|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jak wymienić kierunkowskaz?? |
Autor |
Wiadomość |
motolukasz
Województwo: Other
|
Wysłany: 09-12-2008, 08:57 Jak wymienić kierunkowskaz??
|
|
|
Witam,
Ostatni jechałem sobie spokojnie aż tu nagle przestał mi działać kierunkowskaz lewy przedni. Za żadne skarby nie mogę dobrać się do żarówki. Wygląda mi na to, że powinno się odkręcać ale chyba jest zapieczone albo jest jakieś zabezpieczenia. Próbowałem również odkręcić prawy przedni i też ani drgnie.
Wie ktoś jak to wyciągnąć? Pozdrawiam serdecznie. |
_________________ Tipo 1,6 AGT 91r, 90KM (nie wiem ile zostało:) Setka ze stoperem 13s |
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-12-2008, 09:11
|
|
|
z tego co pamiętam to przekręcasz i wyciągasz ale może ci się zapiekło. Poruszaj na boki tylko nie połam i na pewno wyjdzie. Robiłem to dawno więc mogę się mylić bo juz tipka nie mam. poza tym napisz jakie masz autko lub w podpisie wstaw. |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-12-2008, 11:49
|
|
|
Dociśnij oprawkę żarówki i wtedy dopiero przekręcaj, powinno pomóc. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 11-12-2008, 12:49
|
|
|
Zapewne ci się całość kręci (oprawna z kloszem). Możesz albo nacisnąć klosz i spróbować przekręcić jeżeli nie pomoże to cienkim śrubakiem zablokować oprawkę i wykręcić klosz. Oprawka ma takie nacięcia na bokach i to te nacięcia trzeba zablokować (jakimś srubakiem równolegle do blachy. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 11-12-2008, 13:38
|
|
|
Tomilee, on mówi o przednim, a nie bocznym, więc przedniego "narożnika" raczej z kloszem nie przekręcisz |
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 11-12-2008, 16:29
|
|
|
mrk69 napisał/a: | on mówi o przednim, |
W takim razie od strony silnika musisz zblokowac takie dwie zapadki miedzy kloszem lampy a kierunkiem, potem powinien ci wysunąc sie na zewnątrz
Poza tym dlaczego niemasz dostepu do zarówki, tam nie jest tak zle |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
motolukasz
|
Wysłany: 11-12-2008, 21:18
|
|
|
Tomilee, egon., wy myślicie o kierunku nad nadkolem. A mi chodzi o ten, przy reflektorze. Ani drgnie:) Jutro będę miał trochę czasu więc spróbuję coś tam namodzić. Chodź szczerze to działa póki co:) Noo, ale jak jadę przez miasto i mi nagle przestaje działać to nie mam wtedy szczęśliwej miny. |
_________________ Tipo 1,6 AGT 91r, 90KM (nie wiem ile zostało:) Setka ze stoperem 13s |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 11-12-2008, 21:36
|
|
|
motolukasz napisał/a: | A mi chodzi o ten, przy reflektorze |
Mi tez |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 11-12-2008, 22:35
|
|
|
napewno masz przyklejony i dlatego nie chce zejść. Jeśli wciskasz zapadkę od góry np. śrubokrętem to powinien wyjść bez problemu. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 12-12-2008, 14:12
|
|
|
motolukasz, Zrobiło się małe zamieszanie, więc postaram się prosto. Kierunkowskaz przedni "kant" (nie mylić z bocznym okrąglakiem) w Tipo jest zamocowany na 2 razy. Najpierw wyciągasz długą zawleczkę plastikową, a potem odczepiasz plastikowy język, który się blokuje przy wkładaniu i ciągniesz cały kierunek do przodu - niezależnie od tego, czy masz auto przed liftem bez listwy ozdobnej, czy po. Sama żarówka jest w oprawce, która ma 2 wypustki. Musisz tę oprawkę przekręcić i wyciągnąć. Wtedy wylezie żarówka. O ile dobrze pamiętam to ma ona jeszcze gąbkową uszczelkę, która szczególnie w starych nierozkręcanych kierunkach lubi się przylepić w połączeniu z kurzem i wilgocią. Także kombinerki w dłoń i trochę siłowo (nawet jak połamiesz to nowy kierunek koło 12 zł kosztuje cały).
Druga sprawa to to, że takie niedziałanie nie musi wcale oznaczać lipy w żarówce. Nieraz wystarczy poruszać kostką, albo przeczyścić w niej styk. |
|
|
motolukasz
|
Wysłany: 12-12-2008, 20:52
|
|
|
mrk69, wiem wiem, że nie musi być to to. Dlatego chciałem te styki przeczyścić. Było tak, że jak przestała działać pociągłem kabelek od żarówki do góry i działa. Opadł - przestał działać. Rzecz w tym, że nawet nie mogę kostki z żarówki wyczepić:) Ale jutro spróbuję siłowo, zobaczymy jak będzie.
O tu to fajnie widać
http://allegro.pl/item485..._1993_1995.html
Czyli to kułeczko na pierwszym od lewej powinno sie wykręcić i wyciągnąć z żarówką? tak bynajmniej wynika z mjej logiki. |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 12-12-2008, 21:05
|
|
|
motolukasz napisał/a: | Czyli to kułeczko na pierwszym od lewej powinno sie wykręcić i wyciągnąć z żarówką? |
Dokładnie tak |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|