem |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 04-10-2006, 14:29
|
|
|
W komorze silnika przy ganziku
Odkrecasz 1 srubke i popuszczasz linke :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
MaXXMisiek
|
Wysłany: 09-10-2006, 15:55
|
|
|
Witam ponownie
Regulacja linki nic nie pomaga także nie znalazłem przyczyny wypychania dżwigienki od ssania przez cos pod deska. Wygląda to tak że chyba dźwignia sie wyrobiła bo podczas jazdy po w miarę równym asfalcie kontrolka sie nie zaświeca gdyz drgania są niewielki i nie powodują wysunięcia dźwigni.
Czy jest więc sposób aby zmniejszyć czułość ( miejsce położenia) gdzie kontrolka bedzie sia zapalać? |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 09-10-2006, 16:13
|
|
|
Dźwigienka od ssania wpycha styk (wyłącznik), można sprawdzić stan tego wyłącznika. Miałem podobny problem w poldku tylko do końca nie pamiętam jak go rozwiązałem. Możliwe jest też, iż wyrobiła się tulejka z tw. sztucznego w której zamocowana jest gałka od ssania. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 09-10-2006, 16:27
|
|
|
a jak posprawdzasz styk zapalający kontrolkę, to możesz...... zrobić też biedną prowizorkę, ale zwsze skuteczną weź po prostu jakąś dłuższą, ale niezbyt mocną sprężynkę i wkręć w linkę (pod maską), tak by zaprzeć o coś też, by sprężynka pomagała 'cofać' się lince ssania; na tyle słaba, by móc samemu ssanie zaciągać, ale na tyle mocna by po wciśnięciu dźwigienki pomagała lince się cofnąć; to jest 'biedne' rozwiązanie i nie na wiele lat, ale zawsze;
pod warunkiem, że ssanie Ci się przestawia, ale to będziesz widział - gdy zapali Ci się kontrolka ssania znów 'sama z siebie' to zobacz pod maską na położenie linki, cy jest rzeczywiście przesunięta, np zmierz, a potem pociągnij linkę tak jak powinna być na całkowicie wyłączonym ssaniu, czy jest różnica (jeśli jest); wtedy wiesz, że treba by zwrócić uwagę na osłonę linki, może przesmarować coś, na dźwigni wewnątrz autka i jej okollice itp... a jeśli wyjdzie, że linka się nie przesuwa a to tylko kontrolka to skup się na tym styku; |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|