|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Potrzebuję rady i pomocy w podłaczeniu halogenów |
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-07-2007, 22:02
|
|
|
Dokładnie jak Hipo mówi, można też przebić się przez otwór od linki ssania od gaźnika lub przez główną wiązkę.
Wszystkie te otwory czy kable idą zaraz po lewej stronie od serwa hamulca (mniej więciej na jego środku).
Do przebicia się użyj grubego (fi 5mm lub więciej) druta, z tępą końcówką. Na końcu druta zrub oczko i podepnij przewód. Wpechnij drut, od zewnątrz pociągnij i voila |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 15-07-2007, 09:51
|
|
|
Koło głównej wiązki moze być troche ciasno, ja próbowałem ale mi się nie udało. Dlatego zrobilem tak ze koło linki puszczałem cieńki drucik wiazałkowy i nim przciagałem kable. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-07-2007, 10:32
|
|
|
Mi się udało przeciągnąć dwużyłowy kabel do zasilania wzmacniacza. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
opiotr
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Kwi 2005 Posty: 95 Skąd: Pszczyna
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-09-2007, 11:39
|
|
|
Witam
Mam Tipo w wersji S i zamierzam założyć halogeny przednie w związku z tym mam pytanie czy w tej wersji istnieje oryginalna instalacja pod te lampy. jezeli nie to prosziłbym o rysunek jak zrobic najprostsza instalację pod takie halogeny, schemat który jest wyżej jest troszkę mało czytelny dla mnie jako laika.
Pozdrawiam
czekam na informacje |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-09-2007, 12:35
|
|
|
Ta instalacja istnieje. Na pasie przednim może u ciebie będzie z tyłu lamp u dołu dwie kostki dwu pinowe i a kabinie gdzieś trochę poniżej regulowanej kratki nawiewowej kierowcy przy szybie będzie też kostka dwu lub trzy pinowa na przycisk. Niewiem czy na pewno będziesz miał przekaźnik od halogenów , jest w skrzynce z bezpiecznikami niewiem który ale jest.
Jeśli nie masz instalacji a chcesz ją mieć to musisz mieć przekaźnik do halogenów (inaczej spalisz wszystko) halogeny , przycisk 12v (ogromny wybór jest ich w sklepach elektronicznych) i jakieś 10m kabla 0,5m2, przeciągasz po dwa na lampe od miejsca lamp do miejsca gdzies pod deske rozdzielczą i z tego miejsca jeszcze 3 kable do włączniak który sobie założysz gdzie będziesz chciał , przeciągasz skądś plusa , można od rozdzielacza który jest przy dzwonie od strpony kierowcy , a minusa to bierzesz z nadwozia tam gdzie masz jakąś wystająca nakrętke to zakłądasz oczko na kabel i zakładasz je pod nakrętke , kupujesz jeszcze szybkozłączki do wszysrtkiego , musisz miec odpowiedznie do halogenów , jeśli są to oryginalne halogeny to musisz miec te z silikonową uszczelką na dwa piny i kupisz ją w multi sklepie motoryzacyjnym najlepiej takim typu vw opel fiat daewoo , tam zawsze mają tego mnustwo) łączysz wszystko i powinno działać |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-09-2007, 13:04
|
|
|
moley, nikt nie powiedział że będzie ta instalka u koegi. U mnie w wersji S diesla nie było ani jednego kabelka pod maską. Ze skrzynki niby wychodziły od miejsca przeznaczonego na przekaźnik do halogenów a nigdzie nie wychodziły więc instalacje musiałem w sumie latać sam. Tak samo był kabel poprowadzony do tej plastykowej listwy gdzie jest oryginalnie wyłacznik ale co ciekawe brakowało drugiego styku w skrzynce bezpieczników i też musiałem to uzupełniac. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
opiotr
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Kwi 2005 Posty: 95 Skąd: Pszczyna
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-09-2007, 13:08
|
|
|
MOLEY
Niestety sprawdziłem cały samochód nie posiadam żadnych złaczek w okolicy lamp i pasa przedniego, ani w okolicy nawiewów skrzynka bezpieczników nie posiada miejsca na przekaźnik E4.
Pozdrawiam
** Dodano: 06-09-2007, 14:52 **
Witam
Juz po wszystkim, halogeny zamontowane, instalacje zrobiona, kontrolka na liczniku swieci, tylko brak podświetlenia przycisku i to mnie troche denrwuje a oryginalny nowy włącznik to koszt około 60zł a w porównaniu do kosztu halogenów i listwy z wyłącznikiem za ktory dałem 100zł ale narazie jakos przeboleje moze na złomie w okolicy gdzies znajde.
W razie potrzeby służę pomocą w celu podłączenia.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|