|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Przekaznik wycieraczek |
Autor |
Wiadomość |
poldek
Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 470 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-03-2008, 16:18 Przekaznik wycieraczek
|
|
|
Dzisiaj spotkałem koleszke tipo 1.4 89r dalem mu ulotki miał problem z wycieraczkami zalanczaja mu sie same wymienił przekaznik i to samo podobno był u mechesa i on mu powiedział ze trzeba wymienic całakonsole bezpieczników ja mu mówie zeby tu zobaczył moze ktos miał ten sam problem |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:01
|
|
|
same się mogą załączyć przy skokach napięcia, spadku konkretnie, jednakże to wywołać może zły kontakt masy gdzieś w obwodzie wycieraczek, np w manetce; w samej manetce już się zdarzały uszkodzenia; poszukaj tematów o tym bo już było dość i może znajdziesz odpowiedź sam szybciej; |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:18
|
|
|
Ale włączają mu się na tylko jeden raz, czy włączają i chodzą? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
poldek
|
Wysłany: 30-03-2008, 19:58
|
|
|
włanczają sie i chodzą |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 30-03-2008, 20:02
|
|
|
hmm... to może przy manetce coś jednak, przy styku którym normalnie się je włącza? |
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 30-03-2008, 20:22
|
|
|
Możliwe, że styki (w manetce) zostały zwarte ze sobą i cały czas idzie prąd do silnika wycieraczki. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
yagi2
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 120 Skąd: Wrocław/Lubin
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 30-03-2008, 21:37
|
|
|
Dużo do rzeczy ma też skrzynka bezpieczników,która czasami jest zalewana:/ (piszę o tej w kabinie) Sam niedawno wymieniałem,ponieważ po myciu auta na myjce ręcznej silnik nie chciał się wyłączyć po wyjęciu kluczyka,dopiero jak wyjąłem przekaźnik w komorze silnika.W sobotę po silnych ulewach podczas jazdy,też wycieraczki zaczęły coś fiksować,kilka godzin po i wysiadł też centralny zamek Autko postało przez noc(wesele) i na drugi ciepły,wiosenny dzień centralny żyje:D Więc nie wiem co jest z naszymymi Tipkami,że tą skrzynkę zalewa;/ Odpływy mam przeczyszczone w komorze silnika,a drugi raz skrzynki bezpieczników też nie chcę wymieniać.Nie wiem,przyzwyczaić się,czy zalepić czymś |
_________________ TIPOllot,1.4i.e+LPG BRC Just Junior |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 30-03-2008, 21:55
|
|
|
jak odpływy na pewno czyste to nie powinno zalewać.. kreta wlej
a na serio - może masz jakąś dziurkę inną czy cuś?
ewentualnie, choć nie jest to najładniejsze, z grubej folii możesz nad skrzynką zrobić osłonę, heh... |
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 30-03-2008, 22:01
|
|
|
Sprawdź stan uszczelek przy szybie. Albo zrób sobie deszcz z konewki i patrz, gdzie w środku zalewa wielka woda. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 30-03-2008, 22:05
|
|
|
trochę racja z uszczelkami przy szybie, a nawet widziałem jak w słupku po cichu cieknie na dół z dachu, np spod anteny woda czy spod nieszczelnej uszczelki przy dachu; tylko deszcze z konewki to dobry sposób, ale raczej musiałbyś długo lać, bo to musi torchę czasu podejść ta woda, ale test dobry też... |
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 31-03-2008, 19:01
|
|
|
unknown napisał/a: | a nawet widziałem jak w słupku po cichu cieknie na dół z dachu, np spod anteny woda czy spod nieszczelnej uszczelki przy dachu |
Co racja to racja. U mnie widać trochę nie spasowane plastiki ochronne przy spodzie szyby, a stanu uszczelek nie znam.
Jednak warto posprawdzać te miejsca - uszczelki na spodzie szyby, na boku i u góry.
unknown napisał/a: | bo to musi torchę czasu podejść ta woda |
Niech trenuje cierpliwość.
No, unknown, obyś się nie zdziwił, jak szybko woda potrafi znaleźć sobie odpływ. |
|
|
|
|
poldek
|
Wysłany: 01-04-2008, 08:47
|
|
|
tu uszczelka niema nic do tego bo ona jest tylko ozdobna tylko klej bo szyba klejona |
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 01-04-2008, 17:58
|
|
|
Wybacz, ale piszesz, że uszczelka nie ma nic do gadania?
No i masz rację, bo nie gada.
A tak w ogóle to ma i to sporo. I co, montowali by uszczelki w aucie dla ozdoby? |
|
|
|
|
kajuja
Pomógł: 2 razy Wiek: 76 Dołączył: 16 Mar 2008 Posty: 82 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-04-2008, 22:26
|
|
|
Poldek
Przechodziłem podobną chorobę z wycieraczkami, a nawet ze światłami. Wszystko żyło własnym życiem. Musiałem jechać w trasę, a tu akurat tylnej wycieraczce zachciało się chodzić na full. Nie pozostało nic innego, jak tylko odgiąć pióro do tyłu i machać wycieraczką pozdrawiając wszystkich wyprzedzających mnie. Nadmienię, że był styczeń tego roku.
Ale przechodząc do meritum, to prawdziwą przyczyną takiego zachowania się wycieraczek i świateł (włączały się bez kluczyka w stacyjce i włączenia zapłonu - żeby dało się jechać wyciągnąłem przekaźnik długich) w moim przypadku było zabrudzenie wyłącznika zespolonego świateł - on steruje tylko przekaźnikami - też mi nieźle warczały - takim wspaniałym dobrze przewodzącym miedzianym w kolorze smarem, którym są nasmarowane przełączniki w naszych maszynach. Macherzy na stacji przeczyścili trochę przełącznik i było po robocie, a ja się koniecznie chciałem doszukiwać zwarć w instalacji elektrycznej.
Przełącznik daje się wyciągnąć bez wielkich problemów i można go spróbować przeczyścić mechanicznie, albo w czymś przypominającym benzynę ekstrakcyjną wykąpać.
Może to Ci da efekt.
Pozdrawiam
kajuja |
_________________ Kazimierz, Ford Fusion 1.4 TDCI |
|
|
|
|
opiotr
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Kwi 2005 Posty: 95 Skąd: Pszczyna
|
Wysłany: 14-05-2008, 22:26
|
|
|
poldek napisał/a: | miał problem z wycieraczkami zalanczaja mu sie same |
Miałem ten sam problem gdy w Tipo wymieniałe skrzynke bezpieczników gdy podłaczałem elektronic check, lecz przeczyszczenie styków na przekaźniku wycieraczek i w gnieździe pod tym przekaźnikiem pomogło.
Stawiam na to
Pozdrawiam |
_________________ był:
Fiat 127 1050ccm 70HP
Seat Fura 903ccm
Fiat 127 899ccm gaz
TIPO 1.4 S LPG
TEMPRA S.W. 1.6 i.e. LPG DGT
jest :
MAREA WEEKEND 1.6 16V |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|