|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Gasnące długie !!! |
Autor |
Wiadomość |
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-02-2007, 12:28 Gasnące długie !!!
|
|
|
W tipaczu 2.0 8v mam dziwne akcje ze światłami . Jak jade na zwykłych to lajcik ale jak włącze długie to 8/10 razy się niewłączą tylko po prostu gasną ostatnio w nocy na obwodnicy szliśmy ponad 200km/h i gdy chciałem włączyć długie to zgasły . Po prostu bomba wszyscy na pokładzie wpadli w panike i zaczeli siać chaos na szczęście wyłączyłem szybko normale i działały . A w niedziele dostałem 100zł i 2pkt. bo miałem jakimś niefartem włączone długie i nieświeciły aha pozatym przestały mi świecić tylne światła i musze jeżdzić na przeciwmgielnych Możliwe żeby tylne żarówki dwie naraz się spaliły ? |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-02-2007, 23:29
|
|
|
KRT napisał/a: | ostatnio w nocy na obwodnicy szliśmy ponad 200km/h |
Nie, żebym się czepiał, jak jakiś wapniak, ale życie Ci niemiłe? W nocy, bez świateł i 200 na godzinę? Obawiam się, że wolałbym Ciebie na swojej drodze nie spotkać, choć czasem sam lubię pocisnąć
KRT napisał/a: | A w niedziele dostałem 100zł i 2pkt. bo miałem jakimś niefartem włączone długie i nieświeciły |
Włączone i nie świeciły? Hmmm, ciekawy przypadek. Ale te dwa punkty, które Ci wlepili zasłużenie, ja bym pomnożył jeszcze.
KRT napisał/a: | przestały mi świecić tylne światła i musze jeżdzić na przeciwmgielnych |
Że co? musisz jeździć na przeciwmgielnych, a wiesz przynajmniej, kiedy wolno ich używać?
Bez urazy KRT, jak Ty zrobiłeś prawko? Na mój gust ponosi Cię młodzieńcza fantazja (co akurat rozumiem) albo prowokujesz los do czasu, gdy w coś lub w kogoś nie pi.....olniesz. Więcej pokory, rozwagi, bo skoro jesteś na forum, to pozwól nam cieszyć się Twoją bytnością jak najdłużej. Twoi bliscy też pewnie by sobie tego życzyli.
P.S. Ten dział, jak sama nazwa wskazuje, służy do zamieszczania swoich sposobów i metod rozwiązywania usterek trapiących nasze auta, Twój post zaś nic na to nie wskazuje. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-02-2007, 09:37
|
|
|
Hmmm...Po pierwsze 200km/h bez świateł po obwodnicy raptem 5 sek. w nocy podczas zerowego natężenia ruchu na lekko oświetlonym odcinku . Po drugie światła nieświeciły bo były włączone długie (wiem że dla nessuno to dziwnie brzmi że światła były włączone a nieświeciły ale powstrzymaj się od życzenia komuś tego co tobie niemiłe )i tak jak pisałem wcześniej 8/10 razy podczas włączania długich one po prostu gasną , żarówki się niespaliły no bo przecież świecą a po trzecie to właśnie to że z dnia na dzień przestały śiwecić tylne światełka i śmigam na przeciwmgielnych ( co do pytania nessuno to wiem kiedy ich wolno używać wkońcu sama nazwa to mówi ale lepiej w nocy mieć takie włączone niż żadne , prawda ??? ) . Nessuno prawo jazdy zrobiłem za pierwszym podejściem dokładnie rok i miech temu
P.S. Wiem że ten dział , jak sama nazwa wskazuje , służy do zamieszczania swoich sposobów i metod rozwiązywania usterek trapiących nasze auta . Ale niestety ja ze swoim się jeszcze nieuporałem i myślałem że ktoś z TTT miał podobny problem i jest w stanie udzielić mi lekkiej podpowiedzi co może być odpowiedzialne za te cyrki w tipolu a jesli nie to przepraszam że cie nessuno uraziłem pisząc tego posta ale gdy rozwiąże ten problem uzupełnie go ! POZDRO |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 23-02-2007, 13:23
|
|
|
Powinieneś zerknąć na kostki które są podłączone do żarówek. Możliwe iż ci się one przytopiły i po włączeniu długich świateł jest zwarcie. Jeżlie tam jest wszystko dobrze to musisz prześledzić układ elektryczny z którego będzie wynikała droga prądu od źródła do samej żarówki a następnie wytropić gdzie prąd znika. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
LuKaS
Województwo: Other
|
Wysłany: 23-02-2007, 13:47
|
|
|
To może być problem z włącznikiem pod kierownicą, coś się mogło wytopić i stąd brak świateł (jakiś styk jest przygrzany i nie łączy dokładnie). |
_________________ Fiat Tempra 1,6 gaźnik LPG 93' byłą jest Honda Accord 2.0 1998 (150KM) anglik |
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-02-2007, 17:53
|
|
|
KRT napisał/a: | ale powstrzymaj się od życzenia komuś tego co tobie niemiłe |
Czy w moim poście było coś takiego? Z zasady jestem życzliwym człowiekiem, a moje słowa bardziej z troski wynikają, niż ze złych intencji. Wszak Ty przecież 'Swój", czyli nasz forumowy kumpel.
Czerwona kartka niezasłużona
** Dodano: 23-02-2007, 18:00 **
KRT napisał/a: | a jesli nie to przepraszam że cie nessuno uraziłem pisząc tego posta |
Nie zrozumiałeś do końca moich intencji, czymże mógłbyś mnie urazić? I nie bądź na Boga taki super poważny. Być może mój pierwszy post zabrzmiał surowo, ale wierz mi, to z troski o każde młode życie, którego zawsze szkoda, a w tym wypadku bardziej.
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-02-2007, 19:07
|
|
|
KRT sprawdź jeszcze przekaźnik od świateł.Wygląda jak by nie mógł utrzymać styków.Albo jest uszkodzony,albo brudne styki lub brak jakiegoś napięcia.
Przeniosłem temat bo to nie ten dział. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
tad42
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-02-2007, 21:29
|
|
|
U mnie było podobnie, wczoraj bylem u elektryka i wymienil tylko przekaznik dlugich po tej operacji (11 zL-koszt przekaznika) swiatla drogowe powrocily. |
_________________ tp |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-03-2007, 20:05
|
|
|
sprawdź koniecznie kostki przy reflektorach, nie zaszkodzi a nuż odkryjesz, że za niedługo przestaną kontaktować (albo już) no i przekaźnik od świateł... a skoro problemy z elektryką się zaczyanją - to warto też masy przejrzeć 'na zaś' i poczyścić punkty łączenia (pod akumulatorem itp) |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|