|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Przełącznik kierunkowskazów- problem z demontażem |
Autor |
Wiadomość |
Matizz
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-08-2007, 17:33 Przełącznik kierunkowskazów- problem z demontażem
|
|
|
Ahoj pany, mam pewien problem ponieważ od jakiegoś czasu „pyka” mi przerywacz od kierunkowskazów, myślałem że to jego wina ale jeden elektromechanik powiedział mi ze to wina przełącznika tego przy kierownicy faktycznie widać że jest tam jakieś zwarcie bo się iskrzy. Próbowałem się do niego dobrać ale mam problem z jego wyciągnięciem, jak poluzuje te zatrzaski po obu stronach to wysuwa mi się na jakiś 1cm ale jego część blokuje się w tej wnęce gdzie idzie kolumna kierownicy , jak ktoś to robił to pewnie mnie zrozumie. W sumie jedyne rozwiązanie żeby to wyciągnąć to chyba rozkręcenie tapicerki chodź jak mam być szczery, to średnio mi się chce to robić, no chyba że ktoś z was ma na to patent. Z góry dzięki POZDRO |
_________________ TIPO 1.4 i.e 1994r. przebieg 100tys (Podtlenek Butanu- LPG)
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-08-2007, 17:37
|
|
|
da się to wyjąć bez rozkręcania
sposób 1: jak masz regulowane położenie kierownicy to bodajże w pozycji "na sam dół" jak dasz kiere łatwiej wychodzi
sposób 2: pchnąć ręką mocno tapicerkę (tą część co zahacza) jednocześnie wyciągając przełącznik zespolony
testowałem obydwie te metody - skuteczne |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-08-2007, 17:39
|
|
|
sluchaj kierownice sobie opusc max na dol i docisnij ten plastik ktory jest na desce rozdziejczej, oczywiscie wcisnij sobie te dwa cyngle na przelaczniku i dociskajac troche plastik da desce rozdziejczej wyciagniesz przelacznik |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Matizz
|
Wysłany: 29-08-2007, 17:40
|
|
|
Problem w tym że nie mam regulacji położenia kierownicy |
|
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-08-2007, 17:41
|
|
|
no to dzialaj tylko dociskajac plastik na desce rozdzielczej |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Matizz
|
Wysłany: 29-08-2007, 19:31
|
|
|
Niestety podane przez was metody u mnie nie działają, nie możliwe jest nagięcie, wduszenie choćby o 5mm tego plastiku, jak zresztą wymacałem to jest on dość gruby, siły to mi raczej nie brakuje wiec, może zna ktoś jakąś inna metodę??
|
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-08-2007, 20:22
|
|
|
inne wyjście tylko że trochę głupie.. naciąć kawałek tego poszycia w ten sposób
sorki że ci palca przeciąłem
sprawdzałem u siebie i mam właśnie tak nacięte... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Matizz
|
Wysłany: 29-08-2007, 20:33
|
|
|
Gdyby to była kwestia przecięcie tego poszycia to by nie było problemu tylko że jest ono przyklejone od spodu do takiego twardego i grubego plastiku którego za cholerę nie mogę nagiąć ani ruszyć. Wygląda na to że bez użycia brutalnej siły się nie obędzie i trzeba będzie trochę tego plastiku wyciąć |
|
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-08-2007, 21:56
|
|
|
Ja ostatnio wyciągałem. Bez rozkręcania dało radę. Musisz rzeczywiście odgiąć/naciąć tą tapicerkę i jak będziesz ciągnął to nie w kierunku drzwi centralnie, tylko bardziej jakby na lewy nawiew kierowcy...tak żeby było pod tym kątem, nie odwrotnie.
Odpinasz te plasticzki i wyczepiasz tak, żeby minimalnie wyszło, a potem pod kątem ciągniesz (ja dałem trochę więcej siły ). Trochę się musisz bardziej postarać, bo to nie jest naturalna metoda zdejmowania przełącznika, |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|