Skrzynka bezpieczników |
Autor |
Wiadomość |
Lechu
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-11-2008, 08:13 Skrzynka bezpieczników
|
|
|
Witam,
Mam problem. Próbuję już od jakiegoś czasu oczyścić styki w skrzynce bezpieczników. Zabieg jest dla mnie konieczny bo zasniedziałe styki powodują że:
Dmuchawa nie działa
Nie włączają się światła pozycyjne
Problemy ustępują błyskawicznie gdy potraktuję ową skrzynkę z buta. Na początku była to tylko dmuchawa i ignorowałem problem, ale światła to już poważna sprawa. Biorę więc sprawę w swoje ręce i bardzo szybko natrafiam na problem:
Otóż nie mogę wyjąć wiązek przewodów ze skrzynki. Próbowałem do góry, od boku, podważać, kombinerkami i nic. (zaznaczam że wiem o istnieniu zatrzasku blokującego). Nie chcę tego rozwalić wszystkiego.
Macie może jakieś rady? Czy można to spryskać WD40 ? |
_________________ Fiat Tipo 1.4 i.e. '94 |
|
|
|
|
maciek_wk
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 568 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-11-2008, 08:38
|
|
|
W żadnym wypadku WD 40 na styki...jak już to do tego służą specjalne preparaty, dostępne m.in. w sklepach elektronicznych |
_________________ jest...BRAVO 1.6 jtd Dynamic ...mojej kobiety
jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 01-11-2008, 11:46
|
|
|
maciek_wk napisał/a: | W żadnym wypadku WD 40 na styki.. |
dlaczego nie?
wiem że są preparaty do tego np. penetrus, elektron ale czemu nie wd40? |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 01-11-2008, 11:51
|
|
|
akj3, a jesteś pewien że WD40 nie przewodzi prądu? Nie ma na opakowaniu takiej informacji. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
maciek_wk
|
Wysłany: 01-11-2008, 11:59
|
|
|
akj3, wiem z autopsji, że wd40 nie nadaje się do czyszczenia połączeń elektrycznych, styków przekaźników, styczników...różne różniste cyrki się dzieją po zastosowaniu tego preparatu |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 01-11-2008, 12:10
|
|
|
no Panowie ja tylko pytam czemu nie wd40/ws50 do styków. Oczekuję że jakieś argumenty przedstawicie |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 01-11-2008, 18:08
|
|
|
Lechu, każda kostka łączeniowa ma tzw zatrzask i da sie ją odłączyć. Co do czyszczenia styków to ja zawsze uzywam papierku ściernego. WD 40 można uzyc ale po zabiegu musisz osuszyc styki. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
maciek_wk
|
Wysłany: 01-11-2008, 22:42
|
|
|
tak jak tipacz napisał, najlepiej czyści się papierem ściernym, jak najdrobniejszym, dodatkowo można przeczyścić np. benzyną ekstrakcyjną |
|
|
|
|
kabel90
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 11 Skąd: Kopytkowo
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 02-11-2008, 07:56
|
|
|
Ja mogę napisać jakja tozrobiłem. U mnie nie działały tak samo wentylator, ogrzewanie tylnej szyby, i kierunki. Więc posprawdzałem co trezba poruszać aby zaskoczyły a więc wentylator zaskakiwał jak poruszałem jego bezpiecznikiem a szyba i kierunki jak pomiechrałem ich przekaźnikami. Postanowiłwem tak samo oczyszczać styki ale po wyciągnięciu skrzynki bezpieczników zaczo0łem się bac cokolwiek tam ruszać. Więc wszytsko spowrotem przykręciłem i doszedłem do wniosku że to nie koniecznie musi byc zaśniedziałem a poprostu rozlatane (luźne). więc bezpiecznik wyciągnołem i leciutko kombinerkami przekrecielem o milimetr jego listki tak żeby żeby ciasno wszedł do skrzynki, a listki przekaźników też leciutko poodginałem. Od tego czasu nie mam problemu. wiem że to jest leniuchowskie rozwiązanie problemu no ale przeraża rozbieranie tej skrzynki. |
|
|
|
|
Lechu
witamy nowego
|
Wysłany: 02-11-2008, 09:03
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie.
Kabel90. Jestem pewny że wentylator nie działa z powodu styku łączącego pomarańczowy kabel dmuchawy i skrzynki bezpieczników. Sprawdzę nóżki przekaźników i bezpieczników dla świateł.
Co do WD40. Chyba nie wyraziłem się jasno. Nie chciałem go używać do czyszczenia styków natomiast chciałem posłużyć się nim w celu wyjęcia wiązki przewodów ze skrzynki. Z tym mam problem. Oczywiście istnieje ryzyko że preparat do styków się dostanie.
Czy ktoś z klubowiczów miał problemy z tymi nie dającymi wyciągnąć się wiązkami (kostkami, magistralami przewodów, plastikowymi łączeniami )? Jakimi narzędziami to zrobić, bo w rękach nie mam tyle siły? |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 02-11-2008, 18:35
|
|
|
Lechu napisał/a: | Nie chciałem go używać do czyszczenia styków natomiast chciałem posłużyć się nim w celu wyjęcia wiązki przewodów ze skrzynki. |
Troche tego nie rozumie... Po co do tego celu WD 40??? Tam poprostu są zatrzaski które musisz podważyć śrubokrętem i schodzi leciutko - nic na siłę!!! bo wyrwiesz gniazdo razem ze ścieżkami!!! |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Lechu
witamy nowego
|
Wysłany: 04-11-2008, 09:53
|
|
|
OK tipacz bede jeszcze walczyl. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|