|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nie działające światła stop |
Autor |
Wiadomość |
Kalwi89
Wiek: 35 Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 45 Skąd: Boguszów-Gorce
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-12-2007, 16:13 Nie działające światła stop
|
|
|
Witam, zwracam sie do was z proźbą o pomoc, ponieważ na autach znam sie jak świnia na gwiazdach -.-.
Otóż wczoraj wymieniałem tylna lampę w moim Tipo ( 1.4 - benzyna 93r ).
Problem polega na tym, ze po wymianie owej lampy, przestały mi działac światla stop'u.
Sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie sa dobre. Nie mam pojęcia co sie mogło stać :/ parę minut wcześniej wszystko działało normalnie :/
PS. zapomniałem dodać, ze wymieniłem tylko sam klosz, cały układ scalony z tymi lampkami został ten sam ( tez go prubowałem wymienił, ale jednej lampki nie mogłem wyjać, wieć zostawiłem jak było ).
Wie ktos jak ten problem rozwiazac ?
PS2. moj pierwszy post
PS3. Przepraszam jesli zalozylem w zlym dziale temat :/ |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-12-2007, 16:22
|
|
|
Kalwi89 napisał/a: | Przepraszam jesli zalozylem w zlym dziale temat :/ |
ktoś go przeniesie
nie masz wyjścia - miernik w łapkę i sprawdzaj "od końca" czyli od żarówki czy są napięcia. inne światła działają? może tylko żarówka się przepaliła? stop w drugiej lampie działa? musisz sprawdzić gdzie ucieka napięcie.
stawiam na przepaloną żarówkę |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 06-12-2007, 16:43
|
|
|
Sprawdzalem zarowki - sa cale, nie dzialaja oba swiatla stop, reszta - tz. kierunki, wsteczne itp. dzialaja normalnie :/ |
|
|
konikks
|
Wysłany: 06-12-2007, 16:55
|
|
|
przy pedale hamulca jest taki przycisk biały podłużny - sprawdź też tam czy jest napięcie |
HAM RADIO |
|
|
|
|
maro.marek
Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 24 Lis 2007 Posty: 137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-12-2007, 22:24
|
|
|
kolego jezeli wymieniałeś lewą lampę to mógł wyjść taki problem ponieważ kabel idzie do tej lampy i zniej rozchodzi sie do drugiej. tym przypadku albo wtyczka nie styka lub lampa jest uszkodzona.jezeli tam nic nie znajdziesz szukaj przy pedale hamulca jest czujnik wypnij z niego kostke i zobaczysz 3 styki lub 2(nie wiem jak jest w twoim autku) zewrzryj jakimś drucikim styki(wjezeli masz 3 styki spróbuj rózne kombinacje)jezeli czujnik jest uszkodzony stop powinien zapalic sie. sprawdz na tych kablach czy na jednym jest napiecie jezeli niema napiecia szukaj na kasecie bezpieczników |
_________________ maro.marek |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 07-12-2007, 10:31
|
|
|
Dobra, jak tylko bede mial odrobine czasu, to zrobie, tak jak mowicie i moje ewentualne odkrycia opisze tutaj |
|
|
konikks
|
Wysłany: 07-12-2007, 21:42
|
|
|
maro.marek, a nie jest przypadkiem tak że jest osobna wiązka do lewej i osobna do prawej? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
maro.marek
Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 24 Lis 2007 Posty: 137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-12-2007, 18:02
|
|
|
konikks, nie sprawdzałem u siebie ale w większosci aut jest właśnie tak zwarzywszy iz z czujnika stopu wychądzą (u mnie) trzy kable 1-szy zasilanie 12v, 2-gi zasilanie lamp stopu,3-ci do układu sprawdzającego czy jest sprawny. przymajmniej tak jest u mnie n,nie sprawdzałem ale raczej do lamp idzie jedna wiazka i jest mostkowana w lewej lampie |
_________________ maro.marek |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 08-12-2007, 20:26
|
|
|
Zrbilem, tak jak radziliscie i sprawdzalem wszystko "od tylu" - czyli zaczalem od swiatla, a skonczylem na tym malym yy... bialym czujniku przy pedale hamulca. Okazalo sie ze jest - byl troche zasniedzialy i nie laczyl, po wyczyszczeniu go wszystko zaczelo znow dzialac |
|
|
konikks
|
Wysłany: 08-12-2007, 21:13
|
|
|
maro.marek, tak tylko pytam bo sam nie wiem. a może się kiedyś przydać.
Kalwi89, i lux |
HAM RADIO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|