|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Elektryczne szyby schemat podłączenia |
Autor |
Wiadomość |
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-09-2010, 20:06 Elektryczne szyby schemat podłączenia
|
|
|
Na forum jest wiele tematów na temat w/w. Żaden jednak nie jest do końca jednoznaczny, a schematami nie potrafię się posługiwać. Nie chce też czegoś zepsuć spalić.
Prosiłbym abyście opisali mi poniższy rysunek.
(Co do czego i gdzie)
Robię instalację. Chce pominąć to, że przy otwartych drzwiach się szyba nie chowa itd. Wyczytalem, że któreś kable się mostkuje po to, aby poprostu przełączniki działały. Jakoś na chwilę nawet udało mi się, ale potem poplątały mi się kable i ponownie efektu nie uzyskałem.
Z tego co wiem to któreś kable z kostki "B"
Wiem jeszcze, że zasilanie do kostki "D 6-7" mam, przewody na których są przełączniki, więc wydaje mi się ze wszystko jest ok, jednak przy kostce B mam wszystko poucinane.
Pomóżcie. W chwili obecnej rozebrałem jedne i drugie drzwi i Tipol tak stoi chciałbym to czym prędzej zrobić. |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-09-2010, 22:47
|
|
|
3 i 5 z kostki B to masa i wejscie z czujnika otwartych drzwi. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-09-2010, 07:49
|
|
|
Z tego co pamiętam to z kostki B podłączasz raptem 3 kable. Jeden do masy, jeden do czujników krańcowych w słupkach i chyba jeszcze jeden do centralnego w skrzynce, Teraz nie mam przed sobą schematu na którym się opierałem ale pocieszę Cię że poprowadzenie instalacji przez kokpit to wg mnie najgorsza rzecz do zrobienia. Podłącz wszystko inne i podbij do mnie na garaż to Ci podłączę reszrę |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 24-09-2010, 23:02
|
|
|
Dzięki wielkie. Ostatecznie pomógł mi osobiście kolega Rajek.
Dla wszystkich którzy będą mieli podobny problem.
W kostce B kabel nr 2 podłączamy do jakiegokolwiek +12V i tak jak pisalem w kostce D 6 i 7 to odpowiednio plus i minus.
Dzięki temu moje Tipo dostało dziś pięknie działające el.szyby. |
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
Rajek
|
Wysłany: 25-09-2010, 07:46
|
|
|
pisario, Polecam się |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 25-09-2010, 11:37
|
|
|
To powiedz mi jak przeprogramowac centralke zeby prawa szyba rowniez zamykala sie po jednokrotnym nacisnieciu guzika, zeby nie trzeba bylo trzymac wcisnietego, bo to jest potrzebne do domykacza szyb. |
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
Rajek
|
Wysłany: 25-09-2010, 12:17
|
|
|
pisario, wT/T miałeś tylko auto po stronie kierowcy. Za dużo by było przy tym roboty. Jak chcesz to spróbuj wmontować przekaźnik bistabilny w kable od przycisku pasażera |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|