Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Siłownik klapy bagażnika
Autor Wiadomość
bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-01-2006, 10:36   Siłownik klapy bagażnika

Chodzi mi po głowie pomysł zamontowania siłownika otwierającego zamek klapy bagażnika (sedan). Mam już wyprowadzone fabrycznie przewody więc troszkę to ułatwia sprawę. I tu mam prośbę - czy ktoś mógłby zrobić kilka fotek takiego siłownika żebym mógł zobaczć jak to poprawnie zamontować? thx!
     Moneta

Raku 

Wysłany: 08-01-2006, 10:53   

Ale w jaki sposób? Chodzi Ci o to że wciśniesz guzik i klapa odskoczy?
     Moneta

bronek 

Wysłany: 08-01-2006, 11:35   

dokładnie, ale przycisk chcę zamontować na konsoli środkowej nad mostem.
     Moneta

Raku 

Wysłany: 08-01-2006, 11:47   

To ja tak mam ale zdjęcia ne zrobie bo auto jest w warsztacie...
Jedynie mógłbym Ci to schematycznie narysować.

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2006 11:48 ]
No chyba że poczekasz do jutra. To podejde do warsztatu cykne telefonem fotke i wrzuce na forum...
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-01-2006, 11:51   

Ja mam tutaj kilka fotek ale silownika CZ. Moze Ci sie przyda - zobaczysz jak jest mocowanie zrobione.

Fotki robione bardzo szybko, wiec jakos gdzie niegdzie moze nie byc najlepsza.

bronek 

Wysłany: 08-01-2006, 16:52   

Dzięki wielkie! Te fotki są wystarczające. Muszę jeszcze raz oblookać mój zamek, bo o ile dobrze pamiętam to nie mam takiego dzyndzla do podczepienia siłownika :/
Widzę Miszko, że ty Też sam montowałeś tej siłownik? To nie jest fabryczne?
     Moneta

miszko 

Wysłany: 08-01-2006, 17:43   

Instalacja, silownik fabryczny i miejsce montazu tez przewidziane jest w tym miejscu przez fabryke. Ale montaż mój :) Acha i zamek tez wymienialem, bo tego "dyndzelka" nie mialem.

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-01-2006, 18:21   

w takim razie mam pytanie,dlaczego u mnie jak zamykam drzwi centralnym zamkiem to klapa sie nie zamyka ani nie otwiera,slychac ze silownik dziala,ale nie zamyka i nie otwiera zamka,moze mi tam czegos brakowac? rozbieralem to i silownik nie jest w rzaden sposob polaczony z zamkiem,nie wiem jak to ma wygladac oryginalnie i czego tam brakuje :( pasowało by jakies zdjecie tylko ze polączenia zamka z silownikiem,moze jakos bym doszedl do tego co jest trąfem... 8)
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 08-01-2006, 18:49   

U mnie to jest tak. Jak silownik "popycha" to wysuwa sie taki bolczyk z drugiej strony zamka. Jesli jest on wysunięty to guzikiem mozna otworzyc klape.

Podczas gdy silownik ciagnie, bolczyk sie chowa i wtedy nie mozna otworzyc klapy.

Nie wiem jak to w Tipo wyglada. U mnie tak to wyglada jak na zdjeciach powyzej i ponizej.

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-01-2006, 22:34   

miszko napisał/a:
U mnie to jest tak. Jak silownik "popycha" to wysuwa sie taki bolczyk z drugiej strony zamka. Jesli jest on wysunięty to guzikiem mozna otworzyc klape.

Podczas gdy silownik ciagnie, bolczyk sie chowa i wtedy nie mozna otworzyc klapy.

no wlasnie a u mnie silownik nie ciagnie tego bolczyka.Nie wiem czy i jak to ma byc połączone :?: silownik mam taki sam,nawet ta blaszka jest taka sama
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 08-01-2006, 22:38   

No to musisz polaczyc to. Zobacz na te zdjecia pierwsze, tam masz pokazane.
Z silownika wychodzi taki drut na koncu jest on zagiety pod katem 90stopni i wchodzi w uchwyt tego bolczyka w zamku.

Polacz to i pewnie bedzie chodzilo wszystko.

Adam1971 

Wysłany: 08-01-2006, 22:49   

Ja kiedys na gieldzie widzialem jak gosciu zamykal centralny. To zależy od kluczyka w jakim połozeniu go mial w zamku. Jak kluczyk byl pionowo (klapa otwarta) to nie mogl zamknac centralnym. Jak ustawil kluczyk poziomo czyli zamknął klape to wtedy mogl otwierac i zamykac z centralnego (albo odwrotnie to bylo) mial orginalny centralny w klapie Tempra

U was tez jest tak samo

Ardian 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-01-2006, 14:24   

Adam1971 masz rację klapa się zamyka zależnie od położenia kluczyka w zamku pionowo jest to pozycja do otwierania i zamykania centralnym, a poziomo to idzie otworzyć zamek ręcznie.
Mam to samo w swojej Temperce z orginalnym zamkiem.
     Moneta

bronek 

Wysłany: 11-01-2006, 19:10   

Ardian, hmm .... u mnie jak jest poziomo to nie da się otworzyć ręcznie przez wciśnięcie przycisku, jak jest pionowo to można. Centralny powinien według mnie otwierać niezależnie od położenia, a w szczególności powinien móc otwierać gdy jest poziomo (zamknięty kluczem)
     Moneta

Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 11-01-2006, 20:48   

bronek napisał/a:
Ardian, hmm .... u mnie jak jest poziomo to nie da się otworzyć ręcznie przez wciśnięcie przycisku, jak jest pionowo to można. Centralny powinien według mnie otwierać niezależnie od położenia, a w szczególności powinien móc otwierać gdy jest poziomo (zamknięty kluczem)

No i u mnie tak właśnie jest.

Pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

TiP016V;) 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 15-01-2006, 11:26   

ego napisał/a:
w takim razie mam pytanie,dlaczego u mnie jak zamykam drzwi centralnym zamkiem to klapa sie nie zamyka ani nie otwiera,slychac ze silownik dziala,ale nie zamyka i nie otwiera zamka,moze mi tam czegos brakowac? rozbieralem to i silownik nie jest w rzaden sposob polaczony z zamkiem,nie wiem jak to ma wygladac oryginalnie i czego tam brakuje :( pasowało by jakies zdjecie tylko ze polączenia zamka z silownikiem,moze jakos bym doszedl do tego co jest trąfem... 8)

silownik z zamkiem jest polaczony takim plastikowym badziewiem na zatrzaski (podobnie jak w przednich drzwiach)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-01-2006, 16:54   

no, fajnie, wreszcie ktoś fotki dał i poruszył temat, też mam CZ oprócz klapy i bym sobie siłownik dorzucił, tylko właśnie nie wiedziałem czy to tak wykonalne....
nie fabryczny fiatowski, tylko spróbować zwykły siłownik jakoś dostosować by tym bolcem rszał, ale to kiedyś....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu